Στην ελληνική εβδομάδα των απεργιών που αρχίζει σήμερα, αναφέρεται η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), και θέτει, μετά από μήνες, και εκ νέου το ερώτημα: Μήπως στενεύουν και πάλι τα πράγματα στην Ελλάδα;
Όπως επισημαίνεται στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας «λόγω της σχεδιαζόμενης νέας μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, η Ελλάδα και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται μπροστά σε μία εβδομάδα διαμαρτυριών, οι οποίες κορυφώνονται με την 24ωρη γενική απεργία της Πέμπτης. Εδώ και πολλές μέρες απεργεί μεγάλο μέρος των ναυτικών, με αποτέλεσμα 7.000 πρόσφυγες στη Λέσβο να μην μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι αγρότες μπλοκάρουν σημαντικά τμήματα των αυτοκινητοδρόμων, όπως είναι οι προσβάσεις στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για την Τρίτη έχουν εξαγγελθεί απεργίες στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η FAZ κάνει λόγο για προειδοποιήσεις των δανειστών προς την Αθήνα με στόχο να μην αμβλυνθούν οι ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού. «Οι συμφωνίες με τους δανειστές προβλέπουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην χρειάζεται κρατικές επιδοτήσεις για να επιβιώσει. Για το 2016 προβλέπεται μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ. Ελληνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πωλ Τόμσεν προτείνει γενική μείωση συντάξεων κατά 6%, καθώς και μείωση 15 με 20% για συντάξεις που υπερβαίνουν τα 800 ευρώ. Λέγεται ότι οι Ευρωπαίοι (αντι)προτείνουν μείωση 6% σε συνδυασμό με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%».
Όλοι οι δανειστές πάντως, επισημαίνει η FAZ, συμφωνούν στην εκτίμηση ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) στη σημερινή του μορφή. Και αυτό γιατί στο εξής δεν θα καταβάλλεται κανενός είδους σύνταξη, εάν δεν έχει προηγηθεί η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διαμεσολαβήσει και να αφήσει τη σφραγίδα της στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Μέχρι στιγμής έχει λάβει τη διαβεβαίωση των εργοδοτών ότι θα συναινούσαν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% (μία απόφαση που, κατά τους δανειστές, θα είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας). Επιπλέον, επιμένει να μην αγγίξει τις απολαβές του μέσου συνταξιούχου και να διατηρήσει, εν μέρει έστω, το κοινωνικό επίδομα ΕΚΑΣ. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει πόρους μειώνοντας υψηλότερες ή πολλαπλές συντάξεις και επιπλέον αυξάνοντας τις ασφαλιστικες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, όπως οι δικηγόροι και οι αγρότες».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι λόγω βελτίωσης των δημοσίων εσόδων για το 2015, θα μπορούσε να διαθέσει ένα μέρος αυτών των χρημάτων για τις συντάξεις, ωστόσο οι δανειστές εκφράζουν τη δυσπιστία τους απέναντι στους υπολογισμούς της Αθήνας. Μάλιστα η FAZ κάνει λόγο για «πειρασμό» της ελληνικής κυβέρνησης να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις μέχρι την άνοιξη, γεγονός για το οποίο έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Σημειώνεται μάλιστα η πρόσφατη δήλωση-προειδοποίηση του Ρέγκλινγκ, ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στους δανειστές δόσεις συνολικού ύψους 4 δις ευρώ και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και πάλι σύντομα έλλειψη ρευστότητας. Μέχρι στιγμής, αναφέρει η εφημερίδα, «η κυβέρνηση τα φέρνει βόλτα γιατί δεν πληρώνει τους προμηθευτές της, αλλά αυτό είναι επιβλαβές για την οικονομική ανάπτυξη».