Οι συνομιλίες με την Τρόικα που τον έβαλαν στο στόχαστρο κοινωνικών εταίρων, οι δικαστικές περιπέτειες της ΣΑΝΗ και οι ενστάσεις για τον ιδιωτικό ΕΟΤ
Πριν από έναν μήνα περίπου σε γνωστό χώρο Τέχνης με θέα την Ακρόπολη υπήρξε μια «κεκλεισμένων των θυρών» συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών με κορυφαία στελέχη της Τρόικας. Το «μενού» της συζήτησης περιελάμβανε τις οικονομικές εξελίξεις και την κρίση στην Ελλάδα, τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συμβούν και τον εντοπισμό των προσώπων εκείνων που διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά για να ταυτιστούν με το νέο «πρόσωπο» της χώρας μελλοντικά.
Κάπου εκεί ήταν που ο κατά βάση εριστικός και «πολύς» κ. Τόμσεν αναρωτήθηκε «γιατί λείπει ο ΣΕΤΕ από τον διάλογο;» ψάχνοντας τον πρόεδρο του Συνδέσμου και μεγαλοξενοδόχο, Ανδρέα Ανδρεάδη. Ο επικεφαλής της Τρόικας είναι δεδομένο πως εκτιμά τον Θεσσαλονικιό επιχειρηματία, ιδιοκτήτη του πολυτελούς συγκροτήματος, Sani Beach γιατί όπως υποστηρίζει σε συνομιλητές του δείχνει αποφασισμένος για τομές και έτοιμος να τα βάλει με την κρατικοδίαιτη λογική και τις συντεχνίες.
Αλλά και ο Ανδρέας Ανδρεάδης κατά καιρούς έχει συμφωνήσει με ορισμένες αλλαγές που προτείνει η Τρόικα, όπως η ανάγκη να εφαρμόζονται οι νόμοι και να μην ψάχνουμε τα «παραθυράκια», να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις και όχι να είμαστε αναξιόπιστοι στα μάτια των ξένων, να εγκαταλειφθεί η μικροκομματική και συντεχνιακή λογική και να υπάρξει συλλογική δουλειά προς την ανάπτυξη της χώρας, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό την τουριστική βιομηχανία και τις προοπτικές της.
Ίσως η «ταύτιση» αυτή των απόψεων και οι συνομιλίες που είχαν οι δύο πλευρές γύρω από τον τουρισμό… ευθύνονται και για το γεγονός ότι τον περασμένο Μάιο ο ιδιοκτήτης του Sani Beach βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών κοινωνικών εταίρων, όπως η ΓΣΕΕ και η ΓΣΒΕΕ, μέλη της οποίας τον «φωτογράφιζαν» ως εκείνον που έδινε «πληροφορίες» στους Τροικανούς για το ζήτημα της μετενέργειας και του κατώτατου μισθού. Κάτι φυσικά που ο ίδιος αρνείται, υπενθυμίζοντας πως δεν είναι υπέρμαχος των οριζόντιων περικοπών, αφού κάθε κλάδος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Μπορεί η κοσμοπολίτικη και εξωστρεφής κουλτούρα που χαρακτηρίζει τον Ανδρέα Ανδρεάδη να ταιριάζει με το προφίλ και τα «χνώτα» του ψυχρού τεχνοκράτη Τόμσεν, όμως, δημιουργεί «ρωγμές» και μέτωπα εντός των «τειχών». Ενάμιση χρόνο στο «τιμόνι» του ΣΕΤΕ πολλοί είναι εκείνοι που του αναγνωρίζουν την προσπάθεια να βάλει παρά τις αντίξοες συνθήκες στο «κάδρο» του παγκόσμιου τουρισμού την Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και οι «πολέμιοί» του, οι οποίοι του καταλογίζουν ότι περισσότερο αναλώνεται στο να παραδίδει «πολιτικά μαθήματα» διατυπώνοντας τις ενστάσεις τους.
Οι διαμάχες της ΣΑΝΗ
Δεν είναι η πρώτη φορά που το «φωτογραφικό άλμπουμ» από το επιχειρηματικό, θεσμικό και κοινωνικό ταξίδι του «Mr Sani» φυλλομετρά αντιπαραθέσεις και διαμάχες.
