Σύμφωνα με το Bloomberg, τρεις εβδομάδες ζωής για τις τράπεζες
Τα εχέγγυα που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για να παραμείνουν ζωντανές έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτή η κρίση μπορεί να αναγκάσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να ανοίξει τα χαρτιά του μετά από μήνες «ακροσφαλούς πολιτικής» με τους δανειστές της χώρας.
«Ενώ συνεχίζεται η εκροή των καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα της χώρας, οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν εχέγγυα της ελληνικής κεντρικής τράπεζας για την άντληση όλο και περισσότερης έκτακτης ρευστότητας κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια ορισμένων οικονομολόγων, αυτό το μέσο υποστήριξης θα εξαντληθεί σε τρεις εβδομάδες, εξαναγκάζοντας τις τράπεζες σε πτώχευση», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η στιγμή που τα εχέγγυα θα εξαντληθούν μπορεί να είναι αρκετά κοντά», έγραψαν σε μία έκθεση προς τους πελάτες τους οι αναλυτές της τράπεζας JPMorgan Chase στις 15 Μαΐου, εκτιμώντας ότι οι πιέσεις αναφορικά με τη ρευστότητα της κυβέρνησης καθώς και οι πιέσεις για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των πολιτικών δεσμεύσεων θα συμπέσουν στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα που μέχρι τις 14 Μαΐου δήλωσε ότι δεν θα συμβιβαστεί σε κανένα από τα βασικά αιτήματα της Κυβέρνησής του. Ενώ οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο εάν θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει το κούρεμα στα εχέγγυα που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για μετρητά, στο πλαίσιο του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας», σημειώνει το Bloomberg.
Μία τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εκροή των καταθέσεων και να ωθήσει τον Τσίπρα σε μία συμφωνία, προσθέτει το άρθρο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το συγκεκριμένο σενάριο αρνήθηκαν να σχολιάσουν τόσο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Πλησιάζουμε στο τέλος του παιχνιδιού», δήλωσε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό το Σάββατο, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει για πολύ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής περίπου 80 δισεκατομμύρια από το μηχανισμό ρευστότητας (ELA). Ωστόσο το ποσό μπορεί να ανέλθει έως τα 95 δις, σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.
Δεδομένου ότι ο ELA αυξάνεται με ρυθμό δύο δισεκατομμύρια/εβδομάδα, οι τράπεζες έχουν περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου. «Η κατάρρευση θα μπορούσε να προκληθεί είτε από μια διακοπή των διαπραγματεύσεων, είτε από μια αποτυχία πληρωμής δόσης, είτε απλώς από την παράταση του παρόντος αδιεξόδου», τονίζει η ίδια πηγή.
Ένας περιορισμός του ELA στα 88 δις ευρώ σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν τέσσερις εβδομάδες πριν το αδιέξοδο, που θα καταστήσει αναγκαστική την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων, με περιορισμό της δυνατότητας ανάληψης από τα ΑΤΜ.