Την ελληνική λέξη «Όχι» επέλεξε ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times ως την λέξη της χρονιάς 2015, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.
Όπως γράφει στο άρθρο του: «Αν όλες οι ελληνικές τραγωδίες έχουν μία κάθαρση, τότε αυτή η στιγμή ήρθε με το δημοψήφισμα για τους όρους του τρίτου μνημονίου. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν oxi και απέρριψαν την πρόταση διάσωσης της ΕΕ».
Και συνεχίζει: «Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν τότε στο Σύνταγμα σε μια πράξη κάθαρσης από τη συσσωρευμένη ταπείνωση, κατήφεια και οργή».
«Αυτό που ακολούθησε ήταν μία από τις μεγαλύτερες στροφές 180 μοιρών ή kolotoumba. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε ένα πρόγραμμα διάσωσης 86 δις. ευρώ μετά από ένα μακρύ σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων. Αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε σκληρότερους όρους από αυτούς που απορρίφθηκαν στο δημοψήφισμα».
Εν τέλει, το oxi μπορεί να πρόσφερε κάτι περισσότερο από την κάθαρση. Δεν είχε καμία επίπτωση στις διαπραγματεύσεις εκτός από το να πικράνει τους συμμάχους του Τσίπρα στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, που ένιωσαν προδομένοι από την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, σημειώνει ο Σπίγκελ.
Ωστόσο, όπως τονίζει, θα γραφτεί στην Ιστορία της κρίσης ως η στιγμή που η Ελλάδα έφτασε στο χείλος του γκρεμού του Grexit.
«Προς το παρόν, οι Έλληνες ψηφοφόροι λένε ναι», σημειώνει με νόημα.