Συνέντευξη του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, φιλοξενεί η ιταλική εφημερίδα La Stampa.
«Ζήτησα από την Αυστριακή υπουργό Μικλ-Λάιτνερ ένα κείμενο που να εξηγεί τι κάνουν και για ποιο λόγο. Το περιμένουμε από την μια στιγμή στην άλλη. Και πρόκειται να αποστείλουμε και εμείς μια επίσημη επιστολή», σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος στη συνέντευξη που φέρει τον τίτλο: «Ο Αβραμόπουλος λέει stop στη Βιέννη».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει: «Είναι αλήθεια ότι Ιταλία και Ελλάδα αιφνιδιάστηκαν από το εξαιρετικό κύμα μεταναστών. Στην αρχή δεν είχαν αρκετά μέσα και υποδομές για να διαχειριστούν τα μεγάλα ρεύματα. Πρόκειται, όμως, για ιστορία του παρελθόντος. Και οι δυο χώρες καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να κάνουν όσα υποσχέθηκαν. Υπάρχουν τα λειτουργικά κέντρα hot spot, οι έλεγχοι, οι ταυτοποιήσεις και όλα τα υπόλοιπα».
Ερωτηθείς από την ιταλική εφημερίδα σχετικά με την ανάγκη ευρείας εμπιστοσύνης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντά:
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, τουλάχιστον δεν υπάρχει όταν μιλάμε για μεταναστεύσεις. Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο όταν πρόκειται για ασφάλεια. Εκεί είμαστε πολύ πίσω. Δεν θα σταματήσω ποτέ να ασκώ πιέσεις επί των διαφόρων πρωτευουσών, ώστε να ανταλλάξουν πληροφορίες και υπηρεσίες ασφαλείας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Έχοντας κάνει σαφή όλα αυτά, δεν πρέπει να συνδέουμε τα δυο κεφάλαια, την τρομοκρατία και τους μετανάστες».
Όσον αφορά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Λιβύη, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογραμμίζει: «Όταν παρουσιάζονται μεταναστευτικές προκλήσεις για την Ελλάδα ή την Ιταλία, πρέπει να απαντάμε και να σκεφτόμαστε με ευρωπαϊκό τρόπο. Είμαι σε στενή επαφή με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν ότι η ροή των μεταναστών μετατίθεται από την Ελλάδα προς την Ιταλία, έστω και αν οι αφίξεις από τη Λιβύη αυξάνονται».
Σε σχέση με τη διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων, ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει ότι, όντως, «δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε» και προσθέτει ότι «είναι πολύ απογοητευμένος».
«Θα περίμενα μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης από τις κυβερνήσεις. Κάποιες δίνουν το καλό παράδειγμα, όπως η Πορτογαλία ή η Νορβηγία. Οι άλλοι πρέπει να φερθούν ανάλογα», σημειώνει ακόμη ο επίτροπος της ΕΕ.