Από το 2004 μέχρι σήμερα μαίνεται ένας «πόλεμος» ανάμεσα στην εταιρία του ΣΑΝΗ ΑΕ με τους οικολόγους της Χαλκιδικής με αιχμή του δόρατος τις 21 πολυτελείς κατοικίες που έχτισε στην περιοχή Σταυρονικήτα. Μια υπόθεση στην οποία οι αδελφοί Ανδρεάδη (ο Ανδρέας διατηρεί την θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου και ο Σταύρος εκείνη του προέδρου) υπέστησαν «ήττα» μετά την δικαστική απόφαση του περασμένου καλοκαιριού που έκρινε παράνομες τις πολυτελείς κατοικίες και έλεγε ότι πρέπει να κατεδαφιστούν. Μια απόφαση- βόμβα που συντάραξε τα θεμέλια του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί.
Πιο συγκεκριμένα το ΣτΕ έκρινε πως οι οικοδομικές άδειες για τις βίλες που χτίστηκαν στην παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων ήταν παράνομες.
Παρά το γεγονός ότι οι κ. κ. Ανδρέας και Σταύρος Ανδρεάδης είχαν προσκομίσει στο απολογητικό τους υπόμνημα ότι ο πατέρας τους, Αναστάσιος είχε αγοράσει την συγκεκριμένη έκταση από τη Μονή Σταυρονικήτα το 1961 και σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα του 1965 επιτρεπόταν η κατάτμηση ενός τμήματος του δασοκτήματος και προέβλεπε ότι αργότερα μπορούσε να εκδοθεί ρυμοτομικό σχέδιο, ώστε να χτιστεί υπό προϋποθέσεις, δεν έγιναν δεκτές οι αιτιάσεις τους από την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου. Και αυτό επειδή τέτοιο ρυμοτομικό διάταγμα δεν εκδόθηκε ποτέ.
Ένας από τους βασικότερους πολέμιους των αδελφών Ανδρεάδη και των σχεδίων τους στην περίπτωση αυτή, ήταν ο Μιχ. Τρεμόπουλος, ο επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος φώναζε πως «το δάσος πρέπει να παραμείνει δάσος».
Τη νομική εκπροσώπηση της ΣΑΝΗ στο δικαστήριο, πριν ακόμη γίνει υπουργός με τη ΝΔ το 2004, είχε αναλάβει ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Στο… στόχαστρο πολλών έχει μπει ο Ανδρέας Ανδρεάδης και λόγω των ισχυρών ερεισμάτων που διαθέτει στον πολιτικό κόσμο και ιδίως στη ΝΔ. Για την φιλική του σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή έχει χυθεί πολύ μελάνι, αφού πάντα ο τελευταίος διέθετε περίοπτη θέση στη λίστα των λίγων και εκλεκτών προσκεκλημένων στην πολυτελή βίλα του Ανδρέα Ανδρεάδη στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, κάθε φορά που επισκεπτόταν την συμπρωτεύουσα.
Στις δικαστικές περιπέτειες της ΣΑΝΗ είχε… βάλει μπροστά τους πολιτικούς του φίλους, όπως ισχυρίζονται επιχειρηματικοί κύκλοι, πιέζοντας ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση.
Επειδή όμως το επιχειρηματικό «πρωτόκολλο» επιτάσσει να μην αποκλείεται κανένα κέντρο εξουσίας, ιδίως μάλιστα, όταν κάποιος αναλαμβάνει τον ρόλο του «μαέστρου» διαφορετικών «βιολιών» σε έναν θεσμικό τομέα όπως ο ΣΕΤΕ, ο Ανδρεάδης δεν ξεχνά τις πολιτικές του φιλίες και συμπάθειες, αλλά προτιμά να μιλά με όλους και για όλα.
