Η γενική απεργία της Πέμπτης με φόντο το ασφαλιστικό και η έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η Frankfurter Rundschau αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των αγροτών και στις υποσχέσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από ένα χρόνο και σημειώνει: «Ήθελε να διώξει για πάντα από την Αθήνα τη μισητή τρόικα πριν από ένα χρόνο, όμως ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να κρατήσει τον λόγο του. Η τρόικα ζει ακόμη κι αν κανείς μιλάει πλέον για ‘εκπροσώπους των θεσμών’. Αυτοί δεν είναι πια τρεις αλλά τέσσερεις, διότι έναν ελεγκτή στέλνει επιπλέον και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)».
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στη γενική απεργία της Πέμπτης: «Για την Πέμπτη τα συνδικάτα κάλεσαν σε γενική απεργία. Το ασφαλιστικό θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία για τον Τσίπρα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο. Ακόμα και στις τάξεις του κόμματός του συναντά αντιστάσεις. Ο συνασπισμός του Τσίπρα με τους δεξιούς λαϊκιστές ΑΝΕΛ διαθέτει μια πλειοψηφία μόλις 153 βουλευτών – δεν έχει άνεση για να περάσει το ασφαλιστικό. Εάν αποτύχει στο κοινοβούλιο αυτό θα σημάνει το τέλος της διακυβέρνησής του».
Η Süddeutsche Zeitung από την πλευρά της αναφέρεται στο προσφυγικό και στην έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης από την Ελλάδα. «22 σελίδες περιλαμβάνει το έγγραφο και το συμπέρασμα είναι καταστροφικό: ‘Η Ελλάδα παραμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων της’ και μάλιστα από κάθε άποψη: κατά την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, την ταυτοποίηση των προσφύγων, τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη διαμονή και την κατά περίσταση την απέλαση. Οι λόγοι: πολύ λίγο προσωπικό, ανικανότητα. Η όλη κατάσταση αποτελεί ενδεχόμενο κίνδυνο για τις χώρες μέλη του Σένγκεν».
Στη συνέχεια το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως στόχος της έκθεσης δεν είναι μόνο να θέσει υπό πίεση την Ελλάδα αλλά να δώσει και ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν και τα άλλα κράτη μέλη της ζώνης του Σένγκεν και να βελτιώσουν τους ελέγχους τους. Ακόμη αναφέρεται στις σοβαρές ελλείψεις που σημείωσαν οι ελεγκτές της Κομισιόν κατά την εξέτασή τους τον περασμένο Νοέμβριο στη Χίο και στη Σάμο. Ελλείψεις που αφορούν τα πλοία της ακτοφυλακής και την καταγραφή των προσφύγων. Ωστόσο λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Η έκθεση δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή κατάσταση. Αυτή έχει βελτιωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Η Frontex έχει στείλει περισσότερους υπαλλήλους και νέα μηχανήματα καταγραφής έχουν καταφθάσει ή είναι καθ’ οδόν. Παρά τη βοήθεια απ’ έξω η Ελλάδα θα πρέπει μόνη της να κάνει την ουσιαστική δουλειά. Και η έκθεση αφήνει να διαφανεί πόσο δύσκολο είναι».
Τέλος η Welt του Βερολίνου επιγράφει ρεπορτάζ της με τον τίτλο: «Η νέα τραγωδία της Αθήνας» και αναφέρεται επίσης στην ανεπάρκεια αντιμετώπισης του προσφυγικού από τις ελληνικές αρχές. «Οι τεχνικές ελλείψεις στα σύνορα της Ελλάδας μερικές φορές είναι κάτι παραπάνω από φανερές. Μερικές φορές αποτυγχάνουν πράγματα διότι λείπει απλά μια σύνδεση με το ίντερνετ. Στη Χίο για παράδειγμα από τα τέσσερα μηχανήματα καταγραφής λειτουργούσαν μόνο τα δύο. Και αυτά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γιατί δεν υπήρχε σύνδεση με το ίντερνετ. Το αποτέλεσμα ήταν οι αρχές να παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα με μελάνι και μετά τα σκανάριζαν. Πραγματικά αποτελεσματική δεν είναι αυτή η τακτική».