Για οκνηρία και έλλειψη πολιτικής βούλησης, στο ζήτημα της πάταξης του «μαύρου» χρήματος που «λιμνάζει» στις ελβετικές τράπεζες, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση -και πρώτον απ΄ όλους τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη- η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής Die Welt.
Πρωτοσέλιδο άρθρο της αναφέρει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να φορολογήσει τα περίπου 800 δισ. ευρώ των ελληνικών καταθέσεων, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι απλοί φορολογούμενοι στενάζουν από την «αφαίμαξη» στην οποία έχουν υποβληθεί εδώ και πέντε χρόνια.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα εξαπολύει επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη, κάνοντας λόγο για καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες κανείς δεν ενδιαφέρεται να φορολογήσει. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο του 2014, η ελβετική κρατική υπηρεσία για διεθνή οικονομικά θέματα έχει προσφερθεί μνα εντοπίσει αυτά τα κεφάλαια και να τα μεταφέρει στην Αθήνα, σημειώνει η Die Welt.
Μάλιστα, πριν από 13 μήνες η Έβελιν Βίλντμερ Σλουμπφ, η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών, είχε ταξιδέψει στην Αθήνα με μία πρόταση για φορολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, γράφει η Die Welt. Οι πλούσιοι φοροφυγάδες της Ελλάδας επιτέλους θα καλούνταν να πληρώσουν. Όλα συζητήθηκαν διεξοδικά, αλλά από τότε η Ελβετίδα δεν έχει ακούσει… νέα από την Αθήνα. «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έμαθε να κάνει υπομονή, όταν αντιμετωπίζει τους Έλληνες συναδέλφους της», σημειώνει η Die Welt για την Σλουμπφ.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ακόμη δεν έχει επικοινωνήσει μαζί της, σημειώσει η εφημερίδα, που αναφέρει και τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής των πλουσίων. «Αντ΄ αυτού, διαβεβαίωσε σε συνέντευξη ότι όλα θα μείνουν ίδια για τους εφοπλιστές», σημειώνει η Die Welt για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.
Στα τέλη του 2013, σύμφωνα με το δημοσίευμα όπου αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, στην Ελβετία υπήρχαν περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις Ελλήνων. Οπως προσθέτει η γερμανική εφημερίδα, το εύλογο είναι να εκτιμήσει κανείς ότι το ποσό έχει αυξηθεί περισσότερο, με τις εκροές κεφαλαίων των τελευταίων μηνών από την Ελλάδα. «Και όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελβετία, ένα μεγάλο μέρος του ποσού θεωρείται ότι δεν έχει φορολογηθεί. Χρήματα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση που έχει πρόβλημα ρευστότητας. Οι ελβετικές αρχές θα μπορούσαν ακόμη και να τα συλλέξουν για λογαριασμό τους και να τα μεταφέρουν στην Αθήνα», αναφέρει η Die Welt.
Αντί να ασχοληθεί με αυτά, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης έχει άλλες τρελές ιδέες, όπως να επιστρατεύσει τουρίστες, μαθητές και νοικοκυρές, στο κυνήγι των φοροφυγάδων. Κύκλοι από τις Βρυξέλλες σχολιάζουν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ελλάδα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στη συνέχεια, η Die Welt αποδομεί τον κ. Βαρουφάκη, καθώς μεταξύ άλλων περιγράφει και ένα περιστατικό από το πρώτο Eurogroup στο οποίο μετείχε. «Σε αντίθεση με ότι αναμενόταν, η Ελλάδα δεν πήγε με γραπτές προτάσεις. Ο Ελληνας αντιμετώπισε τους υπουργούς σαν αμφιθέατρο γεμάτους φοιτητές. Μέχρι που σήκωσε το τηλέφωνο και ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε βέτο. ”Από τότε δεν τον παίρνουμε στα σοβαρά. Αν θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι με τους Ελληνες, ρωτάμε τον Τσίπρα”, ανέφερε άνθρωπος που μετείχε στις διαπραγματεύσεις».
Δεν είναι ανόητος, σημειώνει η Die Welt για τον κ. Βαρουφάκη, κάνοντας εκτενή αναφορά στις σπουδές, την ακαδημαϊκή καριέρα και το blog του. «Αλλά, παρ΄ ότι θα μπορούσε να πείσει επιστήμονα, μετά βίας έχει επιτυχία ως πολιτικός», προσθέτει, ενώ κάνει αναφορά και στο γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν μετείχε στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου το Σάββατο, κάτι που ερμηνεύθηκε από κάποιους ως πιθανό τέλος της παρουσίας του στην κυβέρνηση, με πιθανό αντικαταστάτη τον Γιάννη Δραγασάκη.
Καταλήγοντας το άρθρο σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι τα κοινωνικά Ταμεία έχουν μερικώς πλεονάσματα, τα οφέλη έχουν μειωθεί για τον πληθυσμό. Και συμπληρώνει ότι ορισμένοι Έλληνες εφοπλιστές με τη σειρά τους έχουν απειλήσει με μετανάστευση, ενώ το κράτος θα έπρεπε να έχει πρόσβαση στα αφορολόγητα χρήματά τους.