Washington Post: Η ενότητα της ΕΕ διαλύεται ταχύτατα

Η ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβειρας από την Αυστρία για διαβουλεύσεις κλιμάκωσε, όπως σχολιάζει η Washington Post τον διπλωματικό πόλεμο στην Ευρώπη ως προς την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών που είναι πλέον σε επίπεδα ρεκόρ από την Μέση Ανατολή και άλλες χώρες.

 

Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει το πώς διαλύεται και μάλιστα τάχιστα η ενότητα της ΕΕ αφήνοντας την κάθε χώρα – μέλος να ακολουθεί τη δική της προσέγγιση και απειλώντας με κλιμάκωση του εύρους της ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη όλη η ευρωπαϊκή ήπειρος.

 

Η εφημερίδα αναφέρεται στην πρωτοβουλία της Αυστρίας να διοργανώσει σύνοδο με άλλες εννιά χώρες των δυτικών Βαλκανίων για να συντονίσουν τη στάση τους απέναντι στο ζήτημα, χωρίς να κληθεί η ΕΕ και η Κομισιόν, στην κατεύθυνση της σημαντικής μείωσης του αριθμού των προσφύγων που θα επιτρέπουν να περάσουν τα σύνορά τους.

 

Και τονίζει ότι μετά από αυτό, ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός χιλιάδων προσφύγων βρίσκονται παγιδευμένοι στην πύλη εισόδου τους στην Ευρώπη, στην σχεδόν χρεωκοπημένη Ελλάδα.

 

Την Πέμπτη, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς καταδίκασε αυτό που ονόμασε νέο εθνικισμό που διαχέεται σε όλη την ήπειρο, μια νοοτροπία που αναβιώνει τις διαιρέσεις του 19ου αιώνα που οδήγησαν την Ευρώπη σε δεκαετίες αστάθειας.

 

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα τεράστια προβλήματα της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με λογικές και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στον 19ο αιώνα» τόνισε ο Ν. Κοτζιάς σε δηλώσεις του.

 

«Η ευθύνη για την διαχείριση της μεταναστικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να πέφτει στις πλάτες μίας και μόνης χώρας.

 

Η κοινή λογική απαιτεί ότι οι αρχές της αλληλεγγύης και της ίσης κατανομής του βάρους είναι ο αποτελεσματικός τρόπος για να λυθεί αυτό το περίπλοκο πρόβλημα» κατέληξε.

 

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας κλιμακώνονται από την περασμένη Παρασκευή (19/2), θυμίζει η Washington Post, οπότε η Βιέννη ανακιοίνωσε ότι θέτει ως όριο καθημερινών αφίξεων προσφύγων στην Αυστρία για να κάνουν αίτηση ασύλου τους 80 ανθρώπους και έκτοτε οι αντιδράσεις είναι αλυσιδωτές.

 

Χώρες – κλειδιά στη διαδρομή των προσφύγων, τα Σκόπια και η Σερβία, προχώρησαν στο ν’ απαγορεύσουν την είσοδο ουσιαστικά στους Αφγανούς μετανάστες που αποτελούν περίπου το 1/3 όλων των μεταναστών – προσφύγων, επιτρέποντάς την σε Σύρους και Ιρακινος, που καλούνται όμως να φέρουν πολύ περισσότερα, πλέον, χαρτιά και στοιχεία ταυτοποίησης, πολλά εκ των οποίων δεν διαθέτουν.

 

Η σύνοδος στη Βιέννη, σημειώνεται στο άρθρο, ενέτεινε την διπλωματική κρίση και η Ελλάδα προχώρησε σε επίσημες διαμαρτυρίες μετά την μή προσκλήσή της.

 

Οι Αυστριακοί δεν κλονίζονται, από την άλλη, επιμένοντας ότι οι χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του «δρόμου» που ακολουθούν οι μετανάστες – πρόσφυγες θα πρέπει να λάβουν μόνες τους μέτρα αφού η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει στην εκπόνηση ενός αποτελεσματικού και συντονισμένου σχεδίου και διέρρεαν ότι η Ελληνίδα πρέσβειρα τώρα που θα γυρίσει στην Ελλάδα θα μπορούσε να ενημερώσει την Αθήνα για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και στην Αυστρία.

 

Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν εδώ και μήνες να καταλήξουν σε μια κοινή περιφερειακή λύση, κυρίως όσον αφορά στις νέες αφίξεις που ήδη για το 2016 έχουν ξεπεράσει τις 100.000, αριθμός που ξεπερνά τον αντίστοιχο αριθμό αφίξεων το ίδιο χρονικό διάστημα το 2015.

 

Όμως, η επίτευξη συμφωνίας που θα τεθεί σε εφαρμογή μοιάζει πιο μακρινή από ποτέ ενώ αντίθετα οι διπλωματικές εντάσεις κλιμακώνονται.

 

Έλληνες και Γερμανοί στρέφονται τώρα κατά των Αυστριακών και των βαλκανικών χωρών.

 

Οι Γάλλοι έχουν εκνευριστεί με τους Βέλγους που επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχου για να σταματήσουν μετανάστες που μπορεί να μετακινηθούν από τη Γαλλία προς το Βέλγιο.

 

Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης δείχνει με το δάχτυλο την κυβέρνηση της Ουγγαρίας με τις αντιμεταναστευτικές της πολιτικές, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να υποσκάψει την συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι για αναλογική διανομή του βάρους των μεταναστών μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ.

 

Προς το παρόν, σχολιάζει η εφημερίδα, η απάντηση εκ μέρους της Αυστρίας στις επικρίσεις που δέχεται έρχεται από τον Καγκελάριο Werner Faymann και είναι ότι η Αυστρία μπορεί να ζήσει και χωρίς τις συγκεκριμένες συμβουλές.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