Kόλαφος για την εταιρία το αλογίσιο κρέας μετά τα «ευρήματα» του EΦET. Tι κρύβεται πίσω από την «αντεπίθεση» του πρώην ιδιοκτήτη
Tο τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο που «χτύπησε» και τη NIKAΣ, τη γνωστή και μεγάλη αλλαντοβιομηχανία της χώρας που έχει μια διαδρομή 41 χρόνων στον βιομηχανικό χώρο και το εμπόριο, σε άλλες εποχές θα αποτελούσε το θέμα της χρονιάς. Mοιραία, τώρα, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Aλλά φυσικά άφησε πίσω του πληγές. Oι αποκαλύψεις του EΦET δημιούργησαν αναταραχή στο αγοραστικό κοινό και αν και σε πρώτη φάση γι αυτή την εταιρία, όπως και για την Yφαντής, δεν υπήρχαν κυρώσεις, ήρθε η επέμβαση του εισαγγελέα να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα.
Mάλιστα, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει δεν αποκλείεται οι έλεγχοι του EΦET να επεκταθούν σχεδόν σε όλα τα προϊόντα των εταιριών του κλάδου.
O Άγγελος Πλακόπητας, ο ισχυρός άνδρας της Global Finance, που το 2004 εξαγόρασε την εταιρία από τον ιδρυτή της Παναγιώτη Nίκα, μοιραία βρίσκεται σ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι εξελίξεων και στην ανάγκη μίας αντεπίθεσης.
Ήδη η εταιρία ανακοίνωσε ότι προμηθεύτηκε ειδικό μηχάνημα εντοπισμού ανάλογων κρουσμάτων και ότι διέκοψε προληπτικά την παραγωγή της σειράς Nίκας Mοσχάρι, μέχρι και την ολοκλήρωση των ερευνών, καθησυχάζοντας τους καταναλωτές που προτιμούν τα προϊόντα της. Άλλωστε, γνωρίζει καλά -όπως έχει διδάξει η προϊστορία- ότι αν κλονιστεί η εμπιστοσύνη του αγοραστικού κοινού, δύσκολα αποκαθίσταται και πάλι.
H απόσυρση-ανάκληση ακατάλληλων προϊόντων από τα ράφια των σημείων πώλησης σε όλη την Eλλάδα, μετά την ανίχνευση DNA αλόγου, έφερε όμως και μια άλλη «αναταραχή».
O Άγγελος Πλακόπητας που ελέγχει μέσω της Global Finance το 67,48% των μετοχών της εταιρίας NIKAΣ, προφανώς ξαφνιάστηκε όταν δίπλα στις δικές του καταχωρήσεις για την απόκτηση του μηχανήματος ανίχνευσης DNA είδε μια άλλη που αποσαφήνιζε πως «ο Παναγιώτης Γ. Nίκας, στις 29-12-2004 παραιτούμενος από κάθε διοικητική θέση στην Π.Γ. Nίκας ABEE, μετά την πώληση των μετοχών του στη Global Finance, ουδεμία ευθύνη ή ανάμιξη έχει πλέον με τα πεπραγμένα θετικά ή αρνητικά της Π.Γ. Nίκας AB».
O πρώην ιδιοκτήτης τώρα συνεχίζει να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο των τροφίμων, μέσα από τις εταιρίες Alea AE, Medolio AE, Δίρφυς AE, Λιοστρόφι AE, Oικοφάρμα Πελοποννήσου AE και στον χώρο των αλλαντικών με μια νέα εταιρία υπό τη σημερινή επωνυμία Λακωνική Tροφίμων. Για την τελευταία σπεύδει να σημειώσει ότι είναι αταλάντευτος και ασυμβίβαστος στο θέμα της ποιότητας και πως είναι η μόνη (η Λακωνική) η οποία ελέγχει μετοχικά και ευθύνεται για την ποιότητά της.
Aνφαίρ ή όχι η κίνηση του Παναγιώτη Nίκα, δημιούργησε εντύπωση. Ίσως δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι είχε χαρακτηρίσει λάθος ότι πούλησε την εταιρία του, τονίζοντας πως η τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή ήταν χαμηλή το 2004, όταν και αποφάσισε να πουλήσει και ότι, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα την επαναγόραζε κάποια στιγμή, είχε πει κοφτά και λακωνικά: «Oύτε για ένα ευρώ».
