Στην «ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού» αναφέρεται άρθρο του οικονομικού περιοδικού Economist κάνοντας λόγο για «κατάρρευση» του πελατειακού συστήματος και για στροφή των ψηφοφόρων στα «αντισυστημικά» κόμματα.
«Μετά από έξι χρόνια μιζέριας, η ελληνική οικονομία δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης», αναφέρει το άρθρο του γνωστού οικονομικού περιοδικού, επισημαίνοντας τα σημάδια της αλλαγή: την έκδοση του πρώτου ομολόγου μετά από τέσσερα χρόνια, την εισροή τουριστών το Πάσχα και τις προβλέψεις για 19 εκατ. επισκέπτες το καλοκαίρι και τα ενθαρρυντικά λόγια της Άνγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα.
«Ωστόσο αυτός ο αέρας αισιοδοξίας δεν διαδέχεται στους περισσότερους από τους ψηφοφόρους, καθώς τα ποσοστά της ανεργίας είναι ακόμη υψηλά και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μένουν για μήνες απλήρωτοι», επισημαίνει το άρθρο ενώ αναφέρει πως περίπου 35% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας».
«Δεν είναι περίεργο που το πελατειακό πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι υπό κατάρρευση. Κάποτε ήταν ευθύνη του πολιτικού να βρει δουλειά στο δημόσιο τομέα για τους ψηφοφόρους. Οι πιο φιλόδοξοι το επέκτειναν και στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται πως στα μάτια των Ελλήνων την ευθύνη για την κατάρρευση του συστήματος που εκείνοι δημιούργησαν έχουν τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια.
«Ορισμένοι ψηφοφόροι στράφηκαν στα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα, τα οποία ευαγγελίζονται ριζοσπαστικές λύσεις για τα προβλήματα της Ελλάδας. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, δύο νέα μετριοπαθή κεντροαριστερά κόμματα, η Ελιά-με επικεφαλής μία ομάδα ακαδημαϊκών και πρώην υπουργών- και «το Ποτάμι» του τηλεοπτικού δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη προσπαθούν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε με την πτώση του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει το άρθρο.