Η δραματική κατάσταση των προσφύγων που συνωθούνται κατά χιλιάδες στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένει ένα από τα βασικά σημεία αναφοράς του γερμανικού τύπου, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Τελευταία αφορμή η χθεσινή απόπειρα μεγάλου αριθμού προσφύγων να βρουν ένα αφύλακτο πέρασμα στα σύνορα προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους προς την κεντρική Ευρώπη. «Χιλιάδες αποδρούν από τη λάσπη της Ειδομένης», γράφει σε τίτλο ανταπόκρισής της η εφημερίδα Bild και σημειώνει: «Την ονομάζουν ‘πορεία ελπίδας’. 13.000 πρόσφυγες περίμεναν καρτερικά περισσότερο από δύο εβδομάδες στην Ειδομένη μέσα σε σκηνές, τελευταία υπό καταστροφικές συνθήκες υγιεινής – τώρα θέλουν να φύγουν από εδώ! Ήταν χθες το πρωί, λίγο μετά τις 10. Οι πρώτοι μαζεύτηκαν στην κοντινή σιδηροδρομική γραμμή. Γρήγορα έγιναν εκατοντάδες, μετά χιλιάδες. Προορισμός τους; η ΠΓΔΜ».
«Πρόσφυγες αποδρούν από την εξαθλίωση στην Ελλάδα» σχολιάζει σε τίτλο δημοσιεύματός της η διαδικτυακή έκδοση της Südwest Presse, παρατηρώντας ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται ολοένα περισσότερο. Απελπισμένοι κάτοικοι του καταυλισμού στην Ειδομένη κατευθύνονται με τα πόδια προς την ΠΓΔΜ».
Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung στην ιστοσελίδα της, «ένα φυλλάδιο προκάλεσε τη φυγή χιλιάδων ανθρώπων από την Ειδομένη». Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι η «έξοδος» των προσφύγων προκλήθηκε σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση από ένα φυλλάδιο που μοιράστηκε με οδηγίες στην αραβική γλώσσα για το πως θα μπορούσαν οι πρόσφυγες να παρακάμψουν τον φράχτη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Η SZ δημοσιεύει μάλιστα φωτογραφία του φυλλαδίου επικαλούμενη προηγούμενη ανάρτηση της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Κάτω δεξιά αναγράφεται «Kommando Norbert Blüm», δηλαδή οδηγία ή διοίκηση Νόρμπερτ Μπλυμ. Πρόκειται για τον πρώην πολιτικό των Χριστιανοδημοκρατών και άλλοτε γερμανό υπουργό Εργασίας, ο οποίος είχε περάσει μια νύχτα σε σκηνή στην Ειδομένη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «αν σχετίζεται ο Νόρμπερτ Μπλυμ με το φυλλάδιο είναι αβέβαιο. Το ίδιο ισχύει και για την αυθεντικότητα του χαρτιού».