Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται δεν φαίνεται πιθανό να μπορέσει να κυβερνήσει από μόνος του καθώς θεωρείται απίθανο να μπορέσει να πετύχει αυτοδυναμία, πιστεύει η Credit Suisse.
Σε μια τέτοια περίπτωση το πρόβλημα έχει να κάνει με την αβεβαιότητα που δημιουργείται σε σχέση με την δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης αλλά και με αυτήν που θα προκύψει από μια νέα συμμαχική κυβέρνηση αναφέρει ο επενδυτικός οίκος σε έκθεσή του με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου.
Στην ίδια έκθεσή του, ο οίκος εκφράζει την εκτίμηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποστηρίξει την έξοδο από το ευρώ και ότι είναι πιθανότερο πως τελικά μια καινούρια κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει σε μια νέα συμφωνία με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, μετά από μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας, αντί για μια λύση που θα προκαλέσει διαταράξεις όπως η εγκατάλειψη της ευρωζώνης».
Η Credit Suisse πιστεύει ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανότερη γιατί είναι πλάνη να πιστεύει κάποιος ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ και να κηρύξει στάση πληρωμών επειδή έχει πρωτογενές πλεόνασμα και ότι αυτή θα ήταν η προτιμότερη λύση. Οι συντάκτες της έκθεσης πιστεύουν ότι εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο η Ελλάδα θα έχανε πολλές μορφές στήριξης και χρηματοδότησης που έχει τώρα, με αποτέλεσμα να χαθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και να δημιουργηθούν πολύ σοβαρότερα προβλήματα για το χρηματοπιστωτικό τομέα.
Σχετικά με την έξοδο από το τρέχoν πρόγραμμα, η Credit Suisse πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμβιβαστεί με ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα έχει μειωμένη επιτήρηση και πιο χαλαρούς όρους (conditionality), όπως η προληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM ή κάτι άλλο το οποίο θα δημιουργηθεί ειδικά για την Ελλάδα.
Στην έκθεση επίσης επισημαίνεται:
Μια συγκυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και τη ΔΗΜ.ΑΡ. θα οδηγήσει σε μια πιο παραδοσιακή κεντροαριστερή τάξη πραγμάτων σε σχεση με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να συγκυβερνήσει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες που έχουν πιο εθνικιστικές θέσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, αναφέρει ο οίκος.
Δημιουργείται το ερώτημα σε αυτά που λέει η Credit Suisse πώς θα κατορθώσει η ΔΗΜΑΡ να εκλέξει βουλευτές και να συμμετάσχει στην κυβέρνηση αλλά και το κατά πόσο αυτά προέρχονται από αναλυτές που έχουν αντιληφθεί τα πραγματικά δεδομένα.