«Παράτυπη και παράλογη η διαδικασία αδειοδότησης – Θα πεινάσει κόσμος»
Να αγνοήσουν την διαδικασία διαγωνισμού, που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει για την παροχή τηλεοπτικών αδειών, έχουν αποφασίσει μαζικά οι καναλάρχες, αρνούμενοι να υποβάλουν συμμετοχές, σε αντίδραση προς την δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ότι ο αριθμός των αδειών τηλεοπτικού περιεχομένου να μικρύνει λόγω και της συρρίκνωσης της διαφημιστικής Αγοράς.
Η αρνητική μάλιστα τοποθέτηση της κυβέρνησης, σχετικά με το ζήτημα της μοριοδότησης των ήδη υπαρχόντων τηλεοπτικών σταθμών, δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα, θέτοντας τις δύο πλευρές στα «χαρακώματα».
«Παράτυπη η διαδικασία»
Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης δεν εδράζεται σε νομική βάση, υποστηρίζουν οι καναλάρχες, οι οποίοι εμφανίζονται βέβαιοι για το νόμιμο της λειτουργίας των σταθμών τους και, ως εκ τούτου, πρόθυμοι να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Θεωρούν ότι, αν αγνοηθεί το καθεστώς της μοριοδότησης, τότε αδικούνται επιχειρήσεις του συγκεκριμένου χώρου που λειτουργούν επί σειρά ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον τομέα των οικονομικών υποχρεώσεων προς εφορία, ασφαλιστικές εταιρείες, μισθοδοσίες κ.λπ., τις οποίες εκπληρώνουν κανονικά.
«Θα πεινάσει κόσμος»
Οι καναλάρχες τελούν υπό τον φόβο ότι, αν οι αδειοδοτήσεις πραγματοποιηθούν από μηδενική βάση, θα αναγκαστούν να αφήσουν τις επιχειρήσεις τους στο έλεος της τύχης, ώστε σε δεδομένη στιγμή θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία και οι ίδιοι, απαλλαγμένοι από τα «βαρίδια» του παρελθόντος (δάνεια, μισθοδοδίες κ.λπ.), θα διεκδικήσουν εκ νέου άδειες για νέα εταιρικά τηλεοπτικά σχήματα.
Σαφώς η όλη ευθύνη περνά πλέον στην πλευρά της κυβέρνησης, η οποία καλείται να αναλάβει το βάρος αλλά και το κόστος των αποφάσεών της. Διότι σε περίπτωση που οι καναλάρχες αρνηθούν τελικά να υποβληθούν στην προτεινόμενη διαδικασία, θα πρέπει οι σταθμοί τους να κλείσουν και να βρεθεί στην ανεργία ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός εργαζομένων (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι κ.ά.).
Επίσης, όπως οι καναλάρχες υποστηρίζουν, αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης θα είναι να δημιουργηθεί ένα είδος «δημοσιογραφικού πλουραλισμού», αφού θα επαναληφθεί το «μαύρο», όπως αυτό το ζήσαμε με την ΕΡΤ, μόνο που τώρα θα αφορά σε δεκάδες μικρούς τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλη την επικράτεια.
Άλλωστε, αν η κυβέρνηση τελικά αποφασίσει να περιορίσει τον αριθμό των νέων αδειών σε μόλις τέσσερις, επειδή τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια είναι σήμερα οκτώ, τα λουκέτα και οι συγχωνεύσεις είναι αναπόφευκτα.
Οι βασικοί μέτοχοι των καναλιών θεωρούν ότι η κυβέρνηση εγείρει σε βάρος τους αδικαιολόγητες οικονομικές απαιτήσεις σε μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία για την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων. Πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια γίνεται συστηματικά και μεθοδικά προκειμένου οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις να είναι -στην καλύτερη περίπτωση- σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας. Γυρνώντας την πλάτη στον διαγωνισμό για τις άδειες, θα μεταφέρουν την ευθύνη για το βάρος των εξελίξεων στις κυβερνητικές αποφάσεις και τους χειρισμούς.
Σε εξέλιξη η έρευνα για τον υπερδανεισμό – Οι εισπρακτικοί υπολογισμοί της κυβέρνησης
Η δικαστική έρευνα για τον δανεισμό των καναλαρχών είναι σε εξέλιξη. Σε πρώτη φάση, βέβαια, η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τα οικονομικά οφέλη που υπολογίζει να έχει από την όλη διαδικασία στις αντιπροτάσεις της προς τους δανειστές, σύμφωνα με τις οποίες προϋπολογίζονται συνολικά έσοδα 440 εκατ. ευρώ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Πιο συγκεκριμένα, 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από την εφαρμογή του φόρου 20% επί των διαφημίσεων. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος των 100 εκατ. ευρώ, όταν ο ετήσιος τζίρος των διαφημίσεων στην τηλεόραση ανέρχεται σήμερα περί τα 200 εκατ. ευρώ.
Επίσης ποσό 120 εκατ. ευρώ προϋπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί από τις άδειες τηλεοπτικού περιεχομένου των σταθμών, κι ένα ακόμη ποσό 220 εκατ. ευρώ υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι θα εισπραχθεί από τα καθυστερημένα τέλη συχνοτήτων της αναλογικής περιόδου, που είναι 2% επί του τζίρου. Δεδομένου ότι τα εθνικής εμβέλειας κανάλια έχουν εξοφλήσει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, προφανώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να πιέσει τους ιδιοκτήτες των 105 περιφερειακών καναλιών να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Υπάρχει και το θέμα που συνδέεται με τις αποφάσεις του υπουργού Επικρατείας να διεκδικήσει αναδρομικά τα τέλη χρήσης συχνοτήτων από το 2011 έως και το 2014, συνολικού ύψους 24.150.633,93 ευρώ, από τα πανεθνικής εμβέλειας κανάλια. Ήδη το πρώτο θερμό επεισόδιο διαδραματίστηκε στις δικαστικές αίθουσες, όπου οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας κατέθεσαν και κέρδισαν αίτηση αναστολής πληρωμής των συγκεκριμένων τελών μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης.