Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει αβάσιμες πληροφορίες βάσει των οποίων η Άγκυρα θέτει προσκόμματα στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Μιλώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Γενς Φλόσντορφ επικαλέστηκε την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, όπου ρητά αναφέρεται ότι τα σκάφη της ναυτικής αποστολής θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τόσο τα ελληνικά όσο και τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Επίσης έχει αποφασιστεί ότι σε συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία θα προσδιοριστούν με την κάθε χώρα ξεχωριστά οι θαλάσσιες περιοχές εντός των εθνικών χωρικών υδάτων όπου θα κινούνται τα νατοϊκά σκάφη. Αυτή η ρύθμιση δεν θα ισχύει όμως για τα ελληνικά και τα τουρκικά σκάφη της αποστολής. Σε αυτά απαγορεύεται να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της άλλης χώρας.
Σε φάση προετοιμασίας η αποστολή
Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Φλοσντορφ, η Τουρκία «πολύ εποικοδομητικά και πολύ δραστήρια» συμμετέχει στην προετοιμασία για την έναρξη της νατοϊκής ναυτικής αποστολής. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.
Αυτό το διάστημα συζητιούνται οι λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, δηλαδή ο συντονισμός των δραστηριοτήτων, οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και οι δίαυλοι επικοινωνίας των νατοϊκών ναυτικών δυνάμεων με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές όπως και με τη FRONTEX.
Όπως διαβεβαίωσε ο Γενς Φλόνσντορφ, σε «μερικές ημέρες» θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η προετοιμασία και θα ξεκινήσει η επιχείρηση. Παρότι η κατάσταση στο Αιγαίο είναι ένα «ευαίσθητο» ζήτημα που απαιτεί «στενό συντονισμό», δεν υπήρξε στα ιστορικά του ΝΑΤΟ αποστολή που να έχει προετοιμαστεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Ο ίδιος εκπρόσωπος διέψευσε επίσης την πληροφορία ότι λόγω τουρκικών ενστάσεων η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν επισκέφτηκε την περασμένη Κυριακή τη Λέσβο και τη γερμανική ναυαρχίδα «Bonn» που συμμετέχει στην νατοϊκή αποστολή. Ούτε υπήρξαν τουρκικές ενστάσεις και ούτε πρόκειται η υπουργός να ενημερώσει προηγουμένως την Άγκυρα όταν θα επισκεφτεί τη Λέσβο, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος.
Γαλλογερμανικός συντονισμός
Στο ίδιο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή το πρωί θα συναντηθούν στο Παρίσι ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Σκοπός συνάντησης, που αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες, θα είναι ο συντονισμός των δύο χωρών αναφορικά με την σύσκεψη των 28 κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία τη Δευτέρα 7 Μαρτίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στο επίκεντρο των γερμανικών προσπαθειών αυτό το διάστημα βρίσκονται η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η διατήρηση του Σένγκεν και η μείωση του αριθμού των προσφύγων που έρχονται από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια καθιστούν σαφές «πόσο αναγκαία είναι μια από κοινού συντονισμένη δράση της Ευρώπης και όχι να κλείνονται εσωτερικά σύνορα κατά έναν τρόπο που να αυξάνουν τα βάρη σε άλλα κράτη μέλη». Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη της τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ, αλλά θα πρέπει «βαθμιαία» να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σαν κράτος μέλος της ΕΕ και του Σένγκεν: να προστατεύσει «αποτελεσματικά» τα σύνορα της και να προωθήσει τη λειτουργία των Hotspot και τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τη στέγαση των προσφύγων.
Ερωτηθείσα στο μπρίφινγκ για πιθανές ελαφρύνσεις στο ελληνικό πρόγραμμα λόγω της προσφυγικής κρίσης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν διευκρίνισε για μια ακόμη φορά ότι το ένα ζήτημα δεν σχετίζεται με το άλλο, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.