Η απειλή της μικροσκοπικής Ελλάδας στην αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος, είναι αυτό που έχει σημασία και η Ευρώπη δαπανά τόσο χρόνο και προσπάθεια για να κρατήσει την χώρα εντός της ευρωζώνης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, για να κατανοήσουμε γιατί η Ευρώπη ενδιαφέρεται τόσο πολύ να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε την ομιλία του Mario Draghi πριν από τρία χρόνια.
Στην κορύφωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2012, η υπόσχεση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να διατηρήσει την περιοχή ενωμένη, υπογράμμισε την αρχή στην καρδιά της ευρωζώνης: ότι η συμμετοχή στο κοινό νόμισμα είναι αμετάκλητη.
Ο κίνδυνος να υπονομευθεί αυτό το μήνυμα μπορεί να εξηγήσει γιατί μια χώρα που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, έχει τόσο ενδιαφέρον για τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους αξιωματούχους. Μπορεί επίσης να προστατεύει την Ελλάδα, από το ρίσκο χρεοκοπίας και την έξοδο από το ευρώ.
“Έχει επενδυθεί μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στην ευρωζώνη για να διατηρηθεί ακέραια. Πραγματικά, όταν επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, κατά κάποιον τρόπο καθιστούμε σαφές στην αγορά ότι η ευρωζώνη δεν είναι πλέον ολόκληρη, ότι μπορεί να αλλάξει και ότι δεν είναι πλέον μη αναστρέψιμη”, τόνισε ο Elwin de Groot, επικεφαλής οικονομολόγος της Rabobank International.
Αυτό που διακυβεύεται μπορεί επίσης να εξηγήσει την σχετική έλλειψη πανικού στις αγορές, παρά το ότι οι συζητήσεις για το μέλλον της Ελλάδας δεν κατορθώνουν να οδηγηθούν σε μια καθοριστική λύση. Το ευρώ έχει μεταβληθεί ελαφρώς έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, και τα ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα κατόρθωσαν να καταγράψουν κάποια κέρδη μέχρι το κλείσιμο της αγοράς.
Αντιθέτως, ενδεχόμενη αποτυχία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, θα ρισκάρει την σπέκουλα των επενδυτών ότι και άλλα κράτη-μέλη μπορεί να φύγουν στο μέλλον, θέτοντας μια υπαρξιακή απειλή στο project του ευρώ. Όπως έγινε πριν από την ομιλία του Draghi το 2012, οι επενδυτές ίσως απαιτήσουν υψηλότερες αποδόσεις για τα ομόλογα των χωρών, απειλώντας την οικονομική τους ανάκαμψη.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι διαφορές για τις συντάξεις, τους συντελεστές ΦΠΑ, την ελάφρυνση χρέους και την εταιρική φορολόγηση, έχουν αφήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους πιστωτές της χώρας, να δυσκολεύονται να βρουν κοινό έδαφος πριν από τις 30 Ιουνίου, που λήγει η συμφωνία διάσωσης της χώρας.
Εάν δεν υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης, η Ελλάδα ίσως δεν κατορθώσει να πληρώσει το ΔΝΤ την ίδια ημέρα.
Το μήνυμα από τις αγορές είναι πως απλώς διακυβεύονται πάρα πολλά για την Ελλάδα και τους εταίρους της, ώστε να επιτρέψουν να γίνει πραγματικότητα το worst-case σενάριο.
“Το γεγονός πως βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι ένα θετικό μήνυμα”, δήλωσε ο Groot.