Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σχολιάζεται σήμερα στον γερμανικό τύπο, ενώ, «μαχητής υπέρ του Σένγκεν» δηλώνει ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της DW.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, σε ενδεχόμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρεται το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine με τίτλο «Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο». Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, «η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων στην Ελλάδα, που με τόση επιμονή απαιτεί η Ευρώπη, δεν αποτυγχάνει μόνο λόγω αδυναμίας της δημόσιας διοίκησης ή έλλειψης πολιτικής βούλησης στην Αθήνα. Ένας ακόμη λόγος, τουλάχιστον εξίσου σημαντικός, είναι η τεταμένη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. (…) Η Συμμαχία αποτελούσε και παλαιότερα εγγύηση, ότι η σχέση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί πλήρως. Αν τώρα, στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, προσφέρει και τη δυνατότητα για συνεργασία στην πράξη με στόχο την καταπολέμηση των διακινητών, αυτό θα ήταν ωφέλιμο για όλους τους ενδιαφερόμενους (εκτός από τους διακινητές). Ιδιαίτερα για την εποπτεία των θαλασσίων συνόρων, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προσφέρει προστιθέμενη αξία. Αλλά τα στρατιωτικά μέσα δεν θα έπρεπε να στραφούν εναντίον των προσφύγων».
Στην υπό διαμόρφωση «συμμαχία των προθύμων» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, σημειώνοντας ωστόσο, ότι ο μέχρι σήμερα απολογισμός είναι μάλλον ισχνός. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης συνόδου κορυφής καλεί όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης Σένγκεν να «εφαρμόζουν πλήρως» τους κανόνες του Σένγκεν. Όπως επισημαίνει πάντως: «Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν μάλλον απίθανο να υπάρξει ευτυχής κατάληξη στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Οι σημαντικές αποφάσεις μάλλον θα ληφθούν στην (αντίστοιχη) συνάντηση του Μαρτίου».
Σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου αναφέρεται στις επικρίσεις της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη για τις επιδόσεις τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο αρθρογράφος σχολιάζει την κατάσταση ως εξής: «Τίποτα δεν λειτουργεί, αλλά όλα θα διορθωθούν, υπό τον όρο ότι τα κράτη-μέλη θα συνεργαστούν. Με αυτό το αντιφατικό μήνυμα, η Κομισιόν προσπάθησε την Τετάρτη να εμπνεύσει νέα ορμή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες, η οποία έχει μάλλον αποτύχει μέχρι στιγμής. Μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, όπου θα βρίσκεται στο επίκεντρο, για μία ακόμη φορά, το προσφυγικό ζήτημα, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, εστίασε την κριτική του κυρίως στην Ελλάδα και την Τουρκία».
Την ίδια στιγμή η λαϊκή εφημερίδα Bild εξανίσταται, διότι τα βέλη της κριτικής από τις Βρυξέλλες στρέφονται και προς τη Γερμανία. Το σχόλιο της Bild: «Από το περασμένο καλοκαίρι η Γερμανία, η Σουηδία και η Αυστρία αυτοσχεδιάζουν για να επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού ρεύματος. Την αιφνιδιαστική διόγκωσή του δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς, ούτε και η ίδια η Κομισιόν. Και παρ’ όλα αυτά, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν έχει να κάνει τίποτα πιο επείγον από το να μοιράζει κλήσεις για μικρολεπτομέρειες;»
«Μαχητής υπέρ του Σένγκεν» δηλώνει ο Επίτροπος για θέματα Mετανάστευσης και Eσωτερικής πPολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Conflict Zone, για την τηλεόραση της Deutsche Welle. Απαντώντας στις αιχμηρές ερωτήσεις του Τιμ Σεμπάστιαν, ο έλληνας επίτροπος επισημαίνει ότι «το Σένγκεν είναι η λύση και όχι το πρόβλημα», αλλά προειδοποιεί ότι «το Σένγκεν τίθεται σε κίνδυνο, εάν δεν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται στο Σένγκεν».
Χωρίς περιστροφές ο κ. Αβραμόπουλος επιρρίπτει ευθύνες στα κράτη-μέλη ότι δεν υλοποιούν τα συμπεφωνημένα. Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η Κομισιόν αποποιείται την ευθύνη για την μέχρι στιγμής αποτυχία της προσφυγικής πολιτικής στην Ευρώπη, ο έλληνας Επίτροπος επισημαίνει ότι, αντιθέτως, «για πρώτη φορά υιοθετήσαμε μία ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση» αλλά «το επόμενο βήμα ήταν η υλοποίησή της από τα κράτη-μέλη», η οποία προφανώς εκκρεμεί. «Μία πολιτική θα πρέπει να κρίνεται από τη στιγμή που αρχίζει η υλοποίησή της», επισημαίνει.