Ο ιδιωτικός… ΕΟΤ
Ο Ανδρέας Ανδρεάδης με σπουδές στο Λονδίνο και κοσμογυρισμένος επιδιώκει να μεταφέρει στην Ελλάδα «άρωμα» τουρισμού από την Ισπανία, την Ιταλία και την Βρετανία. Είναι ένας από τους ιθύνοντες νόες για την δημιουργία ενός ιδιωτικού… ΕΟΤ στα πρότυπα της ισπανικής Tourespana και της ιταλικής ENIT.
Στην Ελλάδα έχει ήδη συσταθεί η εταιρία Marketing Greece, στην οποία θα συμμετέχει ο ΣΕΤΕ με 70% και 30% το ελληνικό Δημόσιο και αποστολή της θα είναι η προώθηση και τουριστική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της εταιρίας υπολογίζεται στα 6 εκατ. ευρώ και στόχος της είναι να δημιουργήσει γραφεία δημοσίων σχέσεων και σε ξένες πόλεις.
Ωστόσο, πολλοί εκπρόσωποι του τουρισμού «βλέπουν» με επιφυλακτικότητα την συγκεκριμένη κίνηση, καθώς θεωρούν υπερβολή την ύπαρξη δύο τουριστικών φορέων προβολής εν μέσω κρίσης και δυσπιστούν για το πώς θα συντονιστεί με τον κρατικό ΕΟΤ και τις Περιφέρειες. Αν και πιστεύουν πως η εκχώρηση του marketing σε ιδιώτες αποτελεί καλή ιδέα τόσο από πλευράς εξοικονόμησης κόστους, όσο και από πλευράς γνώσης του αντικειμένου για την επιτυχή διαχείριση του έργου, γεγονός είναι πως η αναδυόμενη πολυφωνία δημιουργεί εύλογες ενστάσεις για τον λόγο ύπαρξης τόσων φορέων.
Οικογενειακή υπόθεση οι business στη Χαλκιδική
Στις οικογενειακές business της ΣΑΝΗ ΑΕ εκτός από τον αδελφό του, ο Ανδρέας Ανδρεάδης έχει στο πλευρό του τόσο τις κόρες του, Ελένη και Αθηνά (τις οποίες απέκτησε από τον πρώτο του γάμο με την Θεσσαλονικιά Νάντια Χατζητόλιου), όσο και την νυν σύντροφό του, Aline Marcadet.
Η Ελένη Ανδρεάδη έχει σπουδάσει περιβαλλοντικές επιστήμες στο Λονδίνο και μάλιστα έχει αναλάβει τον τομέα της «πράσινης» πολιτικής των ξενοδοχείων του ομίλου, αφού πεποίθησή της είναι πως τα οικολογικά ξενοδοχεία αποτελούν δέλεαρ για τους ξένους τουρίστες ώστε να επιλέξουν έναν προορισμό.
Η Αθηνά από την άλλη ακολούθησε τον… δρόμο της μουσικής και ιδιαίτερη μνεία στο ταλέντο της έχει κάνει τόσο η «Daily Express», όσο και η «Guardian» χαρακτηρίζοντάς την ως μία αποκάλυψη της μουσικής τέχνης. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ερμηνεύσει τραγούδια στο Sani Festival στην Χαλκιδική, ένα φεστιβάλ- θεσμό πλέον στη Βόρεια Ελλάδα και σήμα κατατεθέν για το ξενοδοχειακό συγκρότημα Sani Beach, καθώς συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα «βλέμματα» του διεθνούς jet set.
Τα τελευταία επτά χρόνια ο Ανδρέας Ανδρεάδης μοιράζεται την ζωή του με την Aline Marcadet, επικεφαλής της Anne Semonin, εταιρίας προϊόντων spa με έδρα το Παρίσι, η οποία ανέδειξε την «haute Coutoure» ιδέα σε παγκόσμια υπόθεση και διαθέτει συνεργασίες σε όλον τον κόσμο.
Οι δυο τους έχουν βρει την χρυσή τομή και τον περισσότερο καιρό ταξιδεύουν, αφού κάθε νέα τάση είναι απαραίτητη στην δουλειά τους. Γνωρίστηκαν το 2005 και τα κοινά τους ενδιαφέροντα και η μεγάλη αγάπη για την δουλειά τους τούς έφεραν πιο κοντά. Μάλιστα, προέκυψε και μια εξαιρετική συνεργασία, αφού στην υπηρεσία «My Spa» του Sani Beach Hotel χρησιμοποιούνται τα προϊόντα της εταιρίας της συντρόφου του σχεδόν σε όλες τις θεραπείες.
