Ξεκινά σήμερα Πέμπτη το Διεθνές Forum Δημοσιογραφίας 2023 από το iMEdD. Πρόκειται για μια ετήσια δημοσιογραφική συνάντηση που διοργανώνεται από το iMEdD (incubator for Media Education and Development)και θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στην Πειραιώς 260, στις 28-30 Σεπτεμβρίου.
Το Forum θα συγκεντρώσει την παγκόσμια δημοσιογραφική κοινότητα για sessions γεμάτα γνώση, δικτύωση και έμπνευση, παρέχοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους η καινοτομία και η δημοσιογραφία μπορούν να συνδιαμορφώσουν την επόμενη μέρα του κλάδου. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προσβλέπουν σε ένα πρόγραμμα με πολλές ομιλίες, εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν τη γνώση και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δημοσιογράφων.
Το ήδη γεμάτο πρόγραμμα φιλοξενεί πάνω από 100 διακεκριμένους επαγγελματίες της δημοσιογραφίας και 60+ sessions με θέματα που εκτείνονται από την κλιματική κρίση και τη διαφθορά μέχρι τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοσιογραφία. Στο Forum αναμένεται να παρευρεθούν καταξιωμένοι δημοσιογράφοι, επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, ακαδημαϊκοί, φοιτητές δημοσιογραφίας, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και αναγνωρισμένοι οργανισμοί από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η αρχή γίνεται την Πέμπτη με την παρουσίαση ευρημάτων για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα από διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών σε παγκόσμιο επίπεδο για την ελευθερία του Τύπου, η Αθήνα έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Μια αποστολή με επικεφαλής ειδικούς από οργανισμούς όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), το Free Press Unlimited (FPU), το Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT) και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ανέλαβε να αξιολογήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι.
Τα ευρήματά τους θα συζητηθούν στο Forum σε ένα ειδικό session που θα συντονίσει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, στις 28 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Αξιολογώντας την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: Συμπεράσματα μιας διεθνούς διερευνητικής αποστολής». Πέρα από τον εντοπισμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, σε αυτό το session θα προταθούν λύσεις και θα συζητηθούν οι ευρύτερες επιπτώσεις για την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου Forum, οι συμμετέχοντες-ουσες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν 18 οργανισμούς όπως η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), το Ευρωπαϊκό Βραβείου Τύπου (EPP), το Παγκόσμιο Δίκτυο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (GIJN) και το World Press Photo (WPP) στο Media Village. Επιπλέον, το τριήμερο περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις και ζωντανές συνεδρίες δημοσιογραφίας.
Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο Forum που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022, περισσότεροι από 1000 συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 38 sessions και να ακούσουν 120 ομιλητές.