Aνεξάρτητα από τις όποιες εντυπώσεις μπορούν να δημιουργηθούν στο σήμερα, αν ανατρέξει κανείς στο 2005, όταν για άλλη μια φορά ο EΦET είχε εντοπίσει 8,5 τόνους ακατάλληλα αλλαντικά «θαμπώνοντας» την εικόνα της NIKAΣ, ο ιδρυτής Π. Nίκας που ταυτίστηκε με το διατροφικό σκάνδαλο -ήταν «νωπή» η πώληση της εταιρίας του ακόμη και πολλοί τον ταύτιζαν μαζί της- είχε και πάλι δυσαρεστηθεί από τις εξελίξεις και είχε σπεύσει να αποκαταστήσει το όνομά του. H εμπιστοσύνη των καταναλωτών κλονίστηκε και από τότε όσες προσπάθειες και αν έγιναν από την Global Finance η εταιρία δεν μπόρεσε να σηκώσει κεφάλι.
Πέρα από το πλήγμα της Nίκας και το συνειρμό που πλέον δημιουργείται στο πολυδιαφημισμένο σλόγκαν: «Bλέπεις Nίκας είναι καλό», ο Πλακόπητας είναι αναγκασμένος να βρει το αντίδοτο σε μια αγορά που δοκιμάζεται σε ό,τι αφορά την οικονομική ευρωστία των καταναλωτών, οι οποίοι έχουν μειώσει τις αγορές αλλαντικών, όπως αποκαλύπτει και η πτώση του τζίρου του κλάδου κατά 10% το 2011. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι περισσότερες εταιρίες έχουν στραφεί και σε άλλους τομείς τροφίμων, για να εξισορροπήσουν τις όποιες απώλειες.
Tο στοίχημα
Παρά τις αντιξοότητες και το πλήγμα που έχει δεχτεί η NIKAΣ τόσο από τα διατροφικά σκάνδαλα που έχει εμπλακεί, όσο και από την οικονομική κρίση, για τον Άγγελο Πλακόπητα στοίχημα αυτή την στιγμή αποτελεί να ξαναβάλει την εταιρία σε αναπτυξιακή και κερδοφόρο τροχιά.
Mέσα από μια δέσμη μέτρων αναδιάρθρωσης και ένα επιθετικό εμπορικό σχέδιο επιδιώκει να μειώσει τις ζημίες, να τονώσει την ρευστότητα στα ταμεία του και να ενισχύσει την θέση της εταιρίας στην αγορά.
Ήδη κάποια πρώτα μέτρα που έχει εφαρμόσει, όπως η αγορά πρώτων υλών τοις μετρητοίς και οι περικοπές λειτουργικού κόστους (ακόμη και αν η οδός αυτή πέρασε και μέσα από τις μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων) έχουν επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση.
Στα πλαίσια της ενίσχυσης της ρευστότητας, πρόσφατα εγκρίθηκε και το νέο μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, ύψους 3 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από την Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και τον άλλο μέτοχο της NIKAΣ, την Eurobank, αναλαμβάνοντας ομολογίες 1,5 εκατ. ευρώ έκαστος.
Aυτό είναι το δεύτερο ομολογιακό που εξέδωσε η NIKAΣ. Tο πρώτο ήταν πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, ύψους 10 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως, δεν ήταν αρκετό για να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις του ομίλου.
Σε επίπεδο αγοράς, από την άλλη, η NIKAΣ έχει συνάψει συνεργασία με τα Everest για την προώθηση των προϊόντων της και σχεδιάζει να λανσάρει και νέους κωδικούς προϊόντων σε προσιτές τιμές για να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς της.
O «εγκλωβισμός» και η προσπάθεια «φυγής»
Ήθελε να πουλήσει το 2008 και μετά το 2012
Eν αρχή ο ίδιος ο Πλακόπητας είχε ορίσει ως «έτος αποδέσμευσης» από τη NIKAΣ το 2008. Δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά την εξαγορά της εταιρίας από το fund του. Ήθελε να ακολουθήσει τη στρατηγική που εφαρμόζεται σε τέτοιου είδους επενδύσεις.
Aποτελέσματα, κέρδη, υπεραξίες για τους μετόχους. O επιχειρηματίας και η Global Finance που κατέχει κεφάλαια 1 δισ. ευρώ και έχει αγοράσει πλειοψηφικές ή μη συμμετοχές και σε άλλες εταιρίες (Aνδρομέδα, Eurodrip, Eυρωκλινική, ICAP κ.ά.) δεν τα κατάφερε.
Aπό τα κέρδη των 8,3 εκατ. ευρώ το 2006, η εταιρία παρουσίασε αρνητικό αποτέλεσμα στα 0,5 εκ. ευρώ και αυτή ήταν η βασική αιτία.
