Τα γερμανικά ΜΜΕ για το χθεσινό Eurogroup
Σε άρθρο της με τίτλο «Στην Ένωση (CDU/CSU) υπάρχει σκεπτικισμός», η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην αντίδραση του επικεφαλής της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής Χανς Μίχελμπαχ, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν η Μπούντεσταγκ μπορεί να εγκρίνει την συμφωνία.
Επισημαίνει επίσης ότι «αναλυτές πιστεύουν ότι πρώτα πρέπει να περιμένει κανείς να δει ποιες συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα προτείνουν οι Έλληνες» και παραπέμπει στον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος έγραψε στο μπλογκ που διατηρεί στους New York Times ότι την Παρασκευή δεν υπήρξε πραγματικό αποτέλεσμα. «Φαίνεται σαν ήττα για την Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει τίποτα λυθεί. Είναι μια ήττα, μόνο αν οι Έλληνες την δεχθούν ως τέτοια», προσθέτει.
Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα και το Eurogroup κατέληξαν σε μια συμφωνία στην οποία θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει ήδη πριν από δέκα μέρες, ενώ το πρώτο τεστ θα γίνει την Δευτέρα, με την παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων.
«Αυτή την συμφωνία θα μπορούσαν η Ελλάδα και οι άλλες ευρωχώρες να την πετύχουν ήδη πριν από δέκα μέρες: ακόμη και με τη νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα συνεχίζει το παλιό πρόγραμμα διάσωσης – κατ’ αρχάς για τέσσερις ακόμη μήνες. Τα χρήματα θα καταβληθούν εάν η χώρα μεταρρυθμιστεί. Την Δευτέρα η Ελλάδα θα παρουσιάσει τον νέο της κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Όλα εντάξει; Εκ πρώτης όψεως», αναφέρει ο αρθρογράφος και επισημαίνει την δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι, «εάν τη Δευτέρα οι μεταρρυθμίσεις μας δεν αρέσουν στους Θεσμούς, τότε θα έχουμε πρόβλημα – τότε η συμφωνία θα είναι νεκρή».
«Ο Βαρουφάκης όμως δεν λέει μόνο αυτό. Ταυτόχρονα ανακοινώνει ότι η κυβέρνησή του θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, διότι οι τιμές στη χώρα είναι πολύ υψηλές. Συγχρόνως το πρόβλημα είναι ακριβώς οι υψηλές τιμές στην Ελλάδα. Η οικονομία δεν είναι ακόμη πραγματικά ανταγωνιστική. Ίσως οι αποκρατικοποιήσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν τη χώρα αποτελεσματικότερη, αλλά η κυβέρνηση θέλει και πάλι να σταματήσει κάποιες από αυτές», τονίζει ο αρθρογράφος της FAZ και εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι «ο Βαρουφάκης θα μπορούσε να κάνει κατάχρηση της συμφωνίας προς όφελός του», καθώς, «σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, βλέπει κανείς στο κείμενο ‘εποικοδομητικές αμφισημίες’». Και προσθέτει:
«Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για την ΕΕ. Αλλά υπό κανονικές συνθήκες είναι κανείς στην ΕΕ πιο σίγουρος ότι ο εταίρος δεν θα αμφισβητήσει τελείως την βασική συμφωνία. Το θέμα τώρα είναι η εμπιστοσύνη και, αν πιστέψει κανείς τους Ντάισελμπλουμ και Βαρουφάκη, η εμπιστοσύνη αυξήθηκε και πάλι πολύ γρήγορα αυτή την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Το πρώτο τεστ έρχεται την Δευτέρα. Τότε πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν τα σχέδια. Η υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ ανυπόμονη για αυτό. Και μετά έρχεται σύντομα το δεύτερο τεστ, αν τα καταγεγραμμένα σχέδια θα εφαρμοστούν και στην πράξη».
Ρεπορτάζ με τίτλο «Η νίκη του Σόιμπλε επί του Βαρουφάκη» φιλοξενεί το γερμανικό ραδιόφωνο Δυτικής Γερμανίας WDR, το οποίο κάνει λόγο για «απομόνωση» της Ελλάδα στο Eurogroup και ανάληψη από την πλευρά της Αθήνας «του 100% των δεσμεύσεων» που ίσχυαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Το περιοδικό Focus, τέλος, στην ηλεκτρονική σελίδα του, όπου τις τελευταίες ημέρες διατηρεί συνεχή ροή ειδήσεων για την υπόθεση του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει: «Από κύκλους της διαπραγμάτευσης ακούγεται πόσο σκληρές διαπραγματεύσεις έγιναν την Παρασκευή. Το γεγονός είναι: Οι Έλληνες σε αυτή την τρίτη -μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες- συνάντηση κρίσης αναγκάστηκαν να καταπιούν προφανώς δύσκολα πράγματα. Η κριτική για την αίτηση της νέας κυβέρνησης Αριστεράς – Δεξιάς για παράταση της οικονομικής βοήθειας χωρίς τις απαιτούμενες καθαρές δεσμεύσεις ήταν μεγάλη, όχι μόνο από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρά το γεγονός ότι μόλις πριν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης είχε επαινέσει τον εαυτό του για την διάθεση συμβιβασμού. Η Αθήνα είχε διανύσει ‘δέκα μίλια αντί για ένα μίλι’», δήλωσε. Το Eurogroup διαπραγματεύτηκε εξαιρετικά σκληρά. Αφού το Eurogroup είχε παρουσιάσει την δική του εκδοχή απαιτήσεων για μεταρρυθμίσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και είπε ‘Ή αυτό ή τελειώσαμε’».