«Παντσιρόνι: 15.000 ευρώ τον μήνα. Οντεβάινε: 5.000 ευρώ. Αλεμάνο: 75.000 ευρώ σε εκλογικά δείπνα».
Δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, αξιωματούχοι, αστυνομικοί, είναι δεκάδες αυτοί που αναφέρονται στη μαύρη λίστα της διαφθοράς που κατέσχεσαν οι καραμπινιέροι την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη.
Τριάντα επτά άτομα συνελήφθησαν, 76 ακόμη αποτελούν αντικείμενο ερευνών, μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας Τζάνι Αλεμάνο.
Τόσο στη Δεξιά όσο και στην Αριστερά, εκλεγμένοι αξιωματούχοι αλλοίωναν – έναντι αδράς αμοιβής- τις προσφορές για την καθαριότητα, τις δημόσιες μεταφορές ή τη διαχείριση των καταυλισμών, προκειμένου να ωφελείται η συμμορία του Μάσιμο Καρμινάτι, ενός παλιού νεοφασίστα ακτιβιστή.
Πρόσωπο που έχει βγει κατευθείαν από το βιβλίο Romanzo criminale, του Τζανκάρλο Ντε Κατάλντο, ο Καρμινάτι ήταν τη δεκαετία του ’70 μέλος της διαβόητης Banda della Magliana, προτού δημιουργήσει τη δική του μαφιόζικη επιχείρηση.
Με το παρατσούκλι «Μονόφθαλμος», επειδή έχασε το ένα μάτι σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, έγινε μέσα σε λίγα χρόνια ο νέος βασιλιάς της Ρώμης. Και σε συνεργασία με τον Σαλβατόρε Μπούτσι, πρώην δολοφόνο, έφτασε να επιβάλει αλλαγές στον προϋπολογισμό της πρωτεύουσας.
Παρά το ταραχώδες παρελθόν του, ο 56χρονος Καρμινάτι ασκούσε διακριτικά τα τελευταία χρόνια την τεράστια εξουσία του στην πόλη.
«Η Μαφία της Ρώμης δεν σκοτώνει, διαφθείρει», σχολιάζει η Corriere della Sera. «Δεν τρομοκρατεί μέσα από τον έλεγχο περιοχών, αλλά μέσα από την εγκληματική φήμη των στελεχών της, που έχουν περάσει από την τρομοκρατία της άκρας Δεξιάς στα ποινικά εγκλήματα».
Όπως επισημαίνει ο ειδικός για τη Μαφία Λίριο Αμπάτε, το όνομα Καρμινάτι προκαλεί τρόμο στην πόλη. Πεισμένος ότι ο κόσμος της νομιμότητας είναι καταδικασμένος να συναντάται με τον κόσμο της παρανομίας, ο Καρμινάτι έχει επινοήσει τη «θεωρία του ενδιάμεσου κόσμου».
Όπως λέει σ’έναν από τους συνεργάτες του σε μια συνομιλία που υπέκλεψε η αστυνομία, «υπάρχουν ζωντανοί επάνω και νεκροί κάτω. Εμείς είμαστε στη μέση, εκεί όπου συναντιέται όλος ο κόσμος».
Στην πρωτεύουσα, ο Καρμινάτι εφάρμοσε τη θεωρία του στην πράξη. Η οργάνωσή του κέρδιζε 60 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο δίνοντας προμήθειες σε πρόθυμους γραφειοκράτες και δημοτικούς συμβούλους, περιλαμβανομένων εκείνων που διοικούν τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. «Ξέρεις πόσα βγάζω από τους μετανάστες;» ρωτάει κάποια στιγμή ο Μπούτσι.
«Από το εμπόριο ναρκωτικών κερδίζω λιγότερα». Στο κόλπο ήταν μπλεγμένοι και αστυνομικοί. «Η πόλη είναι διεφθαρμένη μέχρι το κόκκαλο», ανακεφαλαιώνει η Corriere della Sera, ενώ το σκάνδαλο προκαλεί αναταραχή σε μεγάλο μέρος του ιταλικού πολιτικού κόσμου.
Ο Καρμινάτι ωφελήθηκε ιδιαίτερα από την εκλογή του Αλεμάνο ως δημάρχου της Ρώμης το 2008. Ο γραμματέας του δημάρχου φαίνεται ότι ήταν στη διάθεση του Μονόφθαλμου.
Όπως και ο Φράνκο Παντσιρόνι, πρώην επικεφαλής της δημοτικής επιχείρησης καθαριότητας. Ο Αλεμάνο ισχυρίζεται σήμερα ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Καρμινάτι: «Θα έπρεπε να προσέχω περισσότερο την επιλογή των συνεργατών μου». Αλλά και στην Αριστερά, οι έρευνες των ανακριτών προκαλούν σεισμό.
Πολλά στελέχη της είναι ύποπτα για διαφθορά, όπως ο Λούκα Οντεβάινε, πρώην δεξί χέρι του Βάλτερ Βελτρόνι (πρώην υπουργού και δημάρχου της Ρώμης από το 2001 ως το 2008), ή ο Μίρκο Κοράτι, πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Ρώμης. Η Μαφία φέρεται να χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία και του σημερινού δημάρχου, σε μια προσπάθεια να τον εξαγοράσει.
Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε «σοκαρισμένος» και αποφάσισε να θέσει σε ειδικό καθεστώς το τμήμα του Δημοκρατικού Κόμματος στη Ρώμη. Μετά τα σκάνδαλα της Expo 2015 στο Μιλάνο και του «Μωυσή» στη Βενετία, ο ιταλός πρωθυπουργός φοβάται ότι τα νέα σκάνδαλα θα πλήξουν την εκστρατεία ανανέωσης που έχει ξεκινήσει.
Από την πλευρά του, ο συγγραφέας του βιβλίου Gomorra Ρομπέρτο Σαβιάνο ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Εργασίας Τζουλιάνο Πολέτι για μια φωτογραφία του από το 2010 που τον δείχνει μαζί με τον Αλεμάνο, τον Παντσιρόνι, αλλά και τον Σαλβατόρε Μπούτσι. Και στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος, όλοι φοβούνται νέες αποκαλύψεις.