H συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας – Βιέννης αλλά και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας με έμφαση στην απελευθέρωση της βίζας είναι τα κύρια θέματα σήμερα, όπως γράφει η Deutsche Welle.
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine σχολιάζει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους: «Οι προσπάθειες του Eurogroup είναι σαφείς: θέλει να αποφύγει με κάθε τίμημα ένα θερμό καλοκαίρι και μια νέα κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης. Το προσφυγικό που παραμένει άλυτο πρόβλημα και η εύθραυστη συμφωνία με την Τουρκία είναι επαρκείς προκλήσεις. Κυρίως όμως θέλουν να παρουσιάσουν στο βρετανικό εκλογικό σώμα λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit μια κάπως ικανοποιητική λύση. Το ότι οι δανειστές ήδη το 2018, όταν θα έχει τελειώσει το πρόγραμμα βοήθειας θα βρεθούν και πάλι στην προηγούμενη κατάσταση φαίνεται σε αυτούς τους βραχυπρόθεσμους υπολογισμούς να παίζει, στην καλύτερη περίπτωση, ένα δευτερεύοντα ρόλο».
Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung αναφέρεται στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Βιέννη με την επισήμανση ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ομαλοποιούνται μετά την όξυνση που προκλήθηκε από την απόφαση που είχε πάρει η Αυστρία να κλείσει την βαλκανική οδό για τους πρόσφυγες. Ωστόσο ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών επεσήμανε τις αδυναμίες της ΕΕ και η εφημερίδα σημειώνει: «Η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας αποτελεί μια κοινή πολιτική δήλωση βουλήσεως, ωστόσο η ΕΕ αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας, διαπιστώνει ο Νίκος Κοτζιάς. Αυτή η κρίση πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας και του προσφυγικού, δύο κρίσεις που συγκλόνισαν την χώρα του καθώς και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες. Οι Ευρωπαίοι είναι αναποφάσιστοι για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους μουσουλμάνους πρόσφυγες – να τους επιτρέψουν την είσοδο και να τους εντάξουν ή να μην τους επιτρέψουν καν την είσοδο;».
Η πλειονότητα των γερμανικών εφημερίδων ασχολείται σήμερα με τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας με επίκεντρο την απελευθέρωση της διαδικασίας χορήγησης βίζας και την ιδιαίτερα επικριτική στάση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην ΕΕ. Η Welt του Βερολίνου σχολιάζει: «Διαρκείς εκβιασμοί είναι μια πολύ κακή βάση για την πολιτική των δημοκρατών. Για το λόγο αυτό η ΕΕ θα πρέπει η ίδια να πράξει και να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της, έτσι όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί νόμοι».
Η Frankfurter Rundschau γράφει για το ίδιο θέμα: «Πρόκειται για ανθρώπους. Δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες αλλά και εκατομμύρια Τούρκοι, που ζουν στην ΕΕ. Θέλουν να μπορούν να επισκέπτονται χωρίς προβλήματα τους συγγενείς τους. Οι απειλές είναι ένα θέμα. Αλλά δεν μπορούν να εμποδίσουν μια πολιτική υπέρ των πολιτών».
Τέλος για το ίδιο θέμα η Westfälischen Nachrichten γράφει: «Η συμφωνία για τους πρόσφυγες θα μπορούσε να ναυαγήσει εάν δεν εφαρμοστεί η απελευθέρωση της βίζας. Επιπλέον η Ευρώπη καλά θα κάνει να θέσει όρια στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Η απλή αλήθεια είναι ότι η Άγκυρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Δεν θα πρέπει να δοθεί λευκή επιταγή στον Ερντογάν ακόμα και εάν ο ίδιος απειλεί ότι η συμφωνία για το προσφυγικό θα οδηγηθεί σε ναυάγιο».