Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να μην έχει καθόλου χρήματα, υποστηρίζει σε σημερινό του άρθρο ο Economist. Το Αγγλικό περιοδικό αναφέρεται σε δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος παραδέχτηκε πως “η ρευστότητα είναι ένα απελπιστικά επείγον ζήτημα”.
Από τον περασμένο Φεβρουάριο, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αγωνίζεται να μαζέψει αρκετά λεφτά ώστε να αποπληρώσει τις δόσεις του δανείου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και την ίδια ώρα να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, τονίζει το άρθρο.
Ακόμα και μετά την αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής πλευράς -κάτι που αρχικά φάνηκε να βελτιώνει το κλίμα- το ξεκλείδωμα της εναπομείνασας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ πριν το τέλος Μαΐου μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο. Δεν αρκεί η επίτευξη συμφωνίας αλλά απαιτείται η ψήφιση – καθώς και η εφαρμογή – των νόμων που θα απορρέουν από τη συμφωνία αυτή, σύμφωνα με το άρθρο.
Ένας ακόμα λόγος για την απελπιστική κατάσταση των δημόσιων ταμείων σύμφωνα με το περιοδικό, είναι η δραματική πτώση των κρατικών εσόδων, κάτι που έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε ευφάνταστους τρόπους εξεύρεσης πόρων. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στη δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ, των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων, καθώς και στη μεταφορά των διαθέσιμων χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων στον κουμπαρά της κεντρικής κυβέρνησης.
Κλείνοντας, ο αρθρογράφος επικαλείται αξιωματούχο της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος εκφράζει την πεποίθησή του πως η χώρα θα καταφέρει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της και αυτόν τον μήνα. Το αν θα μπορέσει να το κάνει και τους επόμενους παραμένοντας στο ευρώ αποτελεί ένα γρίφο, τονίζει ο Economist.