Με δεδομένη την προειδοποίηση εκ μέρους της ΤτΕ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διέλθει μία «επίπονη διαδικασία» που θα οδηγούσε σε χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη, εάν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει με τους πιστωτές της, το CNBC εξετάζει ποιες θα είναι η επιπτώσεις ενός Grexit.
Οικονομία
Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% από το 2009. Αντιστοιχεί μόλις στο 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης. Αν και η ελληνική οικονομία θα «υποφέρει» από ένα Grexit όλα δείχνουν ότι η Ευρωζώνη έχει δημιουργήσει τα κατάλληλα «μαξιλάρια» προκειμένου να το αντιμετωπίσει.
Το ευρώ έχει υποχωρήσει 20% σε ένα έτος, οι τιμές πετρελαίου έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα-ρεκόρ που άγγιξαν το 2014, ενώ η ΕΚΤ διαθέτει ένα τρισ. ευρώ έτοιμο προς στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μετάδοση της κρίσης
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν, αλλά σαφώς είναι λιγότερο επιθετικές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας είναι, πλέον, θεσμοί όπως το ΔΝΤ και όχι ιδιώτες επενδυτές.
Ως εκ τούτου ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία δεν θα πλήξει και τόσο ισχυρά τις αγορές. Δεύτερον, η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να στηρίξει οποιαδήποτε χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους. Επίσης, οικονομίες όπως αυτές Ισπανίας και Πορτογαλίας έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ισχυροποιήσουν το τραπεζικό τους σύστημα.
Γεωπολιτική
Με δεδομένο ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα βρίσκεται κοντά στη Μ. Ανατολή και όιχ μακριά από τη Ρωσία, η Ελλάδα είναι μία σημαντική χώρα, σε γεωπολιτικό επίπεδο. Ως εκ τούτου οι ανησυχίες για το εάν μία χρεοκοπία θα μπορούσε να την οδηγήσει και σε Grexit είναι φυσιολογικές.
Αγορές
Καθώς το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπία συζητείται εδώ και καιρό, εάν συμβεί δεν θα αποτελέσει και μεγάλη έκπληξη για τις αγορές, ενώ κανείς δεν περιμένει ότι θα έχει ανάλογες διαλυτικές επιπτώσεις με αυτές που καταγράφηκαν όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers.