Έχθρα μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης διαπιστώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, σε άρθρο γνώμης, όπου το κλίμα εντός της ευρωπαϊκής «οικογένειας» χαρακτηρίζεται ως δηλητηριασμένο.
Για την απογοητευτική αυτή κατάσταση ο αρθρογράφος επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στους εταίρους της.
«Το πολιτικό κλίμα στην Ε.Ε. είναι δηλητηριασμένο, μεταξύ του Βερολίνου και της Αθήνας, αλλά και μεταξύ της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι δηλητηριασμένο μεταξύ των 18 κρατών μελών της Ευρωζώνης και της Αθήνας και αντίστροφα», τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Ο συντάκτης εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει προς μια σοβαρή κρίση, αν αυτή δεν έχει ήδη φτάσει και συμπληρώνει ότι ξαφνικά υπάρχουν φωνές μεταξύ των κρατών μελών που κάνουν λόγο για εχθρούς και όχι για εταίρους που εδώ και δεκαετίες αλληλεπιδρούσαν ειρηνικά.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις προηγούμενες δεκαετίες οι άνθρωποι κάθονταν γύρω από τραπέζια διαπραγμάτευσης, έκαναν τρικ o ένας στον άλλον, παζάρευαν, ρίσκαραν, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν τα δικά τους οφέλη. Όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη συμμετείχαν σε αυτό, αλλά κανένα δεν υφίστατο βλάβες ή προσβολές και κανένα δεν απειλούσε ανοιχτά να σπάσει τους κανόνες και τις συμφωνίες», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτός ακριβώς είναι ο τόνος που έχει υιοθετήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «ένας ακροδεξιός υπουργός Άμυνας απειλεί να στείλει στην Ευρώπη μισό εκατομμύριο πρόσφυγες, κάτι που αποτελεί παραβίαση των πολιτικών ασύλου», αλλά και ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δημιουργεί ένα νέο μέτωπο στο διαπραγματευτικό πόκερ για τη διάσωση του ευρώ, απαιτώντας αποζημιώσεις από τη Γερμανία». «Ξανά και ξανά η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους ως κατακτητές, παρά το γεγονός ότι πάνω από όλα είναι εταίροι», συνεχίζει.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά «φυσικά δεν θα βοηθήσουν χωρίς να έχουν προσδοκίες και απαιτήσεις». Συμπληρώνεται ότι αναμφισβήτητα η ετοιμότητά τους να βοηθήσουν την Ελλάδα απέτυχε και τονίζεται: «Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα είναι σωστή. Η Ελλάδα απειλείται από οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτός δεν είναι λόγος για να θέλει τη Γερμανία αποδιοπομπαίο τράγο, κάνοντας κατάχρηση του αιτήματος των πολεμικών επανορθώσεων στο διαπραγματευτικό πόκερ.
«Από ηθική άποψη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία πρέπει να αποζημιώσει τα θύματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα. Ίσως το Βερολίνο μπορεί και πρέπει να συζητήσει αν μπορεί να κάνει περισσότερα από όσα έχει μέχρι τώρα», προσθέτει.
«Είναι ώρα να αλλάξει η ατμόσφαιρα και να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα με αντικειμενικό τρόπο. Αυτό ισχύει για την Αθήνα, αλλά ισχύει επίσης και για τις άλλες χώρες της Ε.Ε.. Αν δεν τον κάνουν, η Ε.Ε. είναι πιθανόν να διαλυθεί -μετά από 50 επιτυχή χρόνια- αναμφίβολα χωρίς να το θέλουν, αλλά και πάλι (κάτι τέτοιο) θα ήταν καταστροφή», καταλήγει.