Η έκρυθμη κατάσταση στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, με καταλήψεις διοικητικών κτηρίων από φιλορώσους ακτιβιστές και αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αυτών και των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου.
Για «χάος στα ανατολικά της Ουκρανίας» κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung, εκτιμώντας ότι ακολουθείται μία «τακτική καμουφλάζ» στην περιοχή.
Όπως επισημαίνει, «οι ενέργειες των αυτονομιστών σε πολλές ουκρανικές πόλεις θυμίζουν έντονα την προσάρτηση της Κριμαίας: Οι επιτιθέμενοι έχουν παρόμοια όπλα, κάνουν έφοδο στα κεντρικά κτήρια της αστυνομίας και υψώνουν ρωσικές σημαίες. Ωστόσο, το Κρεμλίνο διαψεύδει κάθε άσκηση επιρροής».
Σε σχετικό σχόλιο στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει: «Τώρα επικρατεί πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία. Μπορεί να το ονομάσει κανείς ανταρτοπόλεμο ή κεκαλυμμένη εισβολή.
Σε μεγάλες και μικρές πόλεις της περιφέρειας Ντονμπάς στρατιωτικές μονάδες που δρουν με επαγγελματικό τρόπο έκαναν έφοδο σε διοικητικά κτήρια, αστυνομικά τμήματα και γραφεία των μυστικών υπηρεσιών.
Αυτό δεν έχει πλέον καμία σχέση με μία ενδοουκρανική αντιπαράθεση για τοπική αυτονομία, ομοσπονδιοποίηση ή διγλωσσία. Ο ρόλος της Ρωσίας είναι σαφής: η Μόσχα προκαλεί ανατροπές στην Ουκρανία εξ’ ανατολών».
Η Die Welt επιχειρεί να ερμηνεύσει τις προθέσεις της Ρωσίας. Όπως εκτιμά η εφημερίδα του Βερολίνου: «Από τη σκοπιά της Μόσχας ένα μόνο δεν επιτρέπεται να συμβεί: Η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, οι οποίες θα αναδείξουν στο τέλος ως νόμιμο νικητή έναν υποψήφιο της Δύσης, πρώτον από όλους τον επιχειρηματία Πέτρο Ποροσένκο.
Γι’ αυτό επιτρέπεται σε Ρώσους αυτονομιστές να προκαλούν επεισόδια και να καταλαμβάνουν κρατικά κτήρια. Είναι σαφές ότι η Δύση δεν μπορεί να ανεχθεί αυτή την παρέμβαση στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης ενός λαού στην καρδιά της Ευρώπης».