Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο ενός Grexit, εκφράζει η επικεφαλής οικονομολόγος και διευθύντρια της Manulife, Megan Green, με άρθρο της στο Politico, εξηγώντας ότι «υπάρχει μία σειρά από λόγους για τους οποίους οι δανειστές θα μπορούσαν να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα».
Το σημείο κατάρρευσης
Ως πρώτο λόγο αναφέρει ότι «ο κίνδυνος του να ωθήσουν την τωρινή κυβέρνηση στο σημείο της κατάρρευσης δεν είναι τόσο αποτρεπτικός όσο κάποτε» καθώς «οι δανειστές μπορούσαν να διαπραγματευτούν με καλύτερο τρόπο με τις διαδοχικές κυβερνήσεις που ανέλαβαν παρά με την αντιπολίτευση. Αυτό πλέον, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι στην ηγεσία της ελληνικής αντιπολίτευσης, έχει αλλάξει και οι δανειστές έχουν μία βιώσιμη εναλλακτική λύση, σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα».
Το ΔΝΤ
Ο δεύτερος λόγος, όπως αναφέρει το Politico, είναι το γεγονός ότι το ΔΝΤ «δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συμμετέχει σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Το Ταμείο έχει τονίσει στο παρελθόν ότι θα συμμετάσχει μόνο στην περίπτωση που το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο, κάτι που σημαίνει ότι είτε θα γίνει ελάφρυνση χρέους είτε η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ακόμα πιο οδυνηρές δημοσιονομικές προσαρμογές»
Η Green συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι το μόνο ζήτημα που απασχολεί αυτή την στιγμή την Ευρώπη.
Η αυξημένη ροή των προσφύγων, οι διαπραγματεύσεις με την Βρετανία, και η κρίση στην Ουκρανία είναι τα άλλα καυτά ζητήματα…
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να θεωρεί ότι υπό αυτή την τεράστια πίεση που έχει δεχθεί η Μέρκελ, θα κάνει παραχωρήσεις, με δεδομένες όμως τις ‘τοξικές’ σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, το αντίθετο μοιάζει πιο πιθανό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο σε αυτό το σημείο υπενθυμίζει ότι κάποια στιγμή κατά την διαπραγμάτευση, Τσίπρας και Μέρκελ, είχαν συμφωνήσει ότι η μόνη λογική λύση θα ήταν η Ελλάδα να αφήσει την ευρωζώνη. Όπως τονίζεται «είναι πιθανό να ξανακαταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα».
Το προσφυγικό
Το άρθρο της Green αναφέρεται στη συνέχεια στην αξιολόγηση και στο προσφυγικό:
Η πιο δύσκολη προθεσμία για συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση είναι όταν η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα και δεν θα μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. Σύμφωνα με το Politico, αυτή η στιγμή θα είναι τον Ιούλιο όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει μία δόση 3,5 δισ. ευρώ.
Μέχρι τότε όμως, επισημαίνει το άρθρο, η Ελλάδα θα είναι μία εντελώς διαφορετική χώρα λόγω της προσφυγικής ροής που αναμένεται να αυξηθεί όταν βελτιωθεί ο καιρός.
Το στήσιμο των hot spots
Με μερικές χώρες της Ε.Ε. να παραπονούνται ότι η Ελλάδα δεν ακολουθεί τους κανόνες σχετικά με το στήσιμο των hot spots και την καταγραφή των προσφύγων, και με την Άνγκελα Μέρκελ να να τίθεται υπό αμφισβήτηση μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία, η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με το άρθρο, θα αναζητήσει τρόπους να ανακόψει την ροή των προσφύγων.
Όπως αναφέρει, η πιο ελκυστική επιλογή για την καγκελάριο είναι να επαναχαράξει τα όρια της Σένγκεν επιφέροντας έτσι ένα ισχυρό πλήγμα στις σχέσεις με την Ελλάδα.
«Εάν η Ελλάδα αποτύχει να τηρήσει τις δεσμεύσεις να προστατέψει τα σύνορά της και να δημιουργήσει hotspots για τους πρόσφυγες, η καλή θέληση ανάμεσα στους δανειστές για να καταλήξουν σε συμφωνία για την διαπραγμάτευση τον Ιούλιο θα είναι μικρή», αναφέρει το Politico.
Τον βαθμό αλληλεγγύης στην Ευρώπη
Το Politico υπογραμμίζει ακόμη ότι οι διαθέσεις των δανειστών σκιαγραφήθηκαν από την φράση του Βόλφανγκ Σόιμπλε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός (It’s the implementation, stupid!). Έτσι, συνεχίζει, «είναι απίθανο οι πιστωτές να χαλαρώσουν την στάση τους απέναντι στη χώρα και ο Τσίπρας θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει όσα του ζητηθούν χωρίς να καταρρεύσει η κυβέρνηση του».
Το άρθρο επισημαίνει στο τέλος ότι πιθανόν η τύχη της Ελλάδας να καθοριστεί τελικά από τον βαθμό αλληλεγγύης στην Ευρώπη, καταλήγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «το μέλλον φαντάζει ζοφερό».