Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών κυριαρχεί και σήμερα στον γερμανικό Τύπο, με τηn Berliner Zeitung να κάνει λόγο για «διχασμό» στις τάξεις των θεσμών.
«Αυτό που παρατηρούν ανεξαιρέτως οι σχολιαστές είναι το κλίμα ασυμφωνίας που επικρατεί ανάμεσα στους ίδιους τους εκπροσώπους των δανειστών σχετικά με τους ενδεδειγμένους χειρισμούς στο ζήτημα της Ελλάδας» σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου, υπογραμμίζοντας ότι στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, «συγκρούστηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις». «Οι δανειστές δεν παλεύουν μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς υπάρχει μια βαθιά έριδα και μεταξύ των ίδιων», σημειώνει η Berliner Zeitung, κάνοντας λόγο για «νέα διαμάχη σχετικά με ενδεχόμενο κούρεμα χρέους».
Στο ζήτημα αναφέρεται και η Die Welt, παρατηρώντας ότι «το ΔΝΤ επιδεικνύει σκληρότητα εκεί που ο Σόιμπλε έχει κατανόηση». Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, «την ώρα που το Ταμείο εμμένει σε μια σκληρή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε είναι πρόθυμος να υποχωρήσει έναντι της Αθήνας σ’ αυτό το σημείο. Ο Σόιμπλε έχει κατανόηση για τη δύσκολη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Στο ζήτημα των πλεονασμάτων αντιθέτως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμμένει στη θέση του: το συμφωνηθέν πλεόνασμα του 3,5% το 2018 πρέπει να τηρηθεί. Εντελώς διαφορετικά εκτιμά την κατάσταση το ΔΝΤ: Το Ταμείο θέλει να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χώρο να αναπνεύσει στο πεδίο του προϋπολογισμού».
Η Die Welt εκτιμά ότι ενώ οι παραπάνω διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν με κάποιον τρόπο, «στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους η κατάσταση γίνεται ολοένα δυσκολότερη». Όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, «το ΔΝΤ απαιτεί ένα υψηλό τίμημα προκειμένου να παραμείνει: μια ευρεία απομείωση χρέους για τη χώρα που πλήττεται από την κρίση. Αυτό όμως απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό κοινοβούλιο». Όπως επισημαίνει συμπερασματικά, το δημοσίευμα της Die Welt, «οι δανειστές δεν κατάφεραν στην Ουάσιγκτον, να έρθουν πιο κοντά σε μια λύση για το δράμα του ελληνικού χρέους».
Ζήτημα αξιοπιστίας για Ευρωπαίους και ΔΝΤ
Η Hamburger Abendblatt παρατηρεί στην ηλεκτρονική της έκδοση, ότι οι δανειστές της Ελλάδας «είναι τσακωμένοι, αλλά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξος ότι υπάρχει λύση». Όπως σημειώνεται στον τίτλο του δημοσιεύματος, «ο Σόιμπλε εργάζεται για ένα νέο συμβιβασμό για την Ελλάδα». Τι είδους συμβιβασμός θα είναι αυτός;
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, «πιθανό θα ήταν να συμμετάσχει το ΔΝΤ, συνεισφέροντας ωστόσο μόνο ένα περιορισμένο χρηματικό ποσό. Ούτως ή άλλως τα χρήματα δεν είναι απαραίτητα, ο μηχανισμός διάσωσης ESM θα μπορούσε να αντεπεξέλθει και μόνος του. Και η Ελλάδα θα καταδικαστεί σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μόνο εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Πρόκειται λοιπόν για ένα απειλητικό σκηνικό», επισημαίνει το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι αυτό ενδέχεται να συζητηθεί την προσεχή Παρασκευή, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Άμστερνταμ.
Τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα σχολιάζει και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, εκτιμώντας ότι «για τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ είναι ζήτημα αξιοπιστίας να ασκήσουν τώρα πιέσεις στον Τσίπρα για ταχεία εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί ένα μέτρο λιτότητας με ένα άλλο, όμως στο τέλος θα πρέπει προκύψει το αποτέλεσμα που έχει συμφωνηθεί». Όπως εκτιμά ο σχολιαστής, πέρα από το ζήτημα του προϋπολογισμού, όπου διαφαίνεται δυνατότητα συμβιβασμού, «στο δεύτερο μεγάλο επίμαχο σημείο -την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα – αντιθέτως δεν διαφαίνεται τρόπος να επιτευχθεί μια λύση που να βγάζει ασπροπρόσωπους όλους τους εμπλεκομένους».