To deal με την Setur που άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου με έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Τα ερωτηματικά με το 3% του Δήμου και η πιθανή εμπλοκή στη μεταβίβαση. Τα προβλήματα στο Πόρτο Καρράς
Η «θύελλα» της Σάμου. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στο «κεφάλαιο» της πολυτάραχης ζωής του Κωνσταντίνου Στέγγου αυτή την περίοδο. Ο Πατρινός επιχειρηματίας, που ξεκίνησε από μια μικρή εταιρία χωματουργικών εργασιών στο Καλαμάκι και έφτασε στο «απόγειο» της δύναμής του την τετραετία 2000- 2004, τότε που το κερδοφόρο «ασανσέρ» του χρηματιστηρίου ανέβαινε συνεχώς και «έχτιζε» τεράστιες περιουσίες, ο άνθρωπος που το όνομά του συνδέθηκε με την περίφημη τροπολογία Πάχτα, η οποία οδήγησε στον πολιτικό
«αποκεφαλισμό» υπουργών του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο, με νέες περιπέτειες.
Οι αποκαλύψεις πως ο μεγαλοκατασκευαστής πούλησε την μαρίνα Πυθαγορείου Σάμου, την οποία ήλεγχε μέσω της θυγατρικής του «Σάμος Μαρίνες ΑΕ», σε τουρκικό όμιλο, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Το θέμα
έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο βουλευτής Επικρατείας των ΑΝ.ΕΛ., Τέρενς Κουίκ κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Βουλή, ζητώντας απαντήσεις για το αν ήταν ενήμερα τα αρμόδια υπουργεία για την εκποίηση σε μια μάλιστα «ευαίσθητη» από άποψη εθνικών συμφερόντων περιοχή, αν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σύμφωνα με τον νόμο 1892/ 1990 και αν έχει γίνει αντιληπτό πως οι Τούρκοι με το να αγοράζουν ή να μισθώνουν ελληνικές μαρίνες και λιμάνια έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα «κόκκινο Αιγαίο» στην συνείδηση των εκατομμυρίων τουριστών που θα διακινούν με τα σκάφη τους.
Οι «ναυαρχίδες» του Κωνσταντίνου Στέγγου, Τεχνική Ολυμπιακή και Μοχλός είναι γνωστό εδώ και καιρό πως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Τα κατασκευαστικά έργα δημοπρατούνται με το… σταγονόμετρο, η μείωση της τουριστικής κίνησης έχει αφήσει το αποτύπωμά της στο βασικότερο περιουσιακό asset της Τεχνικής Ολυμπιακής, το άλλοτε «καμάρι» του επιχειρηματία, το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς, ενώ την ίδια ώρα οι ζημίες και η ανάγκη για ρευστότητα αυξάνονται. Χαρακτηριστικό είναι πως η Μοχλός παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο ζημίες 5,59 εκατ. ευρώ από κέρδη 161.000 ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον άλλοτε κραταιό μεγαλοκατασκευαστή, πήρε την απόφαση να εκποιήσει και τη μαρίνα Σάμου.
ΚΩΔΙΚΟΣ «ΚΕΜΑΛ»
Ο όμιλος Στέγγου και η τουρκική Setur Turistik (γνωστή και από την συνεργασία της με τον όμιλο Folli Follie, με τον οποίο μίσθωσαν για μακροχρόνια εκμετάλλευση και τη μαρίνα Μυτιλήνης), φέρονται να έδωσαν τα χέρια για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο, αλλά η συμφωνία τους να ολοκληρώθηκε προ μηνός.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν τοπικά μέσα ενημέρωσης της Σάμου, οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τουρκικής- με την συμμετοχή και άλλων εφοπλιστικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, όπως λένε επιχειρηματικοί κύκλοι του νησιού- έγιναν στην τουρκική θαλαμηγό «Κεμάλ».
Τα ερωτήματα που προκύπτουν βέβαια, είναι πολλά και αμείλικτα: α) Όλες αυτές οι κινήσεις έγιναν εν κρυπτώ, στο πλαίσιο της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας (εν προκειμένω του κ. Στέγγου), χωρίς να έχουν λάβει ενημέρωση ο Δήμος και εν γένει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή τα αρμόδια υπουργεία ή μήπως είχαν την συναίνεσή τους; β) τι απέγινε το ποσοστό 3% που κατείχε ο Δήμος στο εταιρικό σχήμα που ήλεγχε τη μαρίνα Σάμου πριν αλλάξει χέρια; γ) γιατί ενώ αρμόδιοι Πολιτειακοί φορείς αναφέρουν πως δεν έχει γίνει καμία αίτηση έγκρισης για την εκποίηση της συγκεκριμένης μαρίνας, στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως έγινε η δημοσίευση του πρώτου ΔΣ της μαρίνας του Πυθαγορείου και οι τρεις εκπρόσωποι που εμφανίζονται, είναι Τούρκοι, κάτοικοι Κων/πολης;
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει πάντως, την συγκεκριμένη υπόθεση και αν διαπιστωθεί πως υπάρχουν παραβάσεις των διατάξεων του άρθρου 24 του Ν. 1892/90, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η μεταβίβαση
μετοχών ή εταιρικών μεριδίων ή η μεταβίβαση του ποσοστού εταίρων εταιριών οποιασδήποτε μορφής που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα σε παραμεθόριες περιοχές και οποιεσδήποτε δικαιοπραξίες συνάπτονται κατά παράβαση του συγκεκριμένου νόμου, είναι άκυρες, τότε δημιουργείται εμπλοκή στην μεταβίβαση μετοχών από τον Στέγγο στους Τούρκους.
Αγώνας επιβίωσης
Άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Κωνσταντίνου Στέγγου, που τον έχουν ζήσει σε όλες τις στιγμές του επιχειρηματικού του βίου, από το ζενίθ στο ναδίρ και τούμπαλιν, υποστηρίζουν πως τα τελευταία χρόνια δίνει αγώνα για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις του και αυτός ήταν ένας από τους λόγους για να βάλει πωλητήριο στη μαρίνα Σάμου.
Μετά την κατάρρευση της θυγατρικής TOUSA στην Αμερική, άρχισε και η καθοδική πορεία της Τεχνικής Ολυμπιακής. Ο όμιλος από έσοδα 2 δισ. ευρώ και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα νέα έργα, περιορίζεται πλέον σε τζίρο της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ, έχει περιθωριακό ρόλο στην ελληνική αγορά κατασκευών, ενώ οι προσπάθειες επέκτασης και σε άλλους τομείς (ενέργεια, διαχείριση μαρίνων κ.α.) δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα.
Χαρακτηριστικό είναι πως στοπλαίσιο της αποκρατικοποίησης ακινήτων του Δημοσίου, η συμμετοχή του ομίλου Στέγγου εξαντλείται κυρίως στην διεκδίκηση του τουριστικού ακινήτου στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας, καθώς στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιείται και με το «Πόρτο Καρράς».
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, όπου παλαιότερα ο Κωνσταντίνος Στέγγος, φωτογραφιζόταν με τους Ευρωπαίους ηγέτες που φιλοξενούσε στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής, πλέον έχει χάσει αρκετή από την αίγλη του παρελθόντος. Ο Κωνσταντίνος Στέγγος, λόγω των οικονομικών δυσχερειών των κατασκευαστικών του, δεν μπορεί να στηρίξει τις επενδύσεις για την ανάπτυξή του.
Έτσι, το ξενοδοχείο που αγόρασε πριν από 14 χρόνια, κατόπιν διαγωνισμού της ΕΤΕ βρέθηκε σε δεινή θέση. Ήδη από τον περασμένο χειμώνα ξεκίνησαν απολύσεις, ενώ αποφασίστηκε να ανοίγει τις πόρτες του μόνο ένα εξάμηνο και όχι όλον τον χρόνο, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Αίτημα το οποίο έχει υποβάλει ο Στέγγος και για το καζίνο που λειτουργεί στην Χαλκιδική, αλλά δεν έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, καθώς έχουν προκληθεί έντονες
αντιδράσεις πως κάτι τέτοιο αντίκειται στους όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει με το Δημόσιο.
Ο άλλοτε ισχυρός άντρας των κατασκευών, αν και επιφυλακτικός σχετικά με την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού, ποντάρει στην αύξηση των Ρώσων κυρίως τουριστών προς την Χαλκιδική για να τονώσει τα έσοδά
του στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Πολλοί είναι εκείνοι πάντως, που υποστηρίζουν πως ο Στέγγος έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να πουλήσει το «Πόρτο Καρράς» πριν από λίγο καιρό, όταν είχε δεχτεί δελεαστική πρόταση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από Ρώσους επενδυτές. Τότε για λόγους γοήτρου, ούτε να συζητά δεν επιθυμούσε το ενδεχόμενο να κρεμάσει πωλητήριο.
Tα «περασμένα μεγαλεία»
Ψάχνει ακόμα αγοραστή για το «Toy»
Από τότε που τέσσερα μέλη της οικογένειας Στέγγου (ο ίδιος ο επιχειρηματίας, η σύζυγός του Ζωή, οι κόρες τους Χρύσα και Στυλιανή και ο γιος τους Γιώργος) παραπέμφθηκαν πριν από μια τριετία για να δικαστούν σχετικά με τις «φούσκες» του Χρηματιστηρίου το 1999 μαζί με άλλους 63 κατηγορούμενους, διεκόπη και η έντονη κοινωνική τους δραστηριότητα.
Μάλιστα, η τελευταία είδηση που επιβεβαιώνει ότι οι ημέρες των «μεγαλείων» ανήκουν στο παρελθόν, ήρθε πριν από λίγους μήνες, οπότε και ο Κωνσταντίνος Στέγγος «κρέμασε» πωλητήριο στο υπερπολυτελές σκάφος του
«Toy», σημάδι και αυτό της οικονομικής «παρακμής» στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.
Το 42 μέτρων σκάφος, το οποίο είχε αγοράσει από τον Άρη Βωβό, ήταν ένα από τα τελευταία κομμάτια που θύμιζε τις εποχές της παντοδυναμίας του, καθώς με αυτό «όργωνε» τις ελληνικές θάλασσες. Πλέον ψάχνει να βρει αγοραστή με τιμή 9,8 εκατ. ευρώ (τη μείωσε από τα 13 εκατ. ευρώ) για να συγκεντρώσει χρήματα και να καλύψει κάποιες από τις υποχρεώσεις του.
Άλλα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πάτρα, εκεί όπου την περίοδο εκτόξευσης των οικονομικών τους, κάτοικοι και ισχυροί φίλοι της οικογένειας, ακόμη θυμούνται τις σκηνές μεγάλης χλιδής που διαδραματίζονταν στο εξοχικό τους στα Αραχωβίτικα, πλέον δεν πάνε σχεδόν καθόλου.
Οι ημέρες που η μικρή κόρη του επιχειρηματία, Μαριάννα έδινε λαμπερά πάρτι για την ονομαστική της γιορτή κάθε καλοκαίρι ή πιλόταρε μόνη της το ελικόπτερο κάθε φορά που επισκεπτόταν την περιοχή, έχουν περάσει στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας.
Η βίλα τους στα Αραχωβίτικα μένει ερμητικά κλειστή τον περισσότερο καιρό και οι επαφές που έχουν κρατήσει, είναι με λίγους στενούς φίλους και συγγενείς.
Τα τελευταία χρόνια, τα πάρτι της Μαριάννας και οι κοινωνικές εκδηλώσεις των άλλων μελών της οικογένειας Στέγγου έχουν «μετακομίσει» στο Πόρτο Καρράς.
ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΕ ΗΠΑ- ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
To «φάντασμα» της TOUSA έφυγε, η… πληγή» με τις βίλες παραμένει
Μία από τις κινήσεις που στοίχισαν ακριβά στην οικογένεια Στέγγου και την έφεραν σε σφοδρή αντιπαράθεση και με τους μικρομετόχους της Τεχνικής Ολυμπιακής (ένα μόνο από τα πολλά πεδία διαφωνιών) είναι η απόφαση του 2008 να επεκταθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μέσω της θυγατρικής TOUSA.
Το αμερικανικό… όνειρο, όμως, μετατράπηκε σε εφιάλτη για τον Πατρινό μεγαλοκατασκευαστή, όταν… έσκασε στα χέρια του η «βόμβα» της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα ο Στέγγος και η Τεχνική Ολυμπιακή να βρεθούν με τεράστιο οικονομικό άνοιγμα. Η κατάρρευση της TOUSA λίγο έλειψε να παρασύρει όλον τον όμιλο, που ναι μεν σώθηκε, αλλά από τότε ουσιαστικά δεν μπόρεσε να σηκώσει… κεφάλι.
Το «φάντασμα» της TOUSA κυνηγούσε τον ισχυρό άντρα της Τεχνικής Ολυμπιακής μέχρι πριν από λίγες μέρες, οπότε και απορρίφθηκε με τελική, μη εφέσιμη απόφαση, η αγωγή εναντίον της θυγατρικής και των συνδεόμενων με αυτήν θυγατρικών, που κατατέθηκε το 2009 στο Πτωχευτικό Δικαστήριο της Φλώριντα μετά την υπογραφή τον περασμένο Ιούνιο συμφωνίας διακανονισμού από την TOUSA, την Επίσημη Επιτροπή των Ανέγγυων Πιστωτών της και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη.
Και μπορεί η περιπέτεια της Αμερικής να μένει πίσω στο… παρελθόν ως μία από τις δύσκολες σελίδες στην… ιστορία Στέγγου, όμως, ακόμη παραμένει ανοιχτή η «πληγή» με τις 516 βίλες που θέλει να χτίσει στην Χαλκιδική, σε έκταση του Πόρτο Καρράς.
Ένα project, στο οποίο πόνταρε πολλά, καθώς τις πολυτελείς βίλες θα τις μοσχοπουλούσε ή θα τις μίσθωνε τόσο για να εξισορροπήσει τις απώλειες από τη μείωση του τουρισμού στο Πόρτο Καρράς, όσο και για να αυξήσει τα έσοδα, ενισχύοντας την ρευστότητά του. Η υπόθεση εκκρεμεί εδώ και οκτώ χρόνια και μετά το νέο «STOP» από την Πολεοδομία του Δήμου Πολύγυρου τον περασμένο Μάιο, η οποία ανακάλεσε εκ νέου την οικοδομική άδεια και τον νομικό αγώνα που ξεκινά ο Κωνσταντίνος Στέγγος, κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα «τραβήξει» ακόμη χρονικά.
Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που μίλησαν για\ υπόθεση- σκάνδαλο, που θυμίζει την τροπολογία Πάχτα το 2004, όταν και επιχειρήθηκε να αποχαρακτηρισθεί δασική έκταση υπέρ του «Πόρτο Καρράς». Στην συγκεκριμένη περίπτωση με τις βίλες, η πρώην υπουργός ΠΕΚΑ, Τ. Μπιρμπίλη είχε υπογράψει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία άνοιγε τον δρόμο για την κατασκευή των κατοικιών, με τους τοπικούς φορείς να μιλούν για ρύθμιση-δώρο στον επιχειρηματία. Ακολούθησε ένα ολόκληρο «σήριαλ», ανάκλησης και επανέγκρισης των αδειών, γεγονός που δείχνει πως ο Στέγγος δεν έχασε ποτέ εντελώς τα πολιτικά του ερείσματα, μέχρι την ανάκληση του Μαΐου από την Πολεοδομία.