Η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στην Ελλάδα, πρωταγωνίστησε στα σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.
«Αποζημιώσεις: Ο Γκάουκ δίνει αρνητική απάντηση στους Έλληνες» επιγράφεται το ρεπορτάζ στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο απεσταλμένος της εφημερίδας σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας «βρέθηκε μπροστά σε απρόσμενα μαζικές αξιώσεις γερμανικών αποζημιώσεων για τα εγκλήματα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Σε κοινή εμφάνιση με τον Γκάουκ στην Αθήνα, ο πρόεδρος (της Δημοκρατίας) Κάρολος Παπούλιας ζήτησε να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν διαπραγματεύσεις για τις επανορθώσεις». Η Rheinische Post σημειώνει ότι «το θέμα επισκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες, αλλά απέκτησε ακόμη πιο επείγοντα χαρακτήρα λόγω της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα».
Διαφορετική αφετηρία για την εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας: «Ο πρόεδρος είναι ο πρώτος Γερμανός πολιτικός σε κορυφαίο αξίωμα, ο οποίος αναφέρει με το όνομά τους τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Γερμανοί στρατιώτες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και ζητεί συγχώρεση. Όμως, με την ομολογία ηθικής ενοχής αγγίζει τα όρια του νομικώς εφικτού».
Η εφημερίδα General-Anzeiger της Βόννης υπενθυμίζει ότι ο Κάρολος Παπούλιας «είχε πολεμήσει τη ναζιστική κατοχή». Το σχόλιό της: «Το ότι ήδη από την αρχή της επίσκεψης Γκάουκ ο οικοδεσπότης Κάρολος Παπούλιας προέβαλε αξιώσεις δισεκατομμυρίων για αποζημιώσεις, δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία χοντροκομμένη αγένεια. Πρώτον, ο πρόεδρος (της Γερμανικής Δημοκρατίας) δεν είναι ο καθ΄ύλην αρμόδιος για να λάβει αποφάσεις για ένα τέτοιο ζήτημα. Και δεύτερον, είναι εξαιρετικά ασθενής η νομική βάση για να τίθενται παρόμοιες αξιώσεις εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου».
Κατανόηση για τον Κάρολο Παπούλια εκφράζει η Frankfurter Allgemeine: «Ο Παπούλιας είχε χρέος προς τον εαυτό του να το κάνει αυτό. Ο ίδιος είχε πολεμήσει τη γερμανική κατοχή, συμμετέχοντας στις τάξεις των ανταρτών, μεταξύ άλλων και στις Λιγκιάδες, όπου την Παρασκευή ο Γκάουκ θα ζητήσει συγχώρεση για τα γερμανικά εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, ο Γκάουκ απέρριψε το αίτημα περί αποζημιώσεων. Δεν του ήταν βεβαίως δύσκολο, καθώς μπορούσε να επικαλεστεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την υποχρέωσή του να μην αφίσταται από την πολιτική της».
Τι ακριβώς είχε γίνει στις Λιγκιάδες τον Οκτώβριο του 1943; Το θυμίζει στους Γερμανούς αναγνώστες η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου: «Εκείνο το απόγευμα της Κυριακής στο χωριό είχαν απομείνει μόνο γυναίκες, παιδιά και κάποιοι ηλικιωμένοι, καθώς οι περισσότεροι άντρες φύλαγαν τα πρόβατά στα βουνά και στα χωράφια τους. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν αργότερα τι ακριβώς είχε γίνει: ʻΟι στρατιώτες έσυραν σαν ζώα τους κατοίκους στις εσχατιές του χωριού, μάντρωσαν ανθρώπους στα υπόγεια των σπιτιών και άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθοςʼ. Μόνο πέντε επέζησαν το μακελειό. Στη συνέχεια οι γερμανοί στρατιώτες λεηλάτησαν το χωριό κι έβαλαν φωτιά στα σπίτια. Η σχετική αναφορά στο ημερολόγιο επιχειρήσεων της μεραρχίας ήταν: Χωριό Λιγκιάδες, υψόμετρο 1015 μέτρα, ελαφρά αντίσταση του εχθρού, εξοντώθηκαν 50 πολίτες. Λάφυρα: 20 ημίονοι».
Τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα υπενθυμίζει στο πρωτοσέλιδό της η Süddeutsche Zeitung: «Ο Γκάουκ επαινεί τους Έλληνες» γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, αναφερόμενη στις «μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας υπερασπίζεται με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό το έργο της τρόικας: «οι κανόνες που έχουν συμφωνηθεί για την έξοδο από την κρίση δεν είναι αυθαίρετοι και σίγουρα δεν οφείλονται σε έξωθεν υπαγόρευση» δηλώνει ο Γιόαχιμ Γκάουκ. Αυτό την πτυχή των ελληνογερμανικών σχέσεων σχολιάζει και Rheinische Post του Ντίσελντορφ, επισημαίνοντας ότι ο Γιόαχιμ Γκάουκ «υποστηρίζει τη στάση της καγκελαρίου και δεν επιζητεί δημοτικότητα εις βάρος της. Αντιθέτως, παρακινεί και ενθαρρύνει τους Έλληνες να παραμείνουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε η χώρα είχε πάρει οικειοθελώς αυτήν την απόφαση, προκειμένου να παραμείνει στο ευρώ, με την υποστήριξη των πλουσιότερων ευρωπαϊκών χωρών».
Για την λαϊκή εφημερίδα Bild η συνάντηση του Γιόαχιμ Γκάουκ με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Πέμπτης ήταν «η πιο δυσάρεστη» στιγμή καθ΄όλη την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «ο Τσίπρας απαίτησε από τη Γερμανία να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες και ζήτησε έως και 105 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτό το ποσό το Βερολίνο θα κάλυπτε οριστικά τις οφειλές του από τον πόλεμο». «Η δικαιοσύνη προηγείται της φιλίας» δήλωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα Bild.