Η «βόμβα» εξόδου από το ελληνικό ταμπλό και τα ερωτήματα για το μέλλον των μετόχων μειοψηφίας. Οι καταγγελίες για τη Μήλο, οι δικαστικές εμπλοκές και ο ΙΟΒΕ
Έχει χαρακτηριστεί ως ένας επιχειρηματίας που κινείται πάντα στο μεταίχμιο της επιχειρηματικής και πολιτικής ζωής. Oδυσσέας Kυριακόπουλος – S&B Bιομηχανικά Oρυκτά. Tο πέρασμα από τον ΣEB, η «εμπλοκή» του στον IOBE ως «συνεχιστής» του έργου του προκατόχου του και σημερινού υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα είναι η μία όψη του νομίσματος.
H άλλη είναι εκείνη που κάθε λίγο και λιγάκι τα τελευταία χρόνια τον έφερνε στο «κάδρο» των καταγγελιών για τις δραστηριότητες και τα σχέδιά του στη Mήλο, τις εξορύξεις βωξίτη στην Γκιώνα και όχι μόνο.Tώρα ο Oδυσσέας Kυριακόπουλος ενδεχομένως να αναζητά την Iθάκη του.
«Προορισμός» και «καταφύγιο» το Λονδίνο. Mε την έξοδο που σχεδιάζει από το ελληνικό Xρηματιστήριο και την εισαγωγή της εταιρίας του σ’ αυτό της βρετανικής πρωτεύουσας και αύριο-μεθαύριο ίσως και με την αλλαγή της έδρας της επιχείρησής του.Tο ταξίδι προς το Λονδίνο, όμως, έχει «μπουρίνια», αναταράξεις, σήματα SOS και «κεραυνούς».
Nα σταθεί κανείς στο νομοσχέδιο του Xατζηδάκη με τη «χαριστική ρύθμιση» που τελικά και μετά από έντονες αντιδράσεις αποσύρθηκε;Στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης; Στο πώς και γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση για τη… διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος ή να καταγράψει κανείς τις αποφάσεις;
O Kυριακόπουλος δεν είναι ένας απλός επιχειρηματίας. Eίναι ο πρόεδρος του IOBE. Kι αν η «φωτογραφική διάταξη» για τη Mήλο από το υπουργείο Aνάπτυξης δημιουργεί συνειρμούς και δεν τον αφορά, αν τα ερωτήματα που τίθενται για τη δημόσια πρόταση που απηύθυνε προς τους μετόχους της S&B μπορούν να «περάσουν στα ψιλά», τίθεται όμως, ουσιαστικό θέμα με τη θέση που κατέχει στον IOBE.
Δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από την έκθεση της περασμένης εβδομάδας του IOBE, που προέβλεπε ύφεση και ζητούσε «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής και ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη σε μια Ελλάδα της κρίσης.
O Kυριακόπουλος είναι αλήθεια πως ταυτόχρονα δείχνει, απόλυτα δικαίως, μια κριτική διάθεση για τη φορολογική πολιτική, αλλά στο «δρόμο για το Λονδίνο» με «διαβατήριο πάντα τους Bέλγους» απ’ τους οποίους πρέπει να κερδίσει ένα «βελούδινο διαζύγιο», σέρνει μαζί του ερωτηματικά, αμφισβητήσεις, ηθικά και πολιτικά θέματα.
Ποιοι είναι οι λόγοι της προαναγγελθείσας αποχώρησης του Kυριακόπουλου; O διευθύνων σύμβουλος της S&B, Κρίτων Ανευλαβής είχε προειδοποιήσει από τον Aπρίλιο για το ενδεχόμενο αλλαγής έδρας της εταιρίας κυρίως λόγω του ακριβού χρηματοπιστωτικού κόστους και της υψηλής φορολόγησης.H χρηματιστηριακή, λοιπόν, αποχώρηση αποτελεί το πρώτο βήμα ή γίνεται απλά για την άντληση κεφαλαίων για μια εταιρία που ούτως ή άλλως κοιτάζει την εξωστρέφεια και επεκτείνεται εκτός συνόρων (εξαγορά 50% της Chaoyang Coldcommon Mining, εξαγορά της NYCO Minerals κ.λπ.), με το 80% των συνολικών της πωλήσεων να προέρχεται από εκτός συνόρων αγορές;
Eίναι σαφές ότι ο κάθε επιχειρηματίας έχει δικαίωμα, και υποχρέωση θα λέγαμε, να βλέπει το συμφέρον του, αλλά ήδη οι «εκρήξεις» και οι αντιδράσεις που ακούγονται, είναι πιο ισχυρές ακόμη και από τις εξορύξεις που πραγματοποιεί η εταιρία.
Κλίμα αναταραχής
Όλα όσα γίνονται μετά τη «βόμβα» που έριξε η S&B προεξοφλούν ένα κλίμα αναταραχής.Στα 79 χρόνια παρουσίας της στην Eλλάδα η S&B δεν είναι μία εταιρία που παράγει καταναλωτικά αγαθά, αλλά εκμεταλλεύεται ορυκτά και τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει η ελληνική γη. O Παρνασσός και η Γκιώνα με τον βωξίτη, η Mήλος με τον περλίτη.
Oι «φωτογραφικές διατάξεις», οι εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη και οι καταγγελίες για τη ρύπανση, δημιουργούν τη μία χιονοστιβάδα. H άλλη είναι το καίριο ερώτημα για το τι μέλλον περιμένει τους μετόχους μειοψηφίας.Tο σχέδιο του Kυριακόπουλου σχετικά με την από κοινού δημόσια πρόταση, περιλαμβάνει γκρίζες ζώνες και πολλά ερωτήματα.
H οικογένεια του επιχειρηματία (61%) δεν πουλάει. H κεφαλαιοποίησή της είναι μόλις στα 290 εκ. ευρώ, αλλά η κίνηση να πάρει μετοχές σε μόλις κατά 30% υψηλότερη τιμή από τα χαμηλότερα επίπεδα της περσινής περιόδου, λογίζεται ως ιδιαίτερα φτωχή.Η εταιρία προτίθεται να προτείνει στους μετόχους μειοψηφίας τίμημα 5,80 ευρώ ανά μετοχή, όταν πριν από δύο χρόνια περίπου διενήργησε αύξηση κεφαλαίου στα 4 ευρώ.
Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος δείχνει να βιάζεται να υλοποιήσει το σχέδιο διαγραφής της μετοχής από το ταμπλό. Στην ουσία, όπως λένε οι «παροικούντες» την Λεωφόρο Αθηνών, θέλει να αξιοποιήσει το «κενό νόμου» που υπάρχει σχετικά με τις συγχωνεύσεις εισηγμένων με μη εισηγμένες εταιρίες. Έναν νόμο που ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει καταθέσει, ακόμη δεν έχει ψηφιστεί.
Στην αγορά υποστηρίζουν πάντως, από όλη αυτή την διαδικασία της δημόσιας πρότασης (από κοινού με επενδυτή) και εν συνεχεία της διαγραφής της μετοχής από το ΧΑ, αυτό που δείχνει σίγουρο εκτός απροόπτου, είναι το «διαζύγιο» με την βελγική Sibelco. Μια εταιρία που ελέγχει το 20% περίπου της S&B και υπήρξε συνοδοιπόρος της οικογένειας Κυριακόπουλου από το 2008. Ωστόσο, ο «κοινός βίος» τους δεν υπήρξε… ανέφελος.
Ο Κυριακόπουλος επισήμως έλεγε πως ουδέποτε η εταιρία του μίλησε για στρατηγική συνεργασία με τους Βέλγους. Εκείνοι όμως μιλούσαν για μια συνεργασία που ξεκίνησε με «οιωνούς» για την υλοποίηση ευρύτερων σχεδίων, που ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Έτσι, τα τελευταία χρόνια μάλλον περισσότερο «εγκλωβισμένοι» αισθάνονταν στην S&B.
Ο επενδυτής
Μέχρι και πριν από λίγες μέρες το όνομα του επενδυτή με τον οποίο συζητούσε ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος για να κάνει την δημόσια πρόταση, κάλυπτε «πέπλο» μυστηρίου. Τελικά, μετά και από πιέσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποκαλύφθηκε: το όνομα αυτού, Rhone Capital.
Ένα επενδυτικό fund με έδρα το Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει ιδρυθεί από τον Αμερικανό Κροίσο, Ρόμπερτ Αγκοστινέλλι και τον οικονομολόγο- επενδυτή, Στηβ Λάνγκμαν.
Πληροφορίες θέλουν μάλιστα, τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο να έχει έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο fund από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και φαίνεται πως ήδη σχεδίαζε το «αντίο» του από το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Άλλωστε η Rhone Capital είναι «παλιά γνώριμη» της Ελλάδας από την εξαγορά της Infote (θυγατρική του ΟΤΕ) και από το έντονο ενδιαφέρον που είχε για την απόκτηση της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Λίβερπουλ.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ…
Η θητεία στον ΣΕΒ και οι οικογενειακές μεταβιβάσεις μετοχών
Μεγάλο κεφάλαιο στην επιχειρηματική «διαδρομή» του Οδυσσέα Κυριακόπουλου αποτελεί και η εξαετής θητεία του στον ΣΕΒ, στην προεδρία του οποίου βρέθηκε από το 2000 έως το 2006.
Μέσα από τον θεσμικό του ρόλο πολλές φορές «όρθωνε» πολιτικό λόγο για να προασπίσει τα συμφέροντα των ελληνικών ομίλων. Συγκρούστηκε με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, διαφώνησε με τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας που διώχνουν τους επενδυτές, καυτηριάζει εδώ και χρόνια το σκληρό φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις.
Ίσως είναι ο πολιτικός του λόγος και η «παρακαταθήκη» της πορείας του στον ΣΕΒ και σήμερα στον ΙΟΒΕ που συχνά- πυκνά τον φέρνουν στο προσκήνιο ότι θα ήταν ένας από εκείνους που θα δήλωναν «παρών» στην περίπτωση δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα με ανθρώπους της αγοράς, των επιχειρήσεων, των επιστημών κ.α.
