«Βρίσκεται όντως η Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης;» Αυτό αναρωτιέται σε άρθρο του ο δημοσιογράφος του BBC Τζόντι Μπλουμ.
Αρχικά, ο δημοσιογράφος περιγράφει τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα το 2015 μέχρι να υπογράψει το τρίτο πακέτο διάσωσης. «Η Ελλάδα επέζησε» σημειώνει προσθέτοντας πως «τώρα στο τέλος του έτους, είναι η ώρα να γίνει μια εκτίμηση σχετικά με το κατά πόσο η χώρα βρίσκεται στο δρόμο προς την πλήρη ανάκαμψη».
Το άρθρο συνεχίζει:
Σίγουρα οι Έλληνες είχαν μια μεγάλη επιτυχία – δεν μιλάμε πλέον όλοι μας για την καταστροφή της. Παρά την οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και τις αντίθετες απόψεις από μέρους της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο βήμα προς την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων που ήταν όροι στο πρόγραμμα διάσωσης.
Μόλις αυτό το μήνα, η αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμφώνησε σε ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των ελληνικών τραπεζών να πωλούν «κακά» επιχειρηματικά δάνεια σε ξένους αγοραστές. Αυτό θα απελευθερώσει τραπεζικά κεφάλαια και θα αποτελέσει προϋπόθεση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του 1 δις. ευρώ.
Επιπλέον το Κοινοβούλιο ενέκρινε αυστηρά μέτρα όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, με το 51% του ΑΔΜΗΕ να παραμένει στο ελληνικό κράτος, ενώ προωθούνται παράλληλα και άλλες σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις. Για παράδειγμα, έχει συμφωνηθεί με τη γερμανική Fraport η παραχώρηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων αξίας 1,2 δις. ευρώ.
Ωστόσο, όλα αυτά είναι μηδαμινά σε σχέση με το όσα είχε αρχικά υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση. Η Αθήνα έχει συγκεντρώσει μόνο μερικά δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής από τις ιδιωτικοποιήσεις σε σχέση με τον αρχικό στόχο των 50 δις. ευρώ λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και την έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Άλλες μεταρρυθμίσεις έχουν κολλήσει, κυρίως από την λεπτή κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είναι πιθανό να αλλάξουν το επόμενο έτος, αλλά το πιο δύσκολο ζήτημα είναι το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα. Είναι εξαιρετικά περίπλοκο και δαπανηρό ενώ αποτελεί και πολιτικό δυναμίτη.
Οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων κι όμως αυτές βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
O εξαναγκασμός μέσω περαιτέρω αλλαγών θα είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής σε έναν μεγάλο ανθρώπων και είναι επίσης πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή.
Ωστόσο, το επόμενο στάδιο του προγράμματος διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ εξαρτάται από μια τεράστια εξοικονόμηση πόρων από το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα το 2016, και ο τετραγωνισμός αυτού του κύκλου θα είναι το μεγάλο πρόβλημα για το επόμενο έτος.