Απόλυτη σύμπλευση Μέρκελ – Ολάντ για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού – Ποια αντλλάγματα ζητά η Τουρκία
Γάλλοι και Γερμανοί επιβεβαιώνουν την κοινή γραμμή πλεύσης, προκειμένου να υπερασπιστούν την Συνθήκη Σένγκεν και να βάλουν φρένο στις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, και βεβαίως το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde η οποία σχολιάζει τη συνάντηση που είχαν χθες η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, στο Στρασβούργο.
Κατά τον ανεπίσημο δείπνο στο Στρασβούργο, παρουσία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Μέρκελ και Ολάντ επαναβεβαίωσαν την κοινή γραμμή τους στο Προσφυγικό και στο θέμα του Brexit. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν λύσεις για τα θέματα της σύστασης των “hot spots”, των κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων, της επαναπροώθησης των ατόμων που δεν δικαιούνται ασύλου, των ελέγχων στα ελληνοτουρκικά σύνορα και της κατανομής των προσφύγων.
Για το ζήτημα του βρετανικού δημοψηφίσματος, Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν: «Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Ολάντ και τη Μέρκελ», έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω παραχωρήσεων προς τη Βρετανία, καθώς και της αποδοχής νέων αιτημάτων μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.
Βοήθεια προς την Ελλάδα
Για την γαλλική εφημερίδα Le Monde, η καγκελάριος της Γερμανίας και ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν πλήρως σχετικά με τους τρόπους μείωσης της ροής των προσφύγων προς την γηραιά ήπειρο μέσω της εφαρμογής του σχεδίου δράσης της ΕΕ. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει βοήθεια προς την Ελλάδα, για να ελέγξει τα σύνορα της με την ενίσχυση των μέσων καταγραφής και υποδοχής των προσφύγων αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποβολή των παράνομων μεταναστών.
Τα τουρκικά ανταλλάγματα
Εκτός από την Ελλάδα, η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία και για τον λόγο αυτόν η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέπτεται για μία ακόμη φορά την Άγκυρα, σήμερα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούντογλου για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους η χώρα τους θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα προκειμένου να ανακόψουν την ροή των προσφύγων που περνούν στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου.
Η καγκελάριος της Γερμανίας μεταβαίνει στην Τουρκία την ώρα που στην τουρκοσυριακή μεθόριο έχουν ήδη συγκεντρωθεί 40 χιλιάδες εκτοπισμένοι και η Τουρκία τους στέλνει εφόδια χωρίς να τους αφήσει να περάσουν. Παράλληλα, πίσω από τα κλειστά σύνορα του Οντζοουπινάρ στη νότια Τουρκία, τουρκικά συνεργεία έχουν διανείμει σκηνές δημιουργώντας προσωρινούς καταυλισμούς στους οποίους φθάνουν εφόδια από την τουρκική πλευρά.
Από την πλευρά της, η Άγκυρα δηλώνει ότι οι πρόσφυγες δέχονται βοήθεια εντός της Συρίας και προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη να τους επιτραπεί η διέλευση. Στο μεταξύ, η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την κυβέρνηση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορα επισημαίνοντας ότι η ΕΕ παρέχει κονδύλια για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα μπορέσει να προστατεύσει και να φιλοξενήσει ανθρώπους που αιτούνται άσυλο.
Με βάση τη συμφωνία του Νοεμβρίου, η ΕΕ δεσμεύτηκε να δώσει στην Τουρκία τρία δισ. ευρώ για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που φθάνουν στην Τουρκία από την Συρία.
Σε αντάλλαγμα, οι Βρυξέλλες περιμένουν από την Τουρκία μέτρα για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία γίνεται την ώρα που πρώην Γάλλος κατάσκοπος προειδοποιεί, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus, ότι η χώρα της θα είναι ο επόμενος στόχος των τζιχαντιστών.