Πρωταγωνιστικό ρόλο στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου κρατά και σήμερα η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας.
«Η επιστροφή των Ελλήνων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει ότι «για πρώτη φορά από το 2010 η Αθήνα μαζεύει και πάλι χρήματα από τις κεφαλαιαγορές. Η τρόικα, όμως, δεν είναι ικανοποιημένη».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα διερωτάται εάν είναι όλα καλά μετά από αυτή την απόφαση και απαντά: «Δυστυχώς όχι. Την ώρα που οι Έλληνες με πολλά ταρατατζούμ γιορτάζουν την επιστροφή τους στις αγορές, η τρόικα ζητά βελτιώσεις στο νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων…Ο λόγος της κριτικής των διασωστών: οι ελεγκτές της τρόικας πήραν εν τω μεταξύ την αγγλική μετάφραση του πακέτου μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο και διαπίστωσαν πως δεν συμβαδίζουν όλα όσα συμφωνήθηκαν με όλα όσα ψηφίστηκαν. Σε εφτά από τους οχτώ κλάδους, για παράδειγμα το άνοιγμα της αγοράς των λεωφορείων, υπάρχει απόκλιση στα ελληνικά με αυτά που η τρόικα συμφώνησε στα αγγλικά και μάλιστα υπέρ των Ελλήνων. Για το λόγο αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις λέει η τρόικα».
«Τεράστιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung, με την εφημερίδα να σημειώνει πως «την Πέμπτη η Αθήνα για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια μπαίνει στις αγορές με ομόλογα. Υπάρχουν προσφορές ήδη για πάνω από δέκα δισεκατομμύρια».
Σύμφωνα πάντα με την DW, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, σημειώνει: «Η νέα διάθεση για την Ελλάδα. Παρά τις απεργίες και τις διαρκείς διαδηλώσεις, τα ομόλογα των δισεκατομμυρίων έχουν ζήτηση». Και στις εσωτερικές της σελίδες, σε ένα άλλο ολοσέλιδο άρθρο, σημειώνει: «Για την Ελλάδα το θέμα δεν είναι μόνο τα λεφτά. Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα χαρακτήρισαν την έκδοση ομολόγων ένα συμβολικό βήμα, διότι η Αθήνα θέλει να απαλλαγεί από την τρόικα».
«Η Ελλάδα είναι και πάλι αξιόπιστη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ZEIT, η οποία σημειώνει: «Πριν από ένα-δυο χρόνια κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν ήθελε να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για περισσότερους από έξι μήνες. Η χώρα βρισκόταν λίγο πριν από τη χρεοκοπία. Τώρα οι επενδυτές διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τα ομόλογα. Λειτούργησε η μεταρρυθμιστική πολιτική που πάνω από όλους η Άνγκελα Μέρκελ επέβαλε; Αυτό ακριβώς θα ισχυριστεί η καγκελάριος την Παρασκευή στην Αθήνα: κοιτάξτε εδώ αγαπητοί Έλληνες, ήταν πολύ δύσκολο για εσάς, αλλά τώρα θα προχωρήσετε. Η Μέρκελ θέλει ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα. Σε τελική ανάλυση η πολιτική πίεση στη Χριστιανική Ένωση είναι ιδιαίτερα αυξημένη».
«Η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Westdeutsche Zeitung, η οποία, όμως, επισημαίνει: «Οι επενδυτές θα έπρεπε να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ανάληψη μιας κοινής ευθύνης παρά για τις προοπτικές ανάπτυξης και τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία είναι όπως πριν – παρά τις ελαφρά βελτιωμένες προοπτικές – σε μια καταστροφική κατάσταση. Τα χρόνια της κρίσης έφεραν την Ελλάδα στο επίπεδο μιας αναπτυσσόμενης χώρας και σε αυτή την κατάσταση τα επόμενα χρόνια πολύ λίγα πράγματα θα αλλάξουν σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές. Ένας ειδικός επισημαίνει: «Η δημοπρασία των ομολόγων δεν σηματοδοτεί μια πραγματική αλλαγή».