«Μια κουρασμένη Ελλάδα εξετάζει τις επιλογές της»
Κριτική στις πολιτικές αυστηρής λιτότητας που ακολούθησε η τρόικα στην Ελλάδα ασκούν οι New York Times, προτείνοντας μάλιστα την υιοθέτηση από τους δανειστές μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης, όπως την αναβολή της αποπληρωμής των δόσεων του χρέους που λήγουν τον επόμενο χρόνο.
Σε άρθρο τους με τίτλο «Μια κουρασμένη Ελλάδα εξετάζει τις επιλογές της», οι NYT αναφέρουν ότι η χαλάρωση των όρων αποπληρωμής του χρέους δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα στις επικείμενες εκλογές. Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη παραμένει ένα ανοικτό ερώτημα.
Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, το κόμμα και ο χαρισματικός ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, έχουν υποσχεθεί μεταξύ άλλων να επαναδιαπραγματευτούν το δημόσιο χρέος και να μειώσουν τους φόρους. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτή η φιλόδοξη ατζέντα, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πείσει τους ηγέτες της τρόικα για την ανακούφιση των όρων του χρέους της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα. Αυτό όμως δεν θα είναι ένα εύκολο έργο. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη δηλώσει ότι οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τίποτα στις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και τρόικα.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Σόιμπλε υιοθετεί μια τέτοια «αδιαπραγμάτευτη» θέση πριν από τις εκλογές, ίσως σε μια προσπάθεια να πείσει τους Έλληνες να μην ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν οι NYT. Σημειώνουν, ωστόσο η επιμονή για το «σφοδρό βομβαρδισμό» της Ελλάδας δεν την βοηθάει για να προχωρήσει γρηγορότερα τις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ηγέτες της τρόικα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, για παράδειγμα να αναβάλουν τις αποπληρωμές των δόσεων του χρέους που λήγουν τον επόμενο χρόνο, τονίζουν οι NYT.
Υποστηρίζουν μάλιστα πως είναι θετικό το ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θέλει να κρατήσει την χώρα στη ζώνη του ευρώ. Η αποχώρηση από τη νομισματική ένωση θα είναι ιδιαίτερα καταστρεπτική για την οικονομία της χώρας.
Σύμφωνα με τους NYT, σε κάθε περίπτωση ένα είναι σαφές: Περισσότερη δυστυχία δεν θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα και δεν θα της επιτρέψει να εξοφλήσει τα χρέη της.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λιτότητα που απαίτησε η τρόικα σε αντάλλαγμα για την βοήθεια προς τη χώρα έχει παρατείνει και εμβαθύνει την οικονομική κατάρρευση. Ένα ακόμη μειονέκτημα στην προσέγγιση της τρόικα ήταν ότι «άφησε» τη χώρα με πολύ περισσότερο χρέος από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να ελπίζει να αποπληρώσει, κάτι που ακόμη και το ΔΝΤ αναγνώρισε την περασμένη χρονιά.