Η επικείμενη διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία, η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο, η αθώωση του Σέσελι και η ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη είναι τα θέματα της επισκόπησης των γερμανόφωνων εφημερίδων.
«H EE προτίθεται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία, γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα ανοίγει το δρόμο για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας». Και η εφημερίδα του Μονάχου τονίζει: «Μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να επικυρωθούν σε Ελλάδα και Τουρκία οι νομικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία. (…) Την ίδια ώρα όμως πολλοί πρόσφυγες επιλέγουν να έρθουν στην Ευρώπη ταξιδεύοντας από τη Λιβύη στην Ιταλία».
Όπως γράφει η Deutsche Welle, στην εναλλακτική διαδρομή μέσω Ιταλίας αναφέρεται σε άρθρο της και η εφημερίδα Handelsblatt σημειώνοντας: «Μέχρι σήμερα στη Λαμπεντούζα και τη Σικελία έφθαναν πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική. Τώρα οι ιταλικές αρχές αναμένουν Αφγανούς, Σύρους και Ιρακινούς. Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών πολλοί σχεδιάζουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο στην Τύνιδα, το Αλγέρι ή το Κάιρο, να περάσουν στη Λιβύη και από εκεί με πλοιάρια στην Ιταλία. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν στα ιταλικά hot spot Σύροι που έφθασαν στην Ιταλία μέσω Αδριατικής. Συνολικά πάντως στα κέντρα πρώτης υποδοχής φιλοξενούνται σήμερα 108.000 ενήλικές και 10.000 ανήλικοι».
Η Κύπρος ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής. Αντίθετα οι πρόοδοι στην Ελλάδα είναι περιορισμένες, παρατηρεί η εφημερίδα Die Welt: «Η μόνη από τις πέντε χώρες που δεν κατάφερε να εξέλθει του μνημονίου είναι η Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής και χρειάζεται όλο και περισσότερη βοήθεια, ενώ την ίδια στιγμή η Κύπρος δεν απορρόφησε από τα 10 δις της οικονομικής στήριξης ούτε το 30%. Γεγονός είναι ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ήταν υπερβολικά σκληρά. Έτσι στην Κύπρο δεν επαναλήφθηκε το ίδιο λάθος, αποφεύχθηκαν οι φορολογικές αυξήσεις σε τομείς που σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη, ενώ έγινε αποδοτικότερο το φορολογικό σύστημα της χώρας. Ακριβώς αυτές οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται μετέωρες στην Ελλάδα».
H αυστριακή εφημερίδα Der Standard σχολιάζει την αθώωση του σέρβου εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία: «Η αθώωση προκαλεί οργή σε Κροατία και Βοσνία. Ο Σέσελι θα δηλητηριάσει τώρα με τις ακραίες θέσεις του τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Γεγονός είναι ότι οι πληγές του πολέμου είναι ακόμα ανοιχτές. Η ανεργία είναι υψηλή και η απουσία προοπτικής πιέζει αφόρητα του νέους. Πρόκειται για εκρηκτικό μείγμα».
H Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει την πρόθεση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη: «Όσο πιο ξεκάθαρα η νατοϊκή συμμαχία καθιστά σαφές ότι εν ανάγκη θα υπερασπιστεί στρατιωτικά τις χώρες-μέλη, τόσο περιορίζεται ο κίνδυνος για μια κλιμάκωση στις σχέσεις της Ρωσίας και ενός ανατολικοευρωπαίκού μέλους του ΝΑΤΟ. Οι απειλές του Κρεμλίνου για ‘ασύμμετρη αντίδραση’ δεν θα πρέπει να φοβίσουν την βορειοατλαντική συμμαχία.»
Διαφορετική είναι ωστόσο η εκτίμηση της Rheinische Post: «Λαμβάνοντας υπόψη τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και την ευαίσθητη κατάσταση την Ουκρανία, η Δύση θα έπρεπε να δώσει μια ευκαιρία στην πολιτική αποκλιμάκωσης, αντί να ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Ευρώπη. Ο αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι μια ‘δαιμομονοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν’ δεν βοηθά κανέναν».