«Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους;» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Der Spiegel που αναφέρεται στην επικείμενη τελευταία αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα και την εκτέλεση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο εκπνέει στο τέλος του έτους.
«Νέα δανειακή βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους δεν θα υπάρξει μετά το τέλος του χρόνου όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας. Η Ευρώπη δεν πρόκειται να προσφέρει άλλη βοήθεια εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν το ζητήσει κατηγορηματικά. Εκείνη αποκρούει ότι υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και διαψεύδει τις εικασίες που θέλουν τη χώρα να χρειάζεται ένα τρίτο, μικρότερο πακέτο της τάξεως των 10 με 20 δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.
Οπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με το Der Spiegel, είναι πρόωρες οι ανακοινώσεις του έλληνα πρωθυπουργού Σαμαρά για τη «νίκη επί της κρίσης» και θυμίζουν την πρόωρη ανακοίνωση του τέως αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για τη νίκη επί του Ιράκ το 2003. «Κυρίως οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων εξακολουθούν να είναι τεράστιες», γράφει το περιοδικό, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να περικόψει θέσεις στο δημόσιο, ενώ οι δανειστές απαιτούν μειώσεις των συντάξεων και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Η τελευταία αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα μπορούσε να είναι λεπτή υπόθεση» αναφέρει χαρακτηριστικά το Der Spiegel.
«Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει με ανυπομονησία την έναρξη των συνομιλιών για την απομείωση του ελληνικού χρέους που έχουν οριστεί για το τέλος του χρόνου… Ακόμη και εάν οι ευρωπαίοι εταίροι συμφωνήσουν, είναι εξαιρετικά πιθανόν να επιμείνουν ως αντάλλαγμα στην συνέχιση των ελέγχων» επισημαίνει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Μια τέτοιου είδους παράταση της εποπτείας συνιστά για πολλούς Έλληνες λόγο ικανοποίησης και όχι απογοήτευσης, καθώς έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην απαξιωμένη τρόικα των δανειστών παρά στο δικό τους πολιτικό σύστημα», παρατηρεί το Der Spiegel επικαλούμενο δημοσκόπηση της εφημερίδα «Το Βήμα» που θέλει τους Έλληνες να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Τρόικα (17,4%) από ό,τι στην κυβέρνησή τους (14,5%).
Τέλος, το δημοσίευμα επικαλείται έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να θεωρεί σημαντική την παρουσία της τρόικας και ο οποίος αναφέρεται στους στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη: «Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις».