Στο σημερινό Eurogroup είναι στραμμένα τα βλέμματα του διεθνούς Τύπου με τα περισσότερα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για πρόοδο, αλλά ανευ συμφωνίας.
«Μια ακόμη εβδομάδα με dead lines ξεκινά για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, το οποίο ξεκινά με την εμπρηστική δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί κινδύνου να διολισθήσει ξαφνικά η χώρα στη χρεοκοπία, λίγο πριν από «μια ακόμη αντιπαράθεση με το όλο και περισσότερο ευερέθιστο καθοδηγούμενο από τη Γερμανία μπλοκ των δανειστών».
«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι, τουλάχιστον, μια συμβολική επίδειξη της προόδου που έχει συμβεί, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να πείσει την ΕΚΤ να διατηρήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, στους σημερινούς ρυθμούς. Το επόμενο εμπόδιο θα έρθει μια ημέρα μετά, όταν θα κληθεί να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αυτό το δείγμα προόδου επιθυμεί να δει ο Αλ. Τσίπρας στο σημερινό Eurogroup, κάτι που επανέλαβε στην Κυριακή στην μαραθώνιο σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς του, κάνοντας λόγο για αμοιβαία επωφελή συμφωνία στο πλαίσιο της εντολής που έλαβε η κυβέρνηση κατά τις πρόσφατες εκλογές, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Το BBC σε άρθρο του αναφέρει ότι κατά το σημερινό Eurogroup δεν αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα, με πολλά θέματα να μένουν άλυτα και τους αναλυτές να επισημαίνουν πως «έχουμε και τον Ιούνιο για να φτάσουμε σε συμφωνία».
Επισημαίνει δε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ που καλείται να πληρώσει η Αθήνα την Τρίτη, θα καταβληθεί κανονικά.
Οι Financial Times, επαναφέρουν τα σενάρια περί Grexit επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα, ιδίως από την Ελλάδα. «Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν είναι τόσο υγιής προκειμένου να διαχειριστεί την έξοδο της Ελλάδας με αυτοπεποίθηση. Ασχέτως των τειχών προστασίας που δημιουργήθηκαν από το 2012 κάθε αποχώρηση από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος θα δημιουργούσε αμφιβολίες ακόμα και για το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης». Παράλληλα η εφημερίδα επισημαίνει την ανάγκη καταβολής της δόσης των 750 εκατ. στο ΔΝΤ την Τρίτη ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι στο σημερινό Eurogroup.
Η βρετανική Telegraph σχολιάζει πως «το “πολεμικό κυβερνητικό συμβούλιο” μετά από μια 9ωρης διάρκειας συνεδρίαση αποφάσισε να αψηφήσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, εξασφαλίζοντας ένα κρεσέντο μικροπολιτικής ενώ πλησιάζει η όλο και πιο πικρή μάχη (του Eurogroup)».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν να υπερασπιστούν τις «κόκκινες γραμμές τους» στις συντάξεις και στις συλλογικές συμβάσεις και να προετοιμαστούν για μάχη ανεξαρτήτως συνεπειών θεωρώντας πως η πολιτική του κλάδου ελαίας των προηγούμενων εβδομάδων έχει φτάσει στο τέλος της, συνεχίζει το δημοσίευμα τον οποίο παραθέτει δήλωση συμμετέχοντα στη μαραθώνια συνεδρίαση: «Συμφωνήσαμε σε μια σκληρότερη στρατηγική, να σταματήσουμε να κάνουμε συμβιβασμούς».
Η Bild αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο 30 δισ. ευρώ σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα. «Γεγονός είναι» γράφει η εφημερίδα, «ότι στους κύκλους των χριστιανοδημοκρατών σοσιαλδημοκρατών συζητείται στο μεταξύ ανοιχτά μια επέκταση της βοήθειας προς την Αθήνα. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για 30 δισεκ. ευρώ ή και περισσότερα, τα οποία θα χρειαστεί η Αθήνα το καλοκαίρι, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία».
«Τρία κακά σενάρια για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής FAZ. Η εφημερίδα κάνει λόγο για ένα καλύτερο κλίμα αλλά χωρίς ουσιαστική πρόοδο, διακρίνοντας τρεις παραλλαγές αποτυχίας.
Συμβιβασμός με τους πιστωτές ή κρίση; αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανάφερόμενη στην κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές της. Σε δημοσείευμά της εκτιμά ότι το Eurogroup δεν θα λάβει κάποια απόφαση,δεν θα υπάρχει καμία συμφωνία που θα καταγράφεται επίσημα καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά κενά μεταξύ του τι είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν οι πιστωτές και τι ο Αλέξης Τσίπρας.