Στις μετ’ εμποδίων διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στις Βρυξέλλες αναφέρεται σύσσωμος ο γερμανικός τύπος.
Για «Σύνοδο Κορυφής των αμήχανων» κάνει λόγο η Berliner Zeitung, σημειώνοντας ότι «οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ μεταθέτουν μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία τη λήψη αποφάσεων για την προσφυγική πολιτική τον Μάρτιο». Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα του Βερολίνου, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιμένει στη λογική των ποσοστώσεων για απευθείας και σε εθελοντική βάση υποδοχή από χώρες τις ΕΕ σύρων και ιρακινών προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία. Όπως παρατηρεί η Berliner Zeitung, τα σχέδια επικρίθηκαν κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, «όμως ακόμη και αλλοτινοί σύμμαχοι αποστασιοποιούνται από τη Μέρκελ».
«Η λύση ματαιώνεται», σχολιάζει στον τίτλο δημοσιεύματός της η Süddeutsche Zeitung, όπως γράφει η Η λύση ματαιώνεται. Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται στη ματαίωση της μίνι συνόδου μεταξύ 11 ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας στην αντιπροσωπεία της Αυστρίας στις Βρυξέλλες, η οποία δεν έλαβε χώρα εξαιτίας της παραμονής του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα. Όπως αναφέρει η SZ, «το κλαμπ των προθύμων ήθελε να περιορίσει μαζί με την Τουρκία τη ροή των προσφύγων – μετά την ακύρωση της συνάντησης τα χρονικά περιθώρια στενεύουν μέχρι την άνοιξη που θα γεμίσει και πάλι η βαλκανική οδός». Όπως εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου, οι εξελίξεις αυτές «βεβαιότατα δεν έκαναν τα πράγματα πιο απλά για την καγκελάριο».
Η Die Welt του Βερολίνου αναφέρεται στις πιέσεις που ασκούν οι χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία), που, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «έδωσαν στην Τουρκία διάστημα ενός μόνο μήνα προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων όπως έχει συμφωνηθεί». Όπως εκτιμά η εφημερίδα, «είναι ένα σαφές τελεσίγραφο. Και προς την Ελλάδα». Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να επενδύσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να κινητοποιήσουμε την Τουρκία προκειμένου να λειτουργήσει το σχέδιο δράσης (σ.σ. για το προσφυγικό)». Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων που υφίσταται, όπως υπογραμμίζει, από το 2002 μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ωστόσο πρακτικά δεν εφαρμόζεται. Όπως δήλωσε ο κ. Ξυδάκης αφήνοντας αιχμές για την τουρκική στάση, «πίσω από κάθε συμφωνία πρέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση για την εφαρμογή της».
Ο γερμανικός τύπος εστιάζει και στο άλλο μεγάλο θέμα της συνόδου των Βρυξελλών: τις συζητήσεις ΕΕ – Μ. Βρετανίας με επιδίωξη την αποφυγή πιθανής εξόδου των Βρετανών από την ΕΕ στο επικείμενο δημοψήφισμα. Χαρακτηριστικός της μικρής προόδου που επιτεύχθηκε στις χθεσινές διαβουλεύσεις είναι και ο τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας Die Zeit «Ακίνητοι στις Βρυξέλλες», που σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δεν μπόρεσαν, παρά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, να συμφωνήσουν σε ένα μεταρρυθμιστικό πακέτο για τη Μ. Βρετανία».
Το ζήτημα της Μ. Βρετανίας κυριάρχησε άλλωστε στη Σύνοδο Κορυφής μετά την υποβάθμιση του προσφυγικού λόγω της απουσίας Νταβούτογλου από τις Βρυξέλλες και θα απασχολήσει και τις σημερινές διαβουλεύσεις στη βελγική πρωτεύουσα.
«Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη», σημειώνει στον τίτλο ανάρτησής της η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (tagesschau.de). Το δημοσίευμα επικαλείται τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έκανε λόγο για «ορισμένη πρόοδο», τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν.