Το προσχέδιο της συμφωνίας Βρετανίας-ΕΕ χαρακτηρίστηκε από τον βρετανικό Τύπο ως «αστείο», «φάρσα» και «απάτη». Οι Βρυξέλλες συμπεριφέρθηκαν στη χώρα «με περιφρόνηση» και η συμφωνία έχει «ελάχιστη ουσία», τονίζουν τα δημοσιεύματα.
Αυξανόμενες αντιδράσεις αντιμετωπίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για το προσχέδιο της συμφωνίας με την ΕΕ, με τον βρετανικό Τύπο να απορρίπτει τις προτάσεις ως «αστείο».
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε πως μια πρώτη σειρά προτεινόμενων αλλαγών σε ό,τι αφορά στη σχέση Βρετανίας και ΕΕ, που αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία αλλά αντιπροσωπεύει μια «σημαντική αλλαγή». Ωστόσο βρετανικές εφημερίδες και πολιτικοί που αντιτίθενται στην ΕΕ επέκριναν τις προτάσεις υποστηρίζοντας πως δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων μεταναστών.
«Μεγάλη αυταπάτη» χαρακτήρισε το προσχέδιο η Daily Mail, προσθέτοντας πως η έλλειψη περιορισμών στο θέμα των μεταναστών θα οδηγήσει σε ολόκληρα «χρόνια χάους». Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα ανέφερε πως «θαυμάζει τον Ντέιβιντ Κάμερον», αλλά σε ό,τι αφορά στην ΕΕ «οι αυταπάτες του είναι τρομακτικές».
Η Express, άλλο ένα έντυπο που κλίνει προς τη δεξιά, αποκάλεσε τη συμφωνία «αστείο» που θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να συνεχίσει να «κρατά τα ηνία». Το δημοσίευμα τόνισε πως το προσχέδιο καταδεικνύει την «απροθυμία των Βρυξελλών να αφουγκραστούν τις ανησυχίες της Βρετανίας» και το ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τρόπους.
Το δημοφιλές tabloid Sun χαρακτήρισε το προσχέδιο «απάτη», «φάρσα» και «αχνιστό σωρό κοπριάς». «Οι Βρυξέλλες, και όχι για πρώτη φορά, μας συμπεριφέρθηκαν με περιφρόνηση και δεν μας έδωσαν τίποτα», αναφέρει η εφημερίδα στο editorial.
Οι Times τόνισαν πως η συμφωνία έχει «ελάχιστη ουσία». «Αυτή υποτίθεται πως θα ήταν μια ραγδαία αναμορφωμένη σχέση με μια πιο βελτιστοποιημένη και υπεύθυνη ΕΕ. Αντίθετα φαίνεται λες και ο κ. Κάμερον είναι ευχαριστημένος με οτιδήποτε μια ‘αδιόρθωτη’ ένωση προτίθεται να προσφέρει στη Βρετανία», σχολιάζει.
Παράλληλα, ο συντηρητικός πολιτικός Liam Fox επίσης απέρριψε το προσχέδιο ως «στην καλύτερη περίπτωση, μια καλύτερη συνδρομή στο λάθος club». Σε συνέντευξή του στο BBC Today υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με περιορισμένους στόχους, ενώ τόνισε πως ένας αριθμός μελών του υπουργικού συμβουλίου -τέσσερις με πέντε υπουργοί- ετοιμάζονται να ταχθούν με την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
Στις 18 Φεβρουαρίου ο Ντέιβιντ Κάμερον ελπίζει να κλείσει μια αποφασιστική συμφωνία με τον Ντόναλντ Τουσκ, ενώ οι επόμενες δύο εβδομάδες θα σηματοδοτηθούν από έντονες διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.