«Πορτρέτο» του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάζει ο ανταποκριτής της Der Standard στην Αθήνα Μάρκους Μπέρνατ.
«Ο αντίπαλος του Τσίπρα, ο Μητσοτάκης, μαζεύει τους Κεντρώους» τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα που φιλοξενεί στις ηλεκτρονικές σελίδες της η αυστριακή εφημερίδα.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι καθοριστική για την εκλογή του 47χρονου υπήρξε η επιθυμία των οπαδών του κόμματος που ζητούσαν αλλαγή, να έχει η συντηρητική αστική παράταξη έναν Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή μικρό στην ηλικία -για τα ελληνικά δεδομένα- «όπως ο αριστερός πρώην αντίπαλος της λιτότητας» αλλά «πολύ πιο σοβαρό από αυτόν, όπως λένε οι οπαδοί του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Σε άλλο σημείο δε επισημαίνει πως αν και «θεωρούνταν “αουτσάιντερ”, κατάφερε να υπερισχύσει του Μεϊμαράκη στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο της Κυριακής».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αντίθεση με τον Μεϊμαράκη και με τον Τσίπρα, ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρούσε επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο εκτός Βουλής και κομματικών οργάνων, έχοντας διατελέσει για δέκα χρόνια αναλυτής και σύμβουλος επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων στη McKinsey στο Λονδίνο και στην Alpha Ventures.
Ο αρθρογράφος σημειώνει, επίσης, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «που έχει μείνει αρνητικά στη μνήμη πολλών Ελλήνων λόγω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του», «στον εσωκομματικό προεκλογικό αγώνα, κατέβαλε προσπάθειες να απαλλαγεί από το βάρος του ονόματος». Αναφέρεται επίσης στη Ντόρα Μπακογιάννη και προσθέτει: «Αυτό στο οποίο απέτυχε η αδελφή, πέτυχε τώρα ο νεότερος αδελφός της, Κυριάκος, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη είχε ηττηθεί το 2009 στην εκλογή για την αρχηγία του κόμματος, όταν η δυναστεία Καραμανλή βοήθησε στην νίκη του τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ και τώρα προσπάθησε να εμποδίσει ένα Μητσοτάκη υποστηρίζοντας τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον επί πολλά χρόνια Νεοδημοκράτη πολιτικό, ο οποίος το 2015 ηγήθηκε μεταβατικά του συντηρητικού κόμματος».
Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, αρχηγού της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος «βλέπει» μία μεγάλη κινητικότητα στην κατεύθυνση του Κέντρου, με την αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους και φιλελεύθερα μικρά κόμματα.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, επίσης, ότι ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλούνταν να εφαρμόσει τις απαιτήσεις των δανειστών για μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα, κάτι για το οποίο βασικά ο ίδιος δεν είχε κανένα πρόβλημα, καθώς θέλει ένα αποτελεσματικό, μικρό κράτος.
Τέλος, ο ανταποκριτής της Der Standard παρατηρεί, πως το νέο δάνειο δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα μαζί με τους όρους του, στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, σε αντίθεση με τον Β. Μεϊμαράκη ή την πτέρυγα Καραμανλή, που φέρονται να επιδεικνύουν μια «επιείκεια» απέναντι στον Τσίπρα, ο Κ. Μητσοτάκης θα ακολουθήσει μία σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στο κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ των «Μαρξιστών και αναθεωρητών Κομμουνιστών».