Οι σχέσεις του εφοπλιστή και εκδότη της Καθημερινής με τους ισχυρούς της εξουσίας, οι φιλίες και οι επόμενες κινήσεις του
Οι στόχοι του
• Το ξεκαθάρισμα του στόλου του από παλαιά πλοία και η ενίσχυσή του με νέα τάνκερ, τώρα που οι τιμές είναι μειωμένες
• Αναζήτηση διεθνών συμμαχιών στον τομέα της ναυτιλίας
• Η διεκδίκηση μιας από τις άδειες για το on- line στοίχημα με συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό του Δημοσίου
To επόμενο επενδυτικό «χτύπημα» του ομίλου Aλαφούζου θα είναι στο on-line στοίχημα
Πριν από έναν χρόνο στην οικία του Ιάπωνα Πρέσβη στο Παλαιό Ψυχικό οργανώθηκε μια μεγάλη γιορτή λες και τιμούσαν κάποιον ισχυρό πολιτικό άνδρα της χώρας, που επισκέφθηκε την Ελλάδα. Κι όμως, υπό το βλέμμα Ελλήνων βουλευτών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων της ναυτιλίας και των media, δεν ήταν κάποιος Ιάπωνας πολιτικός ή επιχειρηματίας, αλλά ο Αριστείδης Αλαφούζος που παρέλαβε το παράσημο του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου, Χρυσών Ακτίνων και Ροζέτας για τη συμβολή του στη σύσφιξη των ελληνο – ιαπωνικών οικονομικών δεσμών, κυρίως στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας.
Της Εύης Κατσώλη
O πρώτος Έλληνας εφοπλιστής που μπήκε στον χώρο των media, έχοντας καταφέρει να χτίσει έναν από τα πιο κραταιά συγκροτήματα στον χώρο του Τύπου, με ναυαρχίδες του την «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΙ, δύο μέσα με δυναμική παρέμβαση, ταράζοντας πολλές φορές τα… ήσυχα νερά της πολιτικής και της οικονομίας.
Η πολυσχιδής του δραστηριότητα δεν εξαντλείται όμως, μόνο στη ναυτιλία και στα media, αλλά επεκτείνεται στις κατασκευές, μέσω της τεχνικής εταιρείας ΕΡΓΑΣ, η οποία διεκδικεί δημόσια και ιδιωτικά έργα, αλλά καθώς και η επιχειρηματική δραστηριότητα εξελίσσεται, το επενδυτικό βάρος του «πατριάρχη» της Καθημερινής έχει πέσει σε άλλους τομείς.
Το επόμενο «χτύπημα» του, θα είναι στο on – line στοίχημα, ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς των τυχερών παιγνίων που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.
Ο γιος του Γιάννης είναι εκείνος, που έχει αναλάβει τις σχετικές επαφές με εταιρείες του εξωτερικού, που διαθέτουν την τεχνογνωσία, προκειμένου να είναι καθ’ όλα έτοιμος να κατέβει με αξιώσεις στον διεθνή διαγωνισμό του Δημοσίου, για μία εκ των αδειών που αφορούν στο διαδικτυακό στοίχημα.
Ένα νέο επιχειρηματικό πεδίο, που έχει μετατραπεί σε… πεδίο σύγκρουσης για την οικογένεια Αλαφούζου με τον Σωκράτη Κόκκαλη, καθώς τα media του ομίλου συχνά καταφέρονται ενάντια στον πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού, μια κόντρα που ξεκίνησε από το 2000.
Μία ακόμη σφοδρή σύγκρουση της οικογένειας Αλαφούζου, αυτή τη φορά στον εκδοτικό χώρο, εκεί που τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι πιο πολύπλοκα, είναι κι εκείνη με τον Γιώργο Κουρή. Η δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το ALTER, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει αν δεν συμφωνήσει με τις τράπεζες και η αγωνία των εργαζομένων έχουν γίνει από τις σημαντικότερες «ειδήσεις» των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ του Αλαφούζου.
Με τη σειρά του ο Γιώργος Κουρής έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του μεγαλομετόχου της Καθημερινής. Τόνους μελανιού έχυσε η «Αυριανή» κατηγορώντας την οικογένεια για «εμπλοκή σε σκάνδαλο με την ναυτιλιακή εταιρεία Ermis, για δωροδοκία Ρουμάνων πολιτικών, για απάτες που είχαν ως αποτέλεσμα να φάει τον στόλο του Ρουμάνου συνεταίρου του Petromin και να καρπώνεται δάνειο που έλαβε εκείνος με εγγύησή του, όταν η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών έπεσε… στα βράχια, λόγω οικονομικών δυσχερειών». Η απάντηση δόθηκε με δύο αγωγές από την πλευρά Αλαφούζου, διεκδικώντας 400.000 ευρώ για κάθε συκοφαντικό δημοσίευμα. Από τα πρώτα κανάλια που ανέδειξαν τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά και κατέκριναν την εχθρική απέναντί τους στάση του εκδοτικού ομίλου Αλαφούζου ήταν το ALTER, μιλώντας για «συμφέροντα που ενοχλούνται από τους αγώνες, λόγω των ίδιων οφελών τους από τις ναυτιλιακές business».
Η πολιτική
Ο Αριστείδης Αλαφούζος ανέκαθεν είχε πολλούς φίλους και περισσότερους εχθρούς. Μάλιστα, ο ίδιος λόγω των ταραγμένων πολλές φορές σχέσεών του με εκπροσώπους της εξουσίας, ακόμα και με εκείνους τους οποίους έχει στηρίξει, έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως ασυμβίβαστο ταξιδευτή.
Οι αντίπαλοί του ωστόσο, δε δέχονται τον τίτλο του ασυμβίβαστου, αλλά του ανθρώπου που υποστηρίζει ή καταβαραθρώνει τους πολιτικούς, ανάλογα με το αν εξυπηρετούνται ή όχι οι επιχειρηματικές του θέσεις. Στο παλιό ιστορικό κτίριο της Καθημερινής, στη Σωκράτους, λένε, υπήρχε το «εξεταστήριο». Ένα μεγάλο σαλόνι συναντήσεων, στο οποίο προσερχόταν ο καλεσμένος πολιτικός, συνήθως κορυφαίος υπουργός, ενώπιον του κ. Αλαφούζου και των στενών συνεργατών του. Το συμπέρασμα απεικονιζόταν αργότερα. Πρώτα γραπτά, στη συνέχεια στα ερτζιανά, τώρα πλέον και τηλεοπτικά.
Έχοντας χτίσει ένα κεντροδεξιό προφίλ, δεν έκρυψε ποτές τις ιδιαίτερες σχέσεις του με τη Ν.Δ., αν και αυτές πέρασαν… δια πυρός και σιδήρου. Με την οικογένεια Μητσοτάκη ειδικά οι δεσμοί του θύμιζαν σκωτσέζικο ντους. Το Συγκρότημα Τύπου στήριξε καταρχήν την κυβέρνησή του κατά την περίοδο 1990- 1993, αλλά στη συνέχεια άλλαξε… ρότα, εξαιτίας εμπλοκών στην αδειοδότηση του ραδιοφωνικού του σταθμού και της νομής των τηλεοπτικών συχνοτήτων, όπως ισχυρίζονται άνθρωποι που έζησαν την ταραγμένη αυτή περίοδο.
Όμως, επειδή στην πολιτική και το επιχειρείν όλα αλλάζουν σε μια στιγμή, οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν και πάλι. Τότε, ο Αριστείδης Αλαφούζος αποκαλύπτει πως έχει χρηματοδοτήσει το κόμμα της Ν.Δ. με 1 εκατ. δολάρια, αποδεικνύοντας πως πάντα πολιτική και επιχειρείν ήταν αλληλένδετα μεταξύ τους κα φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρώην Πρωθυπουργό. Σήμερα ΣΚΑΙ και Καθημερινή, φαίνεται να στηρίζουν τις κινήσεις της κόρης του Επίτιμου προέδρου, Ντόρας Μπακογιάννη. Ανέκαθεν πάντως, το συγκρότημα Αλαφούζου ήθελε να παρεμβαίνει δυναμικά στα κοινά. Το κυριότερο, έχει διαμορφώσει ταυτότητα ιδεολογίας και πολιτικής, πράγμα που αναγνωρίζουν οι πάντες. Σήμερα π.χ. αυτή η ταυτότητα εκπροσωπείται από την «οικονομική τάξη», την ευνομία, το σταθερό μέτωπο εναντίον των αδυναμιών και της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος, αλλά και κατά των προνομίων των συντεχνιών με πρώτες τις συνδικαλιστικές κάστες, όπως και από την ανάδειξη της οικολογικής ευαισθησίας και της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος.
Έτσι, τόσο επί εποχής Σημίτη, όσο και επί Καραμανλή, επιδόθηκε σε «ασκήσεις ισορροπίας». Η κοινοτική οδηγία για τα διπύθμενα αποτέλεσε βαρόμετρο για τη στάση του συγκροτήματος έναντι κυβερνήσεων και υπουργών. Σήμερα, έχει «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» την κυβέρνηση Παπανδρέου. Εν κατακλείδι, αναγνωρίζει ότι προσπαθεί να διασώσει τη χώρα, αλλά την κατηγορεί για διστακτικότητα, συμβιβασμούς και υπαναχωρήσεις.
Το μόνο κόμμα που δεν έχει «φωνή» στον εκδοτικό όμιλο Αλαφούζου είναι το ΚΚΕ, έχοντας ανοίξει έναν ιδιότυπο πόλεμο μεταξύ τους από την περίοδο των απεργιών των ναυτεργατών στον Πειραιά.
Ο Αλαφούζος ισχυριζόταν πως όλα υποκινούνται από το ΠΑΜΕ. Και ο Περισσός, πως ο εφοπλιστής δε νοιάζεται για το δίκιο των εργαζομένων, αλλά για τα κέρδη του. Όπως όλοι οι μεγαλοεκδότες, έχει «αγαπημένα παιδιά» και «αποπαίδια» από όλους τους πολιτικούς χώρους. Στα πρώτα συγκαταλέγονται κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Μ. Χρυσοχοϊδης, πολλοί «γαλάζιοι» πολιτικοί, αλλά και οι «απόμαχοι» Κ. Μητσοτάκης, Στ. Μάνος και Ν. Κωνσταντόπουλος.
Στα «αποπαίδια», πολλές φορές συμπεριλαμβάνονται οι ευνοούμενοι του «αντιπάλου». Λέγοντας αντίπαλο, θα μπορούσε καταρχήν να είναι ο Γ. Μπόμπολας. Έτσι, διαχρονικά οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ είναι στο στόχαστρο του συγκροτήματος. Β. Παπανδρέου, Σουφλιάς, Ρέππας και Μπιρμπίλη «έχουν γευτεί την γλύκα».
Το Oceanis και ο νέος στόλος
«Αργοναύτης» στα deal της ναυτιλίας
Ο Αριστείδης Αλαφούζος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαντορίνη, με το πρότυπο του πατέρα του, ναυτικού να επηρεάζει τη μετέπειτα επαγγελματική του «διαδρομή». Έχτισε έναν κραταιό όμιλο από έξι ναυτιλιακές εταιρείες. Η μητρική «Αργοναύτης», στην οποία ο ίδιος συμμετέχει με 40,75% στο μετοχικό κεφάλαιο και ο γιος του Θέμης με 21,79%, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές διεθνώς. Μέσω μια πλειάδας θυγατρικών της, τις Sea Shell Enterprises, Sea Pearl Enterprises, Zenith Maritime, Corporation Bigal Shipping και Kyklades Maritime, όλες με χώρα βάσης τη Λιβερία, δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας.
Η «Αργοναύτης» με συνολικό ενεργητικό 68,6 εκατ. ευρώ το 2009 μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην είχε προχωρήσει σε επενδύσεις νέων πλοίων- με την τελευταία μεγαλύτερη να έχει γίνει το 2003- καθώς μεγάλο βάρος είχε ρίξει η οικογένεια στα εκδοτικά της «τέκνα», όμως, φαίνεται πως η επιστροφή τους είναι δυναμική στον τομέα των τάνκερ. Πιο συγκεκριμένα μετά την πώληση του δεξαμενόπλοιου OKEANIS, το οποίο ανήκε σε θυγατρική της «Καθημερινής, ο Αριστείδης Αλαφούζος ετοιμάζεται να υποδεχτεί έξι νεότευκτα τάνκερ τύπου aframax, τα οποία είχε παραγγείλει από νοτιο- κορεάτικα ναυπηγεία. Ο Αριστείδης Αλαφούζος επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς οι τιμές των πλοίων είναι πιεσμένες, ενώ είναι της άποψης πως η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες. Μετά από 20 χρόνια εμπειρίας στις θαλάσσιες business ξέρει πώς να βγαίνει από τις «φουρτούνες» και να τις δαμάζει.
