Οι επόμενες ημέρες θα είναι γεμάτες αγωνία σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais με τα σημαντικότερα ορόσημα αυτής της έντασης να είναι η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής, αλλά και η λήξη στα τέλη Φεβρουαρίου του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Οι αγωνίες αυτές δεν οδηγούν αυτομάτως στην καταστροφή, σημειώνεται στο δημοσίευμα, αν και ένα απροσδόκητο ατύχημα θα μπορούσε να έχει αυτό το αποτέλεσμα, όπως επίσης δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη θα οδηγήσουν και σε καλύτερες συμφωνίες.
Όπως σημειώνεται, οι πιθανότητες μιας γρήγορης συμφωνίας είναι ελάχιστες, κυρίως εξαιτίας των ατελών διαδικασιών λήψης αποφάσεων.
Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος σε μακροπρόθεσμα ζητήματα, με την Αθήνα να έχει παραιτηθεί από την απαίτηση διαγραφής του χρέους, αντικαθιστώντας τη με πιο ρεαλιστικές προτάσεις, στα βραχυπρόθεσμα ζητήματα, ήτοι την παροχή ρευστότητας, οι θέσεις είναι αντικρουόμενες: είτε συνέχιση του προγράμματος ή νέο πρόγραμμα γέφυρα άνευ όρων.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οι πρωταγωνιστές θα έκαναν καλά αν έψαχναν να βρουν λύσεις για το πρόβλημα, αντί να το επιδεινώνουν, προς ικανοποίηση όλων, διότι μπορεί ο μεγάλος χαμένος του εναλλακτικού σεναρίου, ήτοι ενός Grexit, να ήταν η Ελλάδα, όμως δεν θα έμεναν ανεπηρέαστες και οι άλλες χώρες, αρχής γενομένης από την Ισπανία, καθώς η νομισματική ένωση θα αποδεικνυόταν ότι είναι περισσότερο νομισματική και λιγότερο ένωση.