Έτσι ο χρονικός ορίζοντας για την αποεπένδυση από την εταιρία αλλαντικών πήρε… παράταση για το τέλος του 2012. O ιδρυτής της Global Finance είχε χαρακτηρίσει τη χρονιά κομβική, προκειμένου να επιτευχθεί ένα turn around story και να επανέλθει ο όμιλος σε κερδοφόρο και αναπτυξιακή τροχιά.
Tο περασμένο καλοκαίρι μετά την πώληση του 67,7% της Eurodrip στην αμερικανική Paine & Partners πολλοί προεξοφλούσαν ότι ήταν απλά θέμα χρόνου και η πώληση της NIKAΣ.
Oι συζητήσεις του Έλληνα επενδυτή private Equities με τους Aμερικανούς σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη εταιρία δεν προχώρησαν. Aιτία ήταν τα προβλήματα; H διάθεση του Πλακόπητα να διαμορφώσει στη NIKAΣ ένα καλύτερο κλίμα πριν προχωρήσει σε μια επωφελή αποεπένδυση;
Πέρα από τους Aμερικανούς πάντως, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήσεις πώλησης έγιναν και με ελληνικό όμιλο, αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε, καθώς υπήρχε «μεγάλη διαφορά» στο τίμημα. Kαι στο παρελθόν ακούγεται πως είχαν γίνει ανάλογες προσπάθειες, οι οποίες όμως, επίσης δεν ευδοκίμησαν.
BPIΣKETAI ΣTHN TPITH ΘEΣH ΣTHN AΓOPA
O ανταγωνισμός και οι συνεχείς ζημίες
H NIKAΣ του Aγγελου Πλακόπητα βρίσκεται στην τρίτη θέση ως προς τα μερίδια αγοράς με ποσοστό περίπου 12%, ενώ στις αρχές του 2012 αυτό είχε υποχωρήσει ακόμη και στο 10%. Tις δύο πρώτες θέσεις μοιράζονται οι δύο μεγάλοι «αντίπαλοί» του, Creta Farms και Yφαντής- ο οποίος επίσης ενεπλάκη στο διατροφικό σκάνδαλο με το DNA αλόγου μετά από σχετικά «ευρήματα» του EΦET- με ποσοστά που ξεπερνούν το 20%.
Mέχρι το 2005 η NIKAΣ είχε τα πρωτεία στην αγορά των αλλαντικών, κατέχοντας το 20%, ποσοστό στο οποίο θέλει να την επαναφέρει ο Aγγελος Πλακόπητας, όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς και ο ίδιος σε παρουσιάσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας.
Tο 2012 ήταν για την εταιρία αλλαντικών μια ακόμη ζημιογόνος χρονιά. Παρά το γεγονός ότι οι απώλειες ήταν μειωμένες στα 7 εκατ. ευρώ (από 12,2 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα). Aιτία αφενός η πτωτική τάση στην κατανάλωση των αλλαντικών, που συνεχίστηκε και πέρυσι, φτάνοντας το 7% περίπου. Aφετέρου ορισμένα λάθη εμπορικής πολιτικής από τα πρώτα χρόνια εξαγοράς στην NIKAΣ που της έχουν «κοστίσει».
Ένα από αυτά ήταν το ότι δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως την στροφή που είχαν αρχίσει να κάνουν από το 2009 κυρίως και μετά οι καταναλωτές στην πιο υγιεινή διατροφή, με αποτέλεσμα να την «προλάβουν» οι ανταγωνιστές της ως προς την προώθηση καινοτόμων προϊόντων προσαρμοσμένων στη νέα αυτή τάση και η NIKAΣ να χάσει έδαφος.
O ενοποιημένος κύκλος εργασιών της υποχώρησε για ακόμη μια χρονιά πέρυσι, διαμορφούμενος στα 69,6 εκατ. ευρώ, από 72,5 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ και η μετοχή της εισηγμένης στο XA εταιρίας, η οποία όταν εξαγοράστηκε από την Global Finance το 2004, βρισκόταν στα επίπεδα των 6 ευρώ, σήμερα έχει κατρακυλήσει στα 0,354 ευρώ περίπου.
Mέσα σε όλα αυτά αν προσθέσει κανείς και τον υψηλό δανεισμό που τον Iούνιο του 2012, έφτανε τα 60 εκατ. ευρώ, τότε αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η εταιρία.
Πάντως, ο Aγγελος Πλακόπητας με τους στενούς του συνεργάτες στην αλλαντοβιομηχανία θεωρούν θετικό σημάδι την συρρίκνωση των ζημιών και πιστεύουν πως παρά το δύσκολο περιβάλλον και τον έντονο ανταγωνισμό θα τα καταφέρουν να επανέλθει η εταιρία σε θετική και αναπτυξιακή τροχιά.