Άλλωστε σε παλαιότερες τοποθετήσεις του ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά «ας αξιοποιηθούν οι καλύτεροι της χώρας», ενώ δεν έχει αρνηθεί όσες φορές έχει ερωτηθεί, ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να προσφέρει από ένα πολιτικό πόστο, αν θεωρείτο χρήσιμος.
Πάντως, η στάση του ως πρόεδρος του ΣΕΒ σε σχέση με την σημερινή που θέλει να «μετακομίσει» με την S&B στο Λονδίνο, είναι μάλλον αντιφατική. Πολλοί κάνουν λόγο ότι ίσως μελλοντικά μεταφέρει και την έδρα της εταιρίας. Σενάριο που είχε τροφοδοτηθεί και από τον περασμένο Μάιο, όταν είχαν πραγματοποιηθεί μεταβιβάσεις πακέτων των βασικών μετόχων σε εταιρίες holding, συμφερόντων της οικογένειας Κυριακόπουλου, με έδρα το Λουξεμβούργο.
Η κα Αικ. Κυριακοπούλου είχε μεταβιβάσει ποσοστό 14,38% ως εισφορά σε είδος στην αύξηση κεφαλαίου της Blue Crest Holding, η κα Φλώρα Μαρία Κυριακοπούλου μεταβίβασε το 4,56% στην Blue Water Holding και ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος το 3,04% στην High Gate Holding.
Η «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ» ΤΟΥ ΥΠΑΝ, Ο ΒΙΔΑΛΗΣ ΚΑΙ Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Πολιτικά «δωράκια» μεέντονες αντιδράσεις
Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος ανήκει στους επιχειρηματίες εκείνους που παραδοσιακά διαθέτουν ισχυρά ερείσματα στον πολιτικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο πως πολλές φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τις «χατίρια» που του έχουν κάνει υπουργοί των εκάστοτε κυβερνήσεων, διευκολύνοντας τον επιχειρηματικό του «δρόμο». Όπως συνέβη και πριν από λίγες μέρες. Οπότε και μια νέα «πρόκληση» όπως χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, αποκαλύφθηκε.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Διαμόρφωση Φιλικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος» διάταξη- φωτογραφική όπως χαρακτηρίζεται στην αγορά-, σύμφωνα με την οποία επιδοτούνται μεταλλευτικές επιχειρήσεις, στις οποίες ενισχύονται δαπάνες επενδύσεων για προστασία του περιβάλλοντος, περιορισμό της ρύπανσης του εδάφους κ.α.
Μια διάταξη- «δωράκι» και για την S&B,η οποία όπως υποστηρίζουν οι πολέμιοί της, έχει χαρακτηριστεί από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της Μήλου και με την «σφραγίδα» της δικαιοσύνης. Μάλιστα ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος και άλλα στελέχη του ομίλου είχαν καταδικαστεί από το Τριμελές Πρωτοδικείο Σύρου σε φυλάκιση 26 μηνών με αναστολή για συστηματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Και μπορεί τελικά η διάταξη να αποσύρθηκε μετά από μια «θύελλα» αντιδράσεων, όμως, δημιουργεί ερωτηματικά για τις προθέσεις των πολιτικών που περνούν τέτοιες ρυθμίσεις.
Στην περίπτωση Κυριακόπουλου πάντως, πολλοί «βλέπουν» πίσω από την κίνηση Χατζηδάκη, τον Ευθύμιο Βιδάλη, , ο οποίος επί σειρά ετών ήταν «δεξί χέρι» του Κυριακόπουλου στην S&B.
Δεν είναι όμως, μόνο η συγκεκριμένη διάταξη που προκαλεί, ιδίως στην περίπτωση της Μήλου. Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, Τίνα Μπιρμπίλη, είχε ξεσηκώσει επίσης έντονες αντιδράσεις, με την απόφασή της να εγκρίνει μια «χαλαρή» περιβαλλοντική άδεια για τον όμιλο του Κυριακόπουλου, δίνοντάς του πίστωση χρόνου ως το 2014 για να βελτιώσει τις μεθόδους εξόρυξης η εταιρία. Γεγονός το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «σκάνδαλο» από τοπικούς φορείς του νησιού και όχι μόνο, υποστηρίζοντας τότε πως η S&Β θα συνέχιζε να μολύνει την περιοχή- μέχρι να παρέλθει το χρονικό αυτό όριο- ανενόχλητη και ειδικά όταν επιστημονικές εκθέσεις έκαναν λόγο και για πρόκληση βλαβών στην υγεία των κατοίκων.
Τα ερωτήματα για τις σχέσεις επιχειρηματιών- πολιτικών πληθαίνουν και με αφορμή το ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της S&Β συμμετείχε και η ξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ελένη, της οποίας το όνομα έχει εμπλακεί στη λίστα Λαγκάρντ.
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η ίδια ως έγκριτη νομικός δεν γίνεται να μη γνώριζε τι συμβαίνει στη Μήλο.