Οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας – δανειστών απασχολούν και σήμερα τον γερμανικό Τύπο.
Στη μετ’ εμποδίων συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και στην έλλειψη επαρκούς προόδου στη διαδικασία εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης από τις δύο πλευρές, η οποία κατέστη σαφής στο τελευταίο Eurogroup της Ρίγας, εστιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η συντηρητική εφημερίδα της Φραγκφούρτης κάνει λόγο για «εικοτολογίες για σχέδιο Β για την Ελλάδα», εκτιμώντας ότι «μία τακτική ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας των χωρών του ευρώ για την Ελλάδα, που διαρκεί έως το τέλος Ιουνίου, γίνεται ολοένα πιο απίθανη». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας σημειώνει ότι είχε προγραμματιστεί η υποβολή μίας ολοκληρωμένης λίστας μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα έως το τέλος Απριλίου και η εκκίνηση της διαδικασίας υλοποίησής της έως το τέλος Ιουνίου. «Αυτό το χρονοδιάγραμμα θεωρείται στο μεταξύ εντελώς μη ρεαλιστικό. Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να χάνεται σε ιδεολογικές ρητορείες και δεν κάνει καμία προσπάθεια να εφαρμόσει στην πράξη τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου με το Eurogroup, δήλωσαν συμμετέχοντες (σ.σ. στις διαπραγματεύσεις της Ρίγας)».
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, εκτιμάται ότι η Ελλάδα αποκλείεται να είναι σε θέση να αποπληρώσει τον Ιούνιο και τον Αύγουστο τα ομόλογα συνολικού ύψους 4 δις που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και εκπνέουν. «Εκτός αυτού, οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό στον ελληνικό προϋπολογισμό ύψους 20 έως 40 δις ευρώ», σημειώνει ο αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο μίας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας, γεγονός που συνιστά και την αιτία των αυξανόμενων αιτημάτων επεξεργασίας ενός σχεδίου Β. Σύμφωνα με την FAZ, «πιθανότερη επιλογή εξακολουθεί να θεωρείται ότι στο τέλος -πιθανόν έπειτα από διαπραγματεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων- θα αποφασιστεί χορήγηση νέας βοήθειας. Η συγκεκριμένη διάρθρωση αυτής της βοήθειας παραμένει ανοικτή».
Η Welt σημειώνει σε αυστηρό τόνο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει το «χρονικό παράθυρο» που θα του επέτρεπε να αποσπάσει ευρείες παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου, «το σκηνικό απειλών του δεν ήταν πειστικό. Και πιθανόν υποτίμησε επίσης το πόσο μικρή ήταν η βούληση άλλων χωρών που εξήλθαν της κρίσης με τις δικές τους προσπάθειες να παραγράψουν δάνεια που είχαν χορηγήσει στην Αθήνα. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός θα πρέπει στο τέλος να κινηθεί. Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι πώς θα το παρουσιάσει στους ψηφοφόρους του και πώς θα το εξηγήσει στους ακραιφνείς αριστερούς του κόμματός του και στους ευρωσκεπτικιστές κυβερνητικούς του εταίρους».