Φαίνεται πάντως, πως με κάθε γυναίκα της ζωής του, ο Ανδρέας Ανδρεάδης συνδέεται μαζί της ως ένα σημείο και επιχειρηματικά. Με την τελευταία του σύζυγο και πριν γνωρίσει την Marcadet, την Esther Sarphatie, που οι περισσότεροι την γνωρίσαμε από τις τηλεοπτικές μας οθόνες ως παρουσιάστρια των εκπομπών «Νηστικό αρκούδι» και «Κύλησε ο τέντζερης», αλλά και από την συμμετοχή της στην ταινία «Γαμήλιο πάρτυ» της Κριστίν Κρόκος, τους συνέδεσε η μαγειρική. Τα gourmet festival του Sani είναι κάτι που στηρίζει και επενδύει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, αφού διεθνούς φήμης σεφ παρελαύνουν από τις κουζίνες των ξενοδοχείων του. Η ζωή της Esther σήμερα κυλάει ήσυχα στην Αθήνα μαζί με τον γιο που έχουν αποκτήσει, τον Κίμωνα.
Οι διαγκωνισμοί με τον Στέγγο και η «κράτηση» των Sani στα κέρδη
Η ιστορία της ξενοδοχειακής μονάδας Sani ξεκινά την δεκαετία του ’60 από τον Αναστάσιο Ανδρεάδη, πατέρα των σημερινών ιδιοκτητών, ο οποίος πρώτος διέκρινε την τουριστική ανάπτυξη που θα έχει η Χαλκιδική και αποφάσισε να επενδύσει σε αυτήν.
Μια απόφαση που αποδεικνύεται σοφή ακόμη και σήμερα που η κρίση πλήττει την Ελλάδα και ο τουρισμός έχει υποστεί απώλειες της τάξεως του 15%. Κόντρα στο «ρεύμα» που θέλει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο ή να κρεμούν πωλητήριο, ο όμιλος Sani το 2011 παρέμεινε σε κερδοφόρο τροχιά με τα κέρδη να αγγίζουν τα 4,98 εκ. ευρώ (από 4,34 εκ. ευρώ το 2010), ενώ μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία πέτυχε και μείωση των συνολικών της υποχρεώσεων από 32,21 εκατ. ευρώ στα 31,07 εκ. ευρώ το 2011.
Σε αντίθεση με τον μεγάλο ανταγωνιστή της, το Porto Carras του Κωνσταντίνου Στέγγου, το οποίο πλέον θα λειτουργεί τους μισούς μήνες του χρόνου, στο peak της σεζόν και που έχει κλυδωνιστεί από ζημίες και δάνεια, τα Sani Beach συνεχίζει να φιλοξενεί στις σουίτες τους μερικούς από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της επιχειρηματικής και πολιτικής «αφρόκρεμας» του κόσμου, αφού απευθύνεται κυρίως στην τουριστική πελατεία υψηλότερων εισοδημάτων και το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό.
Τις «χρυσές» εποχές της τουριστικής άνθησης, πολλοί είναι εκείνοι στην Βόρεια Ελλάδα που θυμούνται τους δύο «αντίπαλους» μεγαλοξενοδόχους της Χαλκιδικής, Στέγγο και Ανδρεάδη να διαγκωνίζονται για το ποιος θα καταφέρει να «κλέψει» την ελίτ των πελατών από το διεθνές και όχι μόνο jet set. Οι βίοι τους ήταν «παράλληλοι» πάντως, όσον αφορά στο κομμάτι των παραθεριστικών κατοικιών, αφού στον μεν Στέγγο δεν δόθηκε μέχρι σήμερα η άδεια να τις κατασκευάσει, στον δε Ανδρεάδη δικαστική απόφαση έκρινε παράνομη την ανοικοδόμηση των 21 βιλών.