Τα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με μια σειρά αφιερωμάτων και ειδικών εκπομπών, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024.
Αναλυτικά:
– Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 & 105.8
Οι ενημερωτικές –και όχι μόνο– εκπομπές του Πρώτου Προγράμματος, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, θα αναδείξουν θέματα που απασχολούν την κοινωνία, την υγεία, την πολιτική ζωή, τον πολιτισμό, και τον αθλητισμό, έχοντας κεντρικό άξονα τη γυναίκα.
– Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7
Στη θρυλική διάλεξή του για το ρεμπέτικο, τον Ιανουάριο του 1949, στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, ο Μάνος Χατζιδάκις σημείωνε: «Ένα καταπιεσμένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που ζει τον έρωτά του μέσα στην παρανομία, που η ζωή του η ίδια είναι μέσα στο περιθώριο, τραγουδά για τα συναισθήματα, τα μόνα που κυκλοφορούσαν ελεύθερα στους δρόμους εκείνη την εποχή».
Σε αυτόν τον ανδροκρατούμενο κόσμο ζούσαν ενεργά και πολύ πιο ελεύθερα οι γυναίκες του ρεμπέτικου. Οι γυναίκες αυτές ίσως ήταν, άθελά τους και χωρίς να το συνειδητοποιούν, ένας προπομπός χειραφέτησης των γυναικών.
Το Δεύτερο Πρόγραμμα παρουσιάζει τις ιστορίες και τα τραγούδια των σημαντικότερων γυναικών του ρεμπέτικου σε ένα αφιέρωμα: Ρίτα Αμπατζή, Στέλλα Χασκίλ, Ρόζα Εσκενάζυ, Μαρίκα Νίνου, Ιωάννα Γεωργακοπούλου και Σωτηρία Μπέλλου. Έξι φωνές, έξι γυναίκες που συμπυκνώνουν μέσα από τα τραγούδια και τις ζωές τους την έμφυλη ταυτότητα του ρεμπέτικου.
– Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6
Με ειδικές εκπομπές και αφιερώματα, το Τρίτο Πρόγραμμα συμμετέχει στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας παρουσιάζοντας μερικές από σημαντικότερες γυναίκες, που προέρχονται από τον κόσμο της μουσικής, της ποίησης και του θεάτρου.
Παράλληλα, καθ’ όλη την εβδομάδα μεταδίδεται αφιέρωμα της EBU, με γενικό τίτλο «Οι γυναίκες στη Μουσική» (Women in music), το οποίο παρουσιάζει διεθνούς φήμης γυναίκες συνθέτριες τού χθες και του σήμερα, αλλά και μοναδικά νέα ταλέντα που διευρύνουν την παγκόσμια σκέψη στον χώρο της μουσικής δημιουργίας.
– Kosmos 93.6
Ο Μιχάλης Καμάκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας, «στήνει» ένα διαφορετικό «Urban Live Sounds» και υποδέχεται στις 6 το απόγευμα, στο στούντιο Ε της ΕΡΤ, μερικά από τα πιο αξιόλογα, δημοφιλή καθώς και ανερχόμενα, ονόματα γυναικών που πρωταγωνιστούν στην εγχώρια ανεξάρτητη σκηνή: Nalyssa Green, Rosey Blue, Νεφέλη Φασούλη, Vassilina, Καλλιόπη Μητροπούλου, Irene, Xanthi, Hume Assine, Sci-Fi River, Terselle.
Μια πολύχρωμα βεντάλια ακουσμάτων με γυναικεία υπογραφή, που ξεκινάει από τη soul και το hip hop και καταλήγει στην jazz και την electro.
– Η Φωνή της Ελλάδας
H Φωνή της Ελλάδας γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας, με τις Ελληνίδες του Κόσμου!
Το Παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ φιλοξενεί Ελληνίδες που διαπρέπουν στο πολύπτυχο της κοινωνικής, επιστημονικής, οικονομικής και καλλιτεχνικής ζωής, αναδεικνύοντας τον ρόλο των γυναικών όχι μόνο εντός των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικές αναφορές θα γίνουν στις γυναικείες φωνές της δημοτικής μας παράδοσης και στις «Νύφες», τις Ελληνίδες μετανάστριες, οι οποίες στήριξαν τις ελληνικές παροικίες.
– 102fm – ΕΡΤ3
Θέματα και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν στη σύγχρονη Ελληνίδα, αναδεικνύει ο 102FM της ΕΡΤ3.
Στις ειδικές εκπομπές της ημέρας, μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν: η Λουκία Σαράντη, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και η Λήδα Κοβάτση, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας, για τον ρόλο της γυναίκας στην επιχειρηματικότητα και την επιστήμη αντίστοιχα. Η Έλενα Συρμαλή, εγκληματολόγος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΙ (Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας) για το θέμα της βίας κατά των γυναικών και η Αφροδίτη Γκαλένη, οδηγός νταλίκας που πραγματοποιεί δρομολόγια στην Ισπανία, ως επαγγελματίας σε έναν χώρο που ανδροκρατείται.
Περιφερειακοί Σταθμοί ΕΡΤ
ΕΡΤ Βόλου
Στις 09:00, στην εκπομπή «Εδώ, εκεί και παντού», η ραδιοφωνική παραγωγός Μαρία Δημητρίου, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην Ημέρα της Γυναίκας μέσα από τραγούδια και κείμενα.
ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου
Στο στούντιο της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου θα φιλοξενηθεί η Ευθυμία Σκουρολιάκου, χειρίστρια μηχανημάτων βαρέως τύπου, αντιπρόεδρος της ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών Ρόδου και εθελόντρια Δασοπυροσβέστης.
– ERTecho
«Ελληνίδες συνθέτριες, παράθυρα στο φως»
(με την ευγενική παραχώρηση της ΕΔΕΜ)
Η ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής) τιμά τις γυναίκες δημιουργούς με ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ σε έρευνα, παραγωγή και παρουσίαση του Γιώργου Ι. Αλλαμανή, για δέκα σπουδαίες Ελληνίδες συνθέτριες μουσικής, που με το έργο τους άνοιξαν «παράθυρα στο φως».
Από τη σειρά Istorima
«Η πρώτη Ελληνίδα ασυρματίστρια»
Το 1974, η Ευγενία Ρακιτζή αποφασίζει να ακολουθήσει τον αρραβωνιαστικό της στα καράβια και γίνεται η πρώτη Ελληνίδα ασυρματίστρια. Μπαρκάρει κι ακολουθούν φουρτούνες, εξωτικά λιμάνια, προκλήσεις, κίνδυνοι, κι ένας γάμος εν πλω.
«Η γυναίκα μου λέγεται… μωρή»
Μια νέα κοπέλα παντρεύεται κι έρχεται μόνιμα στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας, το 1995. Ξεκινάει να εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός, σύντομα όμως θα συνειδητοποιήσει πόσο υποβαθμισμένη είναι η θέση της γυναίκας της εποχής.
Θεατρικά έργα
«Γυναικοκρατία» του Δημήτρη Βυζάντιου (Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας)
Έργο του 1841, στο οποίο ο «Θεόφιλος» του ελληνικού θεάτρου σατιρίζει τη γλωσσική πανσπερμία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και τα «ελεύθερα ήθη» της εποχής.
Ραδιοφωνική ηχογράφηση του 1977, σε σκηνοθεσία Άλκη Ζερβού.
Παίζουν: Καίτη Λαμπροπούλου, Γιώργος Χριστόπουλος, Χρυσούλα Διαβάτη, Ξένια Ζερβού, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Σαββαΐδης, Τάκης Χρυσούλης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου.
Επιμέλεια: Σιδερής Πρίντεζης.
«Ίσια Δικαιώματα» της Μαρίας Τσιμά
Επτά γυναίκες, επτά αφηγήσεις, επτά εξομολογήσεις ζωής. Κοινός στοιχείο το πέρασμα από τη μία πατρίδα στην άλλη. Πέρασμα που έγινε με αρκετές στερήσεις, πολλή μοναξιά, αλλά αστείρευτη αγάπη και όρεξη για ζωή.
Σκηνοθεσία: Μαρία Μιχαήλ
Το έργο μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το Δεύτερο Πρόγραμμα, στις 13 Δεκεμβρίου 2021, σε επιμέλεια Σιδερή Πρίντεζη και Νίκου Αϊβαλή.
Ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ
«Οι δολοφονίες των τρανς γυναικών – Η περίπτωση της Χάντε Καντέρ»
Με αφορμή την άγρια δολοφονία της Άννας Ιβάνκοβα, η «Αφύλαχτη Διάβαση» με τον Θωμά Σίδερη ανοίγει τον φάκελο των δολοφονιών των τρανς γυναικών, εστιάζοντας στην περίπτωση της Χάντε Καντέρ.
«Οι Σμυρνιές»
Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και 101 χρόνια από τη Συνθήκη Ανταλλαγής των πληθυσμών, η σειρά ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ «Έλα απόψε στου Θωμά», με τον Θωμά Σίδερη, παρουσιάζει ένα οδοιπορικό στη Σμύρνη πριν και μετά την Καταστροφή, μέσα από προφορικές μαρτυρίες, κείμενα και ημερολόγια γυναικών από την Ιωνία.