Οι αρχές ξεκινούν τα τεστ των ελληνικών τραπεζών, με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση, γράφει σήμερα άρθρο της Financialexpress.
Τα τεστ θα αποκαλύψουν τις κεφαλαιακές αστοχίες , την ώρα που γίνεται πραγματικός αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίησή τους έως το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθεί το bail in των μεγαλοκαταθετών.
Η ολοκλήρωση αυτών των τεστ θα γίνει μετά το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα και με πηγή που μίλησε στο Reuters, ώστε να καλυφθούν τα κενά πριν την ισχύ της νομοθεσίας που προβλέπει τη συμμετοχή των μεγαλοκαταθέτων στο κόστος διάσωσης μιας τράπεζας, πράγμα που θα γίνει τον Ιανουάριο.
Οι ελληνικές τράπεζες υποβλήθηκαν ήδη σε stress tests και AQR πέρυσι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης άσκησης εργασίας που διήρκεσε εννέα μήνες. Από τότε όμως η κατάσταση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών έχει επιδεινωθεί δραματικά μαζί με την εθνική οικονομία, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση για τρίτη φορά από το πρώτο Μνημόνιο το 2010.
Οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να ανακαλύψουν το ποσοστό αυτής της επιδείνωσης πριν προχωρήσουν στον καθορισμό του ύψους της ανακεφαλαιοποίησης που θα γίνει είτε με ευρωπαϊκά είτε με ελληνικά κεφάλαια διάσωσης. Αυτό σημαίνει πως τα stress tests, που κάνουν προσομοίωση της ικανότητας μιας τράπεζας να τα βγάζει πέρα σε μια κρίση, αλλά και τα AQRs, που αξιολογούν την αξία των περιουσιακών της στοιχείων, πρέπει να ξαναγίνουν.
“Η συνολική εκτίμηση θα ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι”, είπε η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. . “Θα είναι μια ταχύτερη διαδικασία σε σχέση με τους ελέγχους του προηγούμενου έτους”. Πρεπει να σημειωθεί ότι το μέτρο σύγκρισης για το πόσα κεφάλαια θα πρέπει να έχουν οι τράπεζες υπό φυσιολογικές συνθήκες ή συνθήκες κρίσης δεν θα μεταβληθούν από τα περσινά.
‘Θα ακολουθηθεί μια βασική διαδικασία, εκτίμησης του κεφαλαιακού κενού της κάθε τράπεζας. Το μίνιμουμ της δομικής αναλογίας των ιδίων κεφαλαίων που θα απαιτηθεί μνα είναι 8% σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 5,5% στο δευτερεύον σενάριο, όπως και στα stress test. Αυτό πάντως δεν έχει αποσαφημνιστεί ακόμα”, ανέφερε η πηγή.
Την ίδια ώρα, πάντως, άλλη πηγή ανέφερε στο Reuters ότι “το ερώτημα του 1 εκατ. δολαρίων είναι τι τι θα δείξουν τα τεστ αντοχής και πόσο μεγάλο είναι το κεφαλαιακό έλλειμμα”.
Σύμφωνα με τους δανειστές, οι τέσσερις τράπεζες θα χρειαστούν από 10 έως και 25 δισ. ευρώ για να ανακτήσουν την κεφαλαιακή τους βάση.
Στην αγορά έκδηλη είναι η ανησυχία ότι μια ενίσχυση τέτοιου βαθμού θα οδηγήσει σε σοβαρό dilution τις υπάρχουσες τραπεζικές μετοχές.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα capital controls, τραπεζίτες αναφέρουν ότι οι Ελληνες καταθέτες ανησυχούν ότι θα κρατήσουν μεγάλο διάστημα και θα υπάρξουν κουρέματα σε στυλ Κύπρου. Ωστόσο μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση και η Ευρωζώνη συμφωνήσει για το νέο πακέτο προς την Ελλάδα, θα έχει γίνει και το πρώτο βήμα για άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, συνεχίζει το άρθρο.
“Όσο οι τράπεζες τελούν υπό ανεπάρκεια ιδίων κεφαλαίων, τα capital controls δεν μπορούν να αρθούν και αυτό είναι κάτι που απασχολεί έντονα τους καταθέτες”, αναφέρει τραπεζική πηγή. “Οσο γρηγορότερα αρθούν, τόσο το καλύτερο”.