Η δραματική πτώση του Χρηματιστήριου της Αθήνας, η παρουσίαση του κινήματος DiEM25 από τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο, αλλά και η επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία με σκοπό την ανάσχεση των προσφυγικών ροών απασχολούν τα σημερινά δημοσιεύματα των γερμανικών εφημερίδων.
«Πωλήσεις σε κατάσταση πανικού στο ελληνικό χρηματιστήριο» επιγράφει το Spiegel Online άρθρο με αφορμή τη βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών επισημαίνοντας: «Το άσχημο κλίμα στις διεθνείς αγορές επιβαρύνει και το χρηματιστήριο στην Αθήνα. Από τις αρχές του χρόνου ο χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες 25%. Εκτός όμως από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις δανειστών και κυβέρνησης, μιας και το κουαρτέτο δεν δείχνει ικανοποιημένο από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Κυρίως σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια συμβιβαστική λύση».
Σήμερα το βράδυ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζει στο θέατρο Volksbühne του Βερολίνου το νέο πανευρωπαϊκό κίνημα (DiEM25), γράφει η Berliner Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Οι Eυρωπαίοι του Βαρουφάκη στο Βερολίνο». Όπως σημειώνει, «η βασική ιδέα είναι: Ευρώπη και ευρωζώνη πρέπει να εκδημοκρατιστούν. Σε διαφορετική περίπτωση Ευρώπη και ευρώ θα διαλυθούν. Ο κατάλογος των συνοδοιπόρων του Γιάνη Βαρουφάκη περιλαμβάνει την αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής αριστερής διανόησης, όπως ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ και ο Ιταλός θεωρητικός του ρεύματος της Aυτονομίας Αντόνιο Νέγκρι. Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαορυφάκη, η επιλογή του συγκεκριμένου θεάτρου ήταν συνειδητή, μιας και βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα από την έδρα του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επέβαλε στην Ελλάδα την πολιτική λιτότητας. Το μότο του Γιάνη Βαρουφάκη: Μόνο σε ευρωπαϊκό και όχι σε εθνικό επίπεδο μπορεί να νικηθεί το τέρας της πολιτικής περικοπών και λιτότητας».
Όπως γράφει Deutsche Welle, η Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει την επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία με σκοπό την ανάσχεση των προσφυγικών ροών: «Για την Α. Μέρκελ και τον αγώνα της για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών χωρίς κλείσιμο των συνόρων η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος εταίρος. Πρόκειται για διαπραγματεύσεις τις οποίες θα έπρεπε να διεξάγει η ΕΕ. Όμως εν τέλει οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έγιναν διμερής υπόθεση μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου, χωρίς καμιά εγγύηση επιτυχίας.
Η αυστριακή Der Standard επισημαίνει: «Όποτε συναντώνται Μέρκελ και Νταβούτογλου, είτε στο Βερολίνο είτε στην Άγκυρα, μειώνονται ως δια μαγείας οι βάρκες με τους πρόσφυγες που περνούν στην Ελλάδα. Η τουρκική αστυνομία συλλαμβάνει εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν διακινητές στα παράλια. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι τουρκικές αρχές είναι σε θέση να ελέγξουν, έστω και εν μέρει, την τουρκική επικράτεια. Οι ευρωπαίοι θα ήθελαν η Άγκυρα να κρατήσει στην Τουρκία δυόμιση ή και τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και να δέχεται στο έδαφός της όσους φθάνουν στα ελληνικά νησιά. Για να το πετύχουν ωστόσο δεν επαρκούν ούτε τρία δις ευρώ ούτε το άνοιγμα επιπλέον κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».