Πριν από πολύ καιρό ακουγόταν πως ο Αριστείδης Αλαφούζος θα ένωνε την εταιρεία του Kyklades Maritime με την Ermis, την οποία είχε αναθέσει στον γιο του Γιάννη και η οποία είχε συστήσει κοινοπραξία με τη ρουμανική Petromin. Όμως, παρά το γεγονός ότι και οι δύο ναυτιλιακές στεγάζονταν στο ίδιο κτίριο ακολούθησαν αυτόνομη πορεία, ενώ οι λόγοι της μη συνένωσης δεν έγιναν ποτέ γνωστοί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΘΕΜΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ
Το στοίχημα των δύο διαδόχων
Η ενασχόληση του Αριστείδη Αλαφούζου με τα media ξεκίνησε το 2000, ημερομηνία- ορόσημο για την εξαγορά της Καθημερινής, αλλά εκδοτικοί κύκλοι λένε πως για το εγχείρημά του αυτό τον είχε πείσει πολύ νωρίτερα ο φίλος του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Ο «πατριάρχης» της οικογένειας, αμέσως μετά το πέρας των σπουδών των δύο γιων του, Γιάννη και Θέμη τους πήρε στο πλευρό του, να… ψηθούν, όπως λέει ο ίδιος στις «φουρτούνες» των επιχειρήσεων.
Το «τιμόνι» του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού ΣΚΑΙ το έχει αναθέσει στον πρωτότοκο Γιάννη, ο οποίος ελέγχει το 75% του μετοχικού κεφαλαίου. Πριν από τρία χρόνια… τάραξε τα νερά των media, όταν ανακοίνωσε την «συμμαχία» του με τον νυν πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος κατέχει το 25% των μετοχών. Μια συνεργασία που από τους αντιπάλους της οικογένειας σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, καθώς ο «κόκκινος» εφοπλιστής είναι και κουμπάρος της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ ως προς τα φίλαθλα αισθήματά τους ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Το όνομα του Γιάννη Αλαφούζου ενεπλάκη κάποια στιγμή και στα διοικητικά του Παναθηναϊκού, αφού είναι φίλαθλος του «τριφυλλιού», αλλά το «φλερτ» δεν εξελίχθηκε σε γάμο.
Στον όμιλο της οικογένειας ανήκουν επίσης οι μουσικοί σταθμοί Μελωδία, RED 96,3 και τα portal skai.gr και woop.gr.
Εξωστρεφής χαρακτήρας, ενίοτε και παρορμητικός ο Γιάννης Αλαφούζος έχει κατορθώσει να καθιερώσει την οικολογία στη συνείδηση των ακροατών και τηλεθεατών του ΣΚΑΙ. Είναι ίσως το μοναδικό κανάλι που προβάλλει πληθώρα οικολογικών εκπομπών και που χορηγεί τις «πράσινες» πρωτοβουλίες. Χαρακτηριστικό της οικολογικής ευαισθησίας του Γ. Αλαφούζου είναι το ότι στις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, πήρε το μικρόφωνο ως άλλος ρεπόρτερ και μίλησε για την τεράστια καταστροφή.
Αλλά και γενικότερα δεν μοιάζει με τους άλλους ιδιοκτήτες καναλιών, που συνήθως δε βγαίνουν μπροστά στο… γυαλί. Πολλές φορές έχει εμφανιστεί για να μιλήσει για θέματα οικονομίας και πολιτικής.
Εδώ και χρόνια βρίσκεται σε διαμάχη με την ΕΣΗΕΑ , η οποία του προσάπτει αυταρχισμό, που δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους του ομίλου να αντιδρούν. Ο αδερφός του Θέμης από την άλλη έχει ισχυρές φιλίες στον εκδοτικό χώρο, όπως με τον Τάσο Καραμήτσο από το «Πρώτο Θέμα» και η πρόσφατη επίσκεψή του στα γραφεία πυροδότησε φήμες για συνεργασίες στο μέλλον, αν και κάτι τέτοιο είναι μάλλον ουτοπικό.
Ο Θέμης ασχολείται κυρίως με τον έντυπο εκδοτικό χώρο και κατέχει το 21,7% στο μετοχικό κεφάλαιο της Καθημερινής. Πριν από λίγο καιρό ακούστηκε ότι βρίσκεται πίσω από την έκδοση της εφημερίδας «Sportday», αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο και επισήμως. Στο πλευρό του πατέρα του, εκτός από την «Καθημερινή» βρίσκεται και στις ναυτιλιακές business, έχοντας αναλάβει την προώθηση των μεγάλων deal στις αγορές του εξωτερικού.