Οι αποφάσεις της προχθεσινής συνόδου κορυφής μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας απασχολούν και σήμερα τον γερμανικό Τύπο.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντίσελντορφ επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα Τουρκία και ΕΕ δεν συμπίπτουν. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Τόμας Λούντβιχ επισημαίνει ότι «κάποιος λόγος υπάρχει που οι δεκαετείς διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Η Άγκυρα έχει απομακρυνθεί από τις ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας. Επειδή όμως η ΕΕ χρειάζεται τη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάνουν τα στραβά μάτια».
Έντονη κριτική από την Tageszeitung του Βερολίνου: «Σε μία στιγμή που η Τουρκία διολισθαίνει σε όλο και πιο αυταρχικές συνθήκες, η ΕΕ της κάνει τόσες παραχωρήσεις όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια- για παράδειγμα την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκτός των πολυπόθητων διευκολύνσεων στην παροχή βίζας. Και αυτό, ενώ στην Τουρκία όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι που τηρούν κριτική στάση φυλακίζονται, κούρδοι δικηγόροι δολοφονούνται στη μέση του δρόμου, ανεξιχνίαστες βομβιστικές επιθέσεις συγκλονίζουν τη χώρα και ο Ερντογάν επιλέγει μία επικίνδυνη πορεία σύγκρουσης με τους Κούρδους και τη Συρία».
Η Frankurter Allgemeine επιδεικνύει σκεπτικισμό για την τουρκική στάση, αλλά εκφράζει και συγκρατημένη αισιοδοξία: «Η Τουρκία αναζητεί εταίρους για να της αφαιρέσουν βάρη, όχι για να της φορτώσουν καινούρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη χώρα αυτή και στην ΕΕ. Τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που διαθέτει η Ευρώπη για τη φροντίδα σύρων προσφύγων στην Τουρκία είναι μία συμφέρουσα επένδυση, καθώς προορίζονται για σχολική εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη. Επιπλέον η κυβέρνηση στην Άγκυρα φαίνεται πλέον διατεθειμένη να προσφέρει νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους πρόσφυγες. Το γεγονός ότι όλα αυτά εξέλειπαν μέχρι σήμερα στην Τουρκία, είναι ένας από τους λόγους που τόσοι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν την πορεία τους προς την Ευρώπη».
«Η Άγκυρα δεν είναι ο σωτήρας της Ευρώπης» επιγράφεται σχόλιο στην Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης. Ο αρθρογράφος διατυπώνει επιφυλάξεις για το αν η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα, γιατί όπως επισημαίνει, «ανάμεσα στην Τουρκία και μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια συμφωνίες επανεισδοχής για υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίες όμως, για διάφορα νομικά τερτίπια, σχεδόν δεν εφαρμόζονται. Κανείς δεν ξέρει αν αυτό θα αλλάξει ξαφνικά. Και είναι αμφίβολο, αν κάποια βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε τουρκικούς προσφυγικούς καταυλισμούς θα αποτρέψει πράγματι τους μετανάστες από την προοπτική αναζήτησης μίας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη. Το κίνητρο παραμένει ισχυρό».