Το νέο έτος να βρίσκει την Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Αυτή η χρονιά αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη για την ΕΕ σχολιάζει το δημοσίευμα, με την Ελλάδα να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου αυτό το μήνα εξαιτίας των πρόωρων εθνικών εκλογών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως για την Ένωση αυτή τη φορά δεν είναι η οικονομία της η οποία παραμένει έτσι κι’ αλλιώς υποτονική αλλά μια πολιτική κρίση με την οποία είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπη.
Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες που επιβαρύνονται με υψηλά χρέη όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, τα κόμματα της αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζουν συνεχώς έδαφος ενώ στο πυρήνα της Ευρώπης, όπως στην Γαλλία, αυξάνουν συνεχώς τη δημοτικότητά τους τα δεξιά αντί-ευρωπαικά κόμματα, όπως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.
Σε περίπτωση λοιπόν, που υπάρξουν τέτοιου είδους πολιτικές αλλαγές, σχολιάζει το δημοσίευμα, τότε είναι πιθανό οι περισσότερες χώρες να αντιδράσουν και να χαλαρώσουν τις δημοσιονομικές τους μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον Moritz Kraemer, αναλυτή της Standard & Poors στη Φρανκφούρτη, τα παρατεταμένα χρέη που αντιμετωπίζουν αρκετές χώρες στην ΕΕ θα μπορούσαν να ενέχουν κινδύνους για την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα.
Η Ελλάδα, μπορεί να μην βρίσκεται τόσο κοντά με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, όπως ήταν κάποτε, και ο αντίκτυπος στις χρηματοπιστωτικές αγορές να μην είναι ο ίδιος αλλά μερικοί ανησυχούν ότι μια πραγματική πολιτική κρίση θα μπορούσε ακόμη να έχει καταστροφικές συνέπειες για το ευρώ, παρά τις υποσχέσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει την οικονομία της Ευρωζώνης.
«Σε μια περίοδο όπου δεν είναι ακόμη σαφές ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην νομισματική ένωση, αυτό θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι θα συμβεί σε άλλα δυνητικά ευάλωτα κράτη-μέλη», είπε ο Timo del Carpio, οικονομολόγος της RBC Capital Markets του Λονδίνου.
Η ΕΚΤ αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα-αγοράς ομολόγων για την άντληση ρευστότητας στην οικονομία του μπλοκ και να άρει προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Ενώ το πρόγραμμα αυτό μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης μέσω της αποδυνάμωσης του ευρώ, η ΕΚΤ μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική ηρεμώντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές παρά να ενεργοποιήσει την πραγματική οικονομία.