Τι αποκαλύπτει το CNBC: Η ελληνική κρίση και ο ρόλος των ΗΠΑ
Η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας το 2010 ήταν ένα θέμα ειδικού ενδιαφέροντος για τους φορείς χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του τότε Υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, η ελληνική κρίση και η αναδιάρθρωση του χρέους θα βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των υπουργών οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G-20 στην Τουρκία την Παρασκευή και το Σάββατο.
Παρότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί σε σχεδόν 200% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια, η Γερμανία φαίνεται να δέχεται μόνο την παράταση της διάρκειας των δανείων, ενώ η Ελλάδα θέλει παρεμβάσεις στα επιτόκια.
Το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ έχουν ένα ιδιαίτερο ρόλο επί του θέματος.
Σε αυτή τη βάση, σημειώνει το δημοσίευμα του CNBC, το ΔΝΤ εξέδωσε ειδική σημείωση την Τρίτη προειδοποιώντας ότι, παρότι η αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην παρατεταμένη αβεβαιότητα που περιέβαλλε τις διαπραγματεύσεις για το νέο ελληνικό πρόγραμμα ήταν περιορισμένη, και οι κίνδυνοι έχουν έκτοτε μειωθεί σημαντικά, η οικονομική πίεση θα μπορούσε να επανεμφανιστεί στη ζώνη του ευρώ, εάν το τελευταίο σχέδιο διάσωσης δεν εφαρμοσθεί εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας ή της μεταρρυθμιστικής κόπωσης.
Σύμφωνα πάντα με το CNBC, μία ανασκόπηση των 15 emails της Χίλαρι Κλίντον που αναφέρονται στην Ελλάδα, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης το 2010. Σημειώνεται ακόμη ότι γεωπολιτικοί και διεθνείς λόγοι ασφαλείας έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη στάση της Αμερικής.
Όπως προκύπτει από τα e-mail, συνεργάτες της Χίλαρι Κλίντον ανησυχούσαν για την ελληνική κρίση, τις επιπτώσεις της στην ευρωζώνη και τις πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσε να έχει στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις και σε θέματα γεωστρατηγικής πολιτικής των ΗΠΑ.