Οι εσωκομματικές πιέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, οι οικονομικές επιπτώσεις στη Ρωσία από την άρση κυρώσεων στο Ιράν και οι έρευνες για στημένα παιχνίδια τένις είναι τα θέματα της επισκόπησης.
Το σχέδιο της Άγκελα Μέρκελ να επιλύσει την προσφυγική κρίση με πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική δεν αποδίδει καρπούς, γράφει η Frankfurter Rundschau και επισημαίνει: «Το ζητούμενο ήταν η ειρήνευση στη Συρία, η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η καλύτερη οργάνωση προσφυγικών καταυλισμών κοντά στις εστίες κρίσεων. Η στάση της καγκελαρίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στωική ή και ξεροκέφαλη. Σύμφωνα ωστόσο με το άρθρο 65 του γερμανικού Συντάγματος η/ο καγκελάριος καθορίζει τις πολιτικές κατευθύνσεις. Και αυτό ακριβώς πράττει η Α. Μέρκελ, είτε μας αρέσει είτε όχι. Απλά έχει διαφορετικό σχέδιο από τους επικριτές της».
Η εφημερίδα Die Welt σχολιάζει την αντίσταση στους κόλπους των γερμανών συντηρητικών κατά της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων που ακολουθεί η Άγκελα Μέρκελ: «Η επαπειλούμενη εξέγερση των βουλευτών εξελίχθηκε εν τέλει σε προειδοποιητική επιστολή στην καγκελάριο. Ό,τι κάνει αυτή την εποχή η καγκελάριος για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές που περνούν τα γερμανικά σύνορα ούτε αποδίδει, αλλά ούτε και βελτιώνει μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Την ίδια στιγμή διογκώνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία επωμίζεται, κυρίως, την ευθύνη στέγασης και σίτισης των προσφύγων».
Η εφημερίδα Der Standard αναφέρεται στην ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική: “Ίσως είναι εφικτή η απώθηση της προσφυγικής κρίσης από τα σουηδικά σύνορα στη Δανία, από τη Δανία στην Ολλανδία, από την Ολλανδία στην Γερμανία, από τη Γερμανία στην Αυστρία και τα Βαλκάνια, από εκεί στην Ελλάδα και μετά πίσω στην Τουρκία, όπου οι πρόσφυγες φθάνουν δυστυχώς στις εστίες κρίσεις από όπου ξεκίνησαν», διαπιστώνει με δόση ειρωνείας η αυστριακή εφημερίδα. «Με αυτό τον τρόπο όμως το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται. Ακόμα κι αν κλείσουμε τα σύνορα και θέσουμε εκτός λειτουργίας τη Συνθήκη του Σένγκεν, οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να επιβιβάζονται σε σαπιοκάραβα για να περάσουν απέναντι και θα εξακολουθήσουν να πνίγονται στις ωραιότερες ακτές της Ευρώπης ή σε αεροστεγώς κλεισμένα φορτηγά», προειδοποιεί η αυστριακή εφημερίδα.
Η άρση των κυρώσεων στο Ιράν απειλούν την ρωσική οικονομία
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί με αφορμή την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης: «Η επιστροφή του Ιράν φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση άλλες χώρες. Τα σχέδια του Ιράν να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου απειλούν το σύστημα Πούτιν, το οποίο βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ήδη σήμερα η τιμή των 28 δολαρίων ανά βαρέλι προκαλεί οικονομικούς τριγμούς στη Ρωσία, όπως δείχνουν και τα σχέδια για μερική πώληση της εταιρείας πετρελαιοειδών Ροσνέφτ. Σε περίπτωση που η τιμή του μαύρου χρυσού μειωθεί ακόμα περισσότερο η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οικονομική καταστροφή. Το τέλος των κυρώσεων στο Ιράν είναι και γεωπολιτικό ζήτημα».
Πρώτα το ποδόσφαιρο και μετά το τένις;
Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στις έρευνες για στημένα παιχνίδια στο τένις: «Διευρύνεται ολοένα ο κατάλογος των αθλημάτων, στα οποία είτε αποκαλύπτονται σκάνδαλα είτε εγείρονται υποψίες για ατασθαλίες. Το φίλαθλο κοινό διερωτάται πλέον ποιο άθλημα έχει τώρα σειρά. Δεν μπορούμε πια να εμπιστευόμαστε γενικότερα τον αθλητισμό; Η απλή και πικρή αλήθεια είναι, όχι. Πρώτα το ποδόσφαιρο, μετά ο στίβος και τώρα το τένις. Το ποδόσφαιρο, το πιο δημοφιλές άθλημα έχει υποστεί ήδη σημαντικό πλήγμα. Και τώρα εγείρονται υποψίες και για το τένις, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο».
Πηγή: Deutsche Welle