Απόφαση-έκπληξη εξέδωσε το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας για την επιβολή προστίμων στους τηλεοπτικούς σταθμούς από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με την οποία ακυρώνει πρόστιμο που είχε επιβληθεί το 2007 σε περοφερειακό σταθμό της Κρήτης.
Η απόφαση (υπ΄ αριθμ. 1098/2011) αυτή θέτει σε αμφισβήτηση σειρά προστίμων που επιβλήθηκαν επί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από 2006-2007, καθώς δεν είχε αντικατασταθεί η ηγεσία της ανεξάρτητης Αρχής (ΕΣΡ) όπως επιτάσσει το σύνταγμα, ενώ καλύπτει αναλόγως και το τελευταίο χρονικό διάστημα όπου δεν είχε ανανεωθεί η θητεία των μελών του.
Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν υποστεί πρόστιμα την επίμαχη περίοδο να διεκδικήσουν την ακύρωση και την επιστροφή των προστίμων.
Σύμφωνα με την απόφαση της αυξημένης επταμελούς σύνθεσης του τμήματος, οι ανεξάρτητες Αρχές μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους και μέχρι την επιλογή των νέων μπορούν να λειτουργούν για εύλογο μόνο χρονικό διάστημα.
Οι δικαστές ερμηνεύοντας το άρθρο 101Α του Συντάγματος, επισημαίνουν ότι τα μέλη των συνταγματικώς κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Πρόεδρων της Βουλής με ομόφωνη απόφαση και με τετραετή θητεία:
Η ρύθμιση «προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία εντός ορισμένων χρονικών ορίων και καθιερώνει ρητώς ‘ορισμένη’ θητεία των μελών των ανεξάρτητων Αρχών, είναι μεν ανεκτή η συνέχιση λειτουργίας των εν λόγω αρχών μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους και μέχρι την επιλογή των νέων, μόνον όμως για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις. Μετά την πάροδο του ευλόγου χρόνου, το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον την παράταση της θητείας των μελών της ανεξάρτητης αρχής, η δε ανεξάρτητη Αρχή δεν διαθέτει, από το χρονικό αυτό σημείο και μετά, νόμιμη συγκρότηση».
Ακύρωση
Με αυτό το σκεπτικό το δικαστήριο ακύρωσε πρόστιμο 15.000 ευρώ που είχε επιβληθεί σε σταθμό της Κρήτης με την από 13.2.2007 απόφαση του ΕΣΡ, γιατί μετείχαν στη σύνθεση του ΕΣΡ οι Ι. Λασκαρίδης, Ε. Δεμίρη και Γ. Παπακώστας, η τετραετής θητεία των οποίων είχε ήδη λήξει από τον Ιούνιο του 2006, χωρίς να έχει οριστεί νέα σύνθεση όταν εκδόθηκε η επίμαχη απόφαση.
Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά ότι «η μη επιλογή των νέων μελών του ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και η παράταση της θητείας των παλαιών μελών επί οκτώ και πλέον μήνες μετά τη λήξη της θητείας τους υπερβαίνουν τον εύλογο χρόνο κατά τον οποίον θα ήταν συνταγματικώς ανεκτή η εν λόγω παράταση. Ως εκ τούτου, το ΕΣΡ έλαβε την προσβαλλόμενη απόφαση υπό μη νόμιμη συγκρότηση». Πηγή